ATO: Kredili mevduat hesabı bankaların yeni kâr kapısı

Güncelleme Tarihi:

ATO: Kredili mevduat hesabı bankaların yeni kâr kapısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2010 00:00

Ankara Ticaret Odası (ATO) yaptığı son araştırmada kredili mevduatın (bankaların maaş ödemesini yaptığı müşterisine vadesiz hesapta para bulunmadığı zaman devreye giren kredili hesabı), bankalar için yeni bir kâr kapısı haline geldiğini belirtti.

Araştırmada, bu hesaplardan borç para çekenlerin vergi ve fonla birlikte toplam yıllık bazda yüzde 36-63 oranları arasında faiz ödediğindiği vurgulanırken, şu noktalara dikkat çekildi: “Bu hesaplardan çekilen borç tutarı haziran sonunda 2.7 milyar TL’yi aştı. Kredili mevduat hesaplarına aylık olarak yüzde 3 ile yüzde 5.25 oranları arasında faiz uygulanıyor, ancak gün hesabı yapılıyor. “
Merkez Bankası uyarmıştı
 ATO Başkanı Sinan Aygün, kredi kartı faizinde artık rahat at oynatamayan bankaların, kredili mevduat hesaplarına yüklenmeye başladıklarını belirterek şunları söyledi: “Yıllık enflasyonun yüzde 5-8 düzeyine, mevduat faizinin yüzde 8-9’a düştüğü bir dönemde bankaların kredili mevduat hesaplarından yüzde 70’i aşan oranlarda faiz almasının hiçbir ekonomik mantığı olamaz. Bankaların birçoğu kredili mevduat hesaplarının tanıtımını 3 kuruş, 5 kuruş alıyoruz diye yapıyorlar. Bunun aylık, yıllık maliyetini söylemiyor. Bankaların, çalışanların maaşlarını ödemek için birbiriyle yarışıp, milyonlarca TL’lik promosyonlar ödemelerinin altında da bu kredili mevduat hesaplarından alacakları faizler yatıyor.”
Maliyeti yüzde 70’i aşıyor
Kredili mevduat hesaplarına aylık olarak uygulanan yüzde 3 ile yüzde 5.25’lik faiz oranlarının yıllık bazda yüzde 36-63 düzeyine geldiğini belirten Aygün, şunları söyledi: “Bu faize ayrıca yüzde 10 oranında KKDF ve yüzde 5 oranında BSMV ekleniyor. Tüketici nakit para çekerek, harcamalarını ödeyerek ya da otomatik ödemelerini yaptırarak kredili mevduat hesaplarına başvurduklarında yıllık yüzde 41.4-72.45 düzeyinde bir maliyetle karşı karşıya kalıyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!