Atik Paşa'ya 29.2 milyon dolar teklif

Güncelleme Tarihi:

Atik Paşaya 29.2 milyon dolar teklif
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Özelleştirme İdaresi'nin ihaleyle satışa çıkardığı İstanbul'daki Atik Paşalar Yalısı'na en yüksek teklifi Sultanahmet Turizm A.Ş. ve Four Seasons Hotels 29.2 milyon dolarla verdi. Satış ÖYK onayıyla kesinleşecek. Satış kesinleşince, Atik Paşalar, Four Seasons Hotel zincirine katılacak.

İstanbul'daki Atik Paşalar Yalısı'nın irtifak hakkı devri için açılan ihalenin dün yapılan nihai pazarlık görüşmelerinde, en yüksek teklifi 29 milyon 250 bin dolarla, Çukurova Holding'e bağlı Sultanahmet Turizm A.Ş. ve Four Seasons Hotels L.T.D. Ortak Girişim Grubu verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Nazime Gürkan'ın komisyon başkanlığında yapılan açık pazarlık görüşmesinin ilk turunda, ihaleye katılan 5 firmanın revize teklifleri alındı. İhalede daha sonra, elemeli yazılı turlara geçildi. Birinci yazılı turda en yüksek teklif miktarı 21 milyon 500 bin dolar olurken, bu turda iki firma aynı miktarda en düşük teklifi verdiği için eleme yapılmadı.

İkinci yazılı turda en yüksek teklif 21 milyon 750 bin dolar olurken, bu turda en düşük teklifi veren Yeditepe Beynelminel Otelcilik Turizm ve Ticaret A.Ş. elendi. Daha sonra yapılan 3. yazılı turda da Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. en düşük teklifi vermesi nedeniyle elendi.

KOMİSYON İSTEYİNCE

İhalede daha sonra, komisyon tarafından belirlenen başlangıç tutarı 29 milyon dolar ve 2 milyon dolar artırım aralığı ile sözlü turlara geçildi. Birinci sözlü turda Mak-Yol İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Toprak Turizm İşletmeleri A.Ş, son tekliflerinin geçerli olduğunu belirterek artırıma katılmadılar ve ihaleye devam etmediler.

Bu turda Sultanahmet Turizm-Four Seasons Hotels Ortak Girişim Grubu 29 milyon dolar teklif verdi. Ortak Girişim Grubu daha sonra komisyonun isteği üzerine teklifini 29 milyon 250 bin dolara çıkardı.

Turban Turizm A.Ş. lehine, 49 yıl süre daimi ve müstakil irtifak hakkı tesis edilen Atik Paşalar Yalısı'nın 49 yıllığına devri için açılan ihalede belirlenen satış bedelinin yüzde 40'ı peşin, kalanı en geç iki yıl içinde ve dolar bazında yıllık yüzde 10 faiz ile ödenecek.

OTEL OLACAK

Dünkü pazarlık görüşmeleri ile teknik olarak tamamlanan ihale sonucu, ÖYK'nın onayından sonra kesinleşecek. Bu arada, ihalede en yüksek tklifi veren Sultanahmet Turizm A.Ş. ve Four Seasons Hotels L.T.D. Ortak Girişim Grubu temsilcisi, Sultanahmet Turizm A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Türkmen, söz konusu yalıyı almaları durumunda, burayı Four Seasons Hotels ile bağlantılı bir otel olarak kullanacaklarını söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!