Atatürk Havalimanı'na ABD'den ‘hacıyatmaz’ ödülü

Güncelleme Tarihi:

Atatürk Havalimanına ABDden ‘hacıyatmaz’ ödülü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2002 01:52

Olası bir İstanbul depreminde Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin sadece sallanması için, bütün kolonları 5 milyon dolarlık ‘‘hacıyatmaz’’larla donatan TAV, Amerikan Mühendislik Konseyi tarafından ödüle layık görüldü.

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde uygulanan ‘‘Sismik Modernizasyon Projesi’’, terminalin yatırımcısı ve işletmecisi olan TAV'a (Tepe Akfen Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş.) ABD'de ödül kazandırdı. Terminaldeki bütün kolonlara depremde esneklik sağlayan ve proje mühendislerinin ‘‘hacıyatmaz’’ adını verdiği aletlerle donatan TAV, bu iş için 5 milyon dolar harcadı. ACEC (American Council of Engineering Copmanies-Amerikan Mühendislik Konseyi) tarafından verilen ‘‘The Engineering Exellence Award-Mühendislik Akademi Ödülü'nü TAV, 12 Mart'ta Washington'da yapılacak ve Başkan George W. Bush'un da katılacağı törenle alacak.

CAM KIRILMAZ

Dünya çapındaki 700 proje arasından ödül alan 12 proje arasına giren Sismik Modernizasyon Projesi'nin toplam 5 milyon dolara mal olduğunu söyleyen TAV Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Sani Şener, terminalde tanesi 6 bin dolar olan aletlerden 162 adet kullanıldığını belirtti. ‘‘Bu ödülle övünüyoruz, çünkü Türkiye ilk kez alıyor’’ diyen Şener, şöyle konuştu;

‘‘Biz bütün inşaatımızı depreme dayanıklı olarak yaptık, ancak yine de bu sistemi de kullanmayı tercih ettik. Binamız olası bir depremde yıkılmazdı ama bu sistem sayesinde 7-8 şiddetindeki olası bir depremde terminalde bir cam bile kırılmayacak. Bu aletlerle birlikte kolonlarımız 25 santime kadar esneyebilecek, 6 bin tonluk çatımız depremde gelin gibi süzülecek. Bu aletler depremde bir nevi fren mekanizması olacak.’’

Şener'in verdiği bilgiye göre, bu projede TAV, ABD'den LZA Tecnology, University at Buffolo, Turner International ve üretici firma EPS ile Türkiye'den Tuncel Mühendislik ile birlikte çalıştı. İTÜ İnşaat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Erkan Özer ile Prof. Dr. Metin Aydoğdu'nun da katkısı ile proje 2 ayda tamamlandı. Bu ödül için LZA Tecnology başvurdu. ACEC tarafından her yıl geleneksel olarak yapılan ve 700 projenin katıldığı yarışmada Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali Sismik Modernizasyon Projesi, önce New York Mühendisler Birliği'nin büyük ödülünü kazandı. Ardından da 51 eyalet birincisi arasından Mühendislik Akademi Ödülünü aldı.

MATEMATİK

Bu teknolojinin Türkiye'de üretilip üretilemeyeceği konusunda ise Şener, ‘‘Aleti bir tornacı bile yapabilir ama önemli olan bu işin matematiği, bunun hesapları. Bu başarılırsa en azından nakliye masrafından kurtuluruz. Çünkü bu 162 aleti uçakla getirttik ve çok ciddi bir nakliye parası ödedik’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!