Avrupa’da otomobil satışı yüzde 11 düÅŸtü

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da otomobil satışı yüzde 11 düştü
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 17, 2012 00:00

Avrupa’da otomobil satışları Eylül ayında son bir yılın en hızlı daralmasını yaşadı. Üreticilerin neredeyse tamamının satışlarında çift haneli düşüşler meydana gelirken, Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde trafiğe kaydı yapılan yeni otomobil sayısının Eylül’de yüzde 10.8 düşerek 1.1 milyon araca gerilediğini bildirdi.

Haberin Devamı

Alman oto sanayii grubu VDA’ya göre, otomobil satışlarındaki düşüşte Eylül’de iki iÅŸ gününün eksik çalışılması ve Ä°spanya’da KDV’deki artışın da etkisi olduÄŸu kaydedildi.  AB’de yeni otomobil teslimatlarının artış kaydettiÄŸi tek ülke Ä°ngiltere oldu. Ä°ngiltere’de otomobil satışları yüzde 8.2 oranında artarken, Eylül ayında AB’de trafiÄŸe çakın araç sayısının 1.1 milyon olduÄŸu kaydedildi. 2012 yılı Ocak ayından bu yana 9.4 milyon aracın satıldığı Avrupa otomobil pazarında, düşüşten en çok etkilenen ülke ise Yunanistan oldu. Yunanistan’daki kayıp yüzde 40’ı bulurken AB’den ekonomik yardım istemeye hazırlanan Ä°spanya’da da son 1 yılda yüzde 36.8 oranında düşüş meydana geldi. Ä°talya’daki otomobil satışları yüzde 25.7 oranında gerilerken, Fransa’daki kayıp ise yüzde 17.9’u buldu.Â

Haberin Devamı

4 milyon adet Azaldı

AB’de ülkelerin sıkı harcama kesintlerine gitmesi ve yüksek işsizlik rakamlarına ulaşmasının otomobil satışlarını etkilediği bilgisi verilirken, analistler toparlanma belirtisi olmadığını savunuyor. AB’nin en büyük 18 otomotiv markasını temsil eden ACEA’nın verilerine göre birliğin otomobil satışları 2007 yılından bu yana 4 milyon adet azalırken, pazardaki daralma ise geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 7.6’ya ulaştı.

TÜRKİYE’DE ARTTI

Türkiye’de 2012 yılı Eylül ayında binek otomobil satışları ise önceki yıla göre yüzde 23.51 oranında artarak 49 bin 360 oldu. Binek otomobil ve hafif ticari araç satışları da toplamda yüzde 15.8 artarak 69 bin 629 adete ulaştı. Otomobil satışları 2012 yılı 9 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.88 azalarak 379.617 adete geriledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!