Avrupa’da bankalar 57 milyar Euro ‘işlem vergisi’ ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da bankalar 57 milyar Euro ‘işlem vergisi’ ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2011 00:00

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, öncelikle Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkede ve küresel düzeyde bankalara uygulanacak mali işlemler vergisi getirilmesi önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

Küresel krizde bankaların da üzerine düşen maliyetleri sırtlaması ve yüksek riskli bankacılık işlemlerinde makul caydırıcılık sağlamak için mali işlemler vergisine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Barroso, “Bu şekilde mali hizmetler sektörü de kriz ortamında üzerine düşen katkıyı yapmış olacak. Mali işlem vergisinin, yılda 57 milyar Euro gelir sağlayabileceeğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. Barroso, üye ülkelerin güçlerini birleştirerek ve Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nu (EFSF) güçlendirerek krize karşı koyabileceklerini belirtti.
Daha adil bir dağılım
Barroso, mali işlem vergisiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Vergi finansal enstrümanların çoğunda uygulanacak. Mortgage, banka kredilerinin yanı sıra sigorta anlaşmaları ve diğer küçük finansal kuruluşların yürüttüğü tüm basit işlemler ise bu verginin dışında kalacak. Buradaki amaç finansal sektör için daha adil bir dağılım yapılmasını sağlamak. Yeni düzenlemede yer alan bir diğer maddede de alınacak verginin doğrudan Avrupa Birliği’nin (AB) bütçesine girmesi sağlanacak. Bu uygulama 2014 yılından önce yürürlüğe girmese de, Brüksel’in bu sayede AB’ye üye ülkelerden daha bağımsız şekilde kaynak kullanımına izin verebilecek.”
Euro Bölgesi’nde yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle bölgenin ‘bir nesil boyu ateşle imtihan ediliyor olacağını’ söyleyen Jose Manuel Barroso, Euro Bölgesi’nde yaşanan ekonomik krizin, birliğin tarihinde bugüne kadar gördüğü en büyük mücadeleyi yansıttığını belirtti.

Haberin Devamı

Yunanistan parçamız Euro’dan ayrılmayacak

EURO Bölgesi’nin hem entegrasyon hem de disiplin sağlamak için gerekli araçlarla donatıldığını savunan Jose Manuel Barroso, Yunanistan için, “Para birliğinden ayrılmayacak. Yunanistan Euro bölgesinin üyesidir ve öyle de kalacaktır” dedi. “Bu bir depar yarışı değil, bir maraton” diyerek biraz sabır isteyen Barroso, “Yunanistan taahhütlerini tam olarak ve zamanında uygulamalı. Buna karşılık, Euro bölgesinin diğer üyeleri de Yunanistan’ı ve birbirlerini destekleme sözü vermiştir” dedi.

Trichet, Avrupalı hükümetlere ‘hızlı hareket’ çağrısı yaptı

Haberin Devamı

AVRUPA Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, Avrupalı hükümetlere, Avrupa’yı tehdit eden borç krizini durdurmak için alınan önlemlerin uygulanmasını hızlandırmaları çağrısında bulundu. Trichet, Avrupalı liderlerin yön bulma yeteneğini göstermesi ve Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) büyüklüğüyle ilgili çalışmalarda hızlı hareket etmeleri gerektiğini söyledi. Trichet, “Şimdi, etkin eylem, uygulama, fiili disiplin ve güçlü takım ruhu zamanı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!