Atık ısı ile 650 milyon dolarlık tasarruf planı

Güncelleme Tarihi:

Atık ısı ile 650 milyon dolarlık tasarruf planı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2023 07:00

2024- 2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’a (OVP) göre atık ısının ekonomiye kazandırılması için yasa çıkarılacak. Sanayi, termik santrallar ve ticari binalarda ortaya çıkan atık ısının ekonomiye kazandırılması ile yıllık 650 milyon dolarlık tasarruf sağlanacağı hesaplanıyor. Yapılacak çalışmayla 3.8 milyon hanenin ısınma ihtiyacının karşılanabileceği de tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

GELECEK YIL YASA ÇIKARILACAK

OVP’nin yapısal reformlar bölümünde ‘Yeşil ve Dijital Dönüşüm’ başlığı altında yerli enerji kaynakları için, “Türkiye’nin ısı potansiyelinin değerlendirilmesi ve atık ısının kullanılabilmesi için ısı arzına yönelik gerekli mevzuat düzenlemesi yapılacaktır” denildi. Bunun için gelecek yılın ikinci çeyreğinde bir yasa çıkarılması planlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından geliştirilen ‘Türkiye Atık Isı Potansiyeli Değerlendirilmesi Projesi’ kapsamında atık ısının ekonomiye kazandırılması için çalışılıyor. Atık ısı potansiyelinin yüzde 42’sinin sanayide, yüzde 40’ının termik santrallarda, yüzde 18’inin ise ticari binalarda oluştuğu belirtiliyor. Toplam teorik atık ısı potansiyeli yıllık 160 bin terajoule (TJ) olarak hesaplanırken, teknik atık ısı potansiyelinin geri kazanımı ile ulaşılabilecek tasarrufun yıllık 650 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu tasarruf için ise 2.4 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor.

Haberin Devamı

BACALARA KURULACAK SİSTEM

4T (Temiz Çevre, Temiz Enerji, Temiz Tarım, Temiz Beslenme) Platformu Başkanı Ali Rıza Öner, Türkiye’de birçok kömür ve doğalgaz yakıtlı termik santral olduğunu hatırlatarak, atık ısı planını değerlendirdi. Öner, “Burada gerek katı gerekse gaz yakıtlar kazanda yakılarak, buhar elde ediliyor. Sonra buhar türbininden geçirilerek, elektrik üretiliyor. Buna rağmen bir atık ısı elde ediliyor ki buna ‘çürük buhar’ deniyor. Bunu termik santralların bacalarında, sanayide özellikle demir-çelik ve çimento fabrikalarında, ticari binalarda ise AVM, hastane ve otellerin bacalarında görmek mümkün. Yoğun enerji harcanılan yerlerde bacadan yoğun bir çürük buhar salınıyor” dedi. Yapılacak çalışmada bacalara kurulacak ‘eşanjör’ adı verilen bir sistemle bu buharı ekonomiye kazandırmanın mümkün olacağını anlatan Öner, “Eğer ilgili tesis yerleşim alanlarına yakınsa kurulacak bir hat ile buradaki ısı, konutlara verilebilecek. İlgili tesis yerleşim yerlerine uzak bir yerde ise yakınlarına büyük sera kurularak entegre tarım yapılabilecek” diye konuştu.

Atık ısı ile 650 milyon dolarlık tasarruf planı


 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!