Avrupa Birliği bize artık vizeyi kaldırsın haksız rekabeti bitirsin

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Birliği bize artık vizeyi kaldırsın haksız rekabeti bitirsin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2005 00:00

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile görüşen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile İKV Başkanı Davut Ökütçü, Rehn’den Türk işadamları için haksız rekabete neden olduğu gerekçesi ile vize uygulamasının kaldırılması istedi.

TÜRKİYE-AB Karma İstişare Komitesi’nin (KİK) 20’nci toplantısı nedeniyle Brüksel’de bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Davut Ökütçü, AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’den Türk işadamlarına uygulanan ve haksız rekabet yaratan vizenin kaldırılmasını istedi. AB Komisyonu’nda yapılan ve yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, müzakere sürecinde Türk özel sektörünün sağlayabileceği katkıları konuştuklarını kaydetti. TOBB olarak İsrail-Filistin barışına katkı amacıyla Erez bölgesinde çalışmalar yaptıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, görüşmede bölgesel barış ve entegrasyona yönelik çalışmaların da tartışıldığını bildirdi.

BİLET ALDIK:

‘Olli Rehn’in en güzel söylediği (3 Ekim’de Avrupa biletini almış olduk) şeklindeki ifadesiydi’ diyen Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Önümüzdeki müzakere sürecinde bizden talep edilen bazı hususlara karşılık olarak özellikle işadamlarımıza haksız rekabet doğuran vize sorununa işaret ettik. Sürecin yapılanmasında, diğer aday ülkelerle eşdeğer ya da daha da fazla olabilir, yapılması gereken teknik ve mali yardımların boyutlarının doğru ölçütlerde ortaya konulması hususunu tartışabilme fırsatını bulduk.’

LİMANLAR AÇILAMAZ:

Gazetecilerin hatırlatması üzerine Kıbrıs konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, ‘Güney Kıbrıs’a tek başına limanların açılması imkansız. Türkiye için esas olan Kuzey Kıbrıs’la ilgili izolasyonların kaldırılması. Bu sorunlar çözülmeden sadece Güney Kıbrıs gemilerine limanların açılmayacağı görüşünü dün de ifade etmiştik bugün de ifade ettik. Bu konuda krize gitmeyiz ama sorun çözülecek. Uzlaşarak anlaşmaya varmayı her beraber öğreniyoruz’ şeklinde konuştu.

MALİ YARDIM AÇILMADI:

AB’nin de Gümrük Birliği kapsamında yerine getirmediği yükümlülükler bulunduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: ‘Avrupa Birliği deklarasyon yayınladı. Gümrük Birliği’nin gerektirdiği malların dolaşımında ve de hizmetlerin dolaşımında herkes 1995’ten bu tarafa kendi taahhütlerini yerine getirdi mi? Gümrük Birliği’nin giriş noktasındaki bize mali yardım paketi vardı bu açılmadı. Aynı şekilde Türk ihraç ürünlerinin Türk kamyonlarıyla İtalya’da Avusturya’da Almanya’da Macristan’da (taşınmasında) engeller varken, bizim malların serbest dolaşımına engel varken, (Kıbrıs Rum kesimine limanları) nasıl açacağız.’

İKV BAŞKANI ÖKÜTÇÜ:

İKV Başkanı Ökütçü de Türkiye-AB Karma İstişare Komisyonu’nun (KİK) da gündeminde olan Türk işadamlarının vize sorununun çözülmesi konusunda AB Komisyonu’nun çalışma yaptığının kendilerine aktarıldığını anlattı. Gümrük Birliği konusunda AB’nin özellikle üçüncü ülkelerle yapılan serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye’nin karar alma mekanizmasının içinde yer alması hususunu da gündeme getirdiklerini kaydeden Ökütçü, Türkiye’nin Gümrük Briliği Komitesi’ne katılmasının da ‘üzerinde çalışılan bir husus’ olduğunu ifade etti.

Türkiye için artık büyümeden dönüş yok

AVRUPA Ekonomik ve Sosyal Komite Başkan Yardımcısı Dimitris N. Dimitriadis, Türkiye ekonomisinin büyük bir patlama yaşadığını söyledi. Brüksel’de Türk gazetecilerinin sorularını cevaplandıran Dimitriadis, ‘Türkiye artık için geriye dönüş yok. Bundan sonra hep büyüyecek’ diye konuştu. Türkiye’nin milli gelirinin müzakere sürecinde sürekli artacağına vurgu yapan Dimitriadis, ‘Müzakere sürecinde milli geliriniz Avrupa Birliği rakamlarını yakalayacaktır. Bunu dünyanın ilgisini çekerek yabancı yatırımları çekecek yapacaktır’ açıklmasını yaptı.

Türk toplumu defolu onun için tepkisiz

TOBB
Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de toplumun ve sistemin defolu olduğunu, bu nedenle kimsenin tepki vermediğini ve hakkını aramadığını söyledi. Türkiye’deki vergi sisteminin toplumu defolu hale getirdiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: ‘Cezayir’de ekmeğe zam yapıldı tepki oldu. Bizde ise tepki olmaz. Türk halkı tek tepkiyi sandıkta veriyor. Çünkü kimse kime oy verdiğini görmüyor. Türkiye’de toplum, sistem defolu. O yüzden kimse hakkını savunmuyor. Bu geçmişte de böyleydi şimdi de böyle. Örneğin tapu işlemleri... Kimse gerçek değeri yansıtmıyor. Bu yüzden vergi Türk halkı için çok önemli.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!