Avrupa Merkez Bankası İspanyol bankalarını, 85.6 milyar Euro fonladı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Merkez Bankası İspanyol bankalarını, 85.6 milyar Euro fonladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2010 00:00

Haberin Devamı

AVRUPA Merkez Bankası’nın (ECB) İspanyol finansal kuruluşlarına sağladığı fonlama mayıs ayında, nisan ayındaki 74.60 milyar Euro’ya göre yüzde 15 artarak 85.62 milyar Euro seviyesine ulaştı. ECB’nin mayıs ayında üye ülkelerin finansal kuruluşlarına sağladığı toplam fonlama 518.64 milyar Euro olurken, İspanyol bankalarının toplamdan aldıkları pay yüzde 16.5 olarak gerçekleşti. İspanya Merkez Bankası verilerine göre İspanyol bankalarının ECBB’den aldıkları fonlama, bu bankaların toplam varlıklarının yüzde 2-3’ü seviyesinde bulunuyor. İspanyol bankaları, ECB’den martta 81.88 milyar Euro ve şubatta 76.27 milyar Euro fonlama almıştı.
Fonlama sarsıyor
İspanya’nın finansal durumuna dair yatırımcı korkuları ülke bankaları ve şirketlerinin fonlama problemleri sebebiyle arttı. İspanya Hazine Bakanı ve önde gelen bir bankacının şirketlerin ve bankaların fonlama konusunda güçlük çektiğin itiraf etmesiyle İspanya devlet tahvillerinde sert satışlar oldu. İspanya’nın en büyük ikinci bankası olan BBVA’nın Başkanı Francisco Gonzalez, “İspanyol şirketlerinin ve finansal kuruluşlarının çoğu için uluslararası sermaye piyasaları kapalı” dedi.
Öte yandan, İspanya hükümeti işçi piyasası ile ilgili reformalar planlarken, İspanyol sendika temsilcileri de genel greve hazırlanıyorlar. Bu 10 yıldır genel grev yapılmayan İspanya’da bazı sendikacılar olası genel grevin 29 Eylül’de gerçekleşebileceğini bildirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!