Asya'da dolarsız ticaret arayışı

Güncelleme Tarihi:

Asyada dolarsız ticaret arayışı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Asya kaplanları, dolar karşısında her gün rekor seviyede değer kaybeden ulusal para birimlerini kurtarmak için yeni bir plan üzerinde çalışıyor. Yeni yıldan itibaren en büyük değer kaybını yaşayan Malezya, Avrupa ve ABD ile yapılan ticaretin dolara endeksli olmasının normal olduğunu vurguladı ve diğer Asya ülkelerine, ‘‘Kendi aramızdaki ticarette ödemelerimizi güvenebileceğimiz başka bir para birimi ile yapalım’’ teklifinde bulundu. Malezya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Enver İbrahim, ‘‘Dolarla ticaret ekonomik krizi ağırlaştırıyor. Sadece ABD ve Avrupa değil, tüm ülkelerden ithalat dolarla gerçekleşiyor. Hindistan'dan soğan ve sığır etini de dolarla satın alıyoruz. ASEAN üyeleri, Çin, Pakistan ve Hindistan'dan ithalatı bu ülkelerin para birimleriyle gerçekleştirmeyi umut ediyoruz’’ dedi.

HONG KONG:

Hong Kong'ta borsada büyük miktarda para kaybeden bir işadamı bir lokantanın tuvaletinde kendi astı. 5 yaşındaki Hong Kong'lu işadamının cebinde 153 bin dolarlık borcu olduğuna ilişkin not çıktı.

TAYLAND:

Tayland'da Merkez Bankası, iç piyasada parayı kontrol altına almak amacıyla, haftalık bono ve tahvil satışlarına yeniden başlayarak 2 milyar dolar tutarında tahvili dün satışa sundu.

MALEZYA:

Malezya para birimi Ringgit, Merkez Bankası'nın müdahalesine karşın dolar karşısında değer kaybederek 4.70 ringgite indi.

GÜNEY KORE:

Güney Kore'nin Ocak ayında vadesi gelen borçları ödeyebilmesi için 20 milyar dolar, Şubat ve Mart aylarında da 20 milyar dolara ihtiyacı olduğu belirtiliyor.

Endonezya'da mala hücum

Endonezya'da ekonomik krizin daha da derinleşmesi üzerine para birimi Rupi, ABD Doları karşısında bir günde ‘‘rekor’’ sayılacak oranda yüzde 22 değer kaybederek 10 bin 100 rupiye geriledi.

Rupinin değer kaybetmesine neden olarak Endonezya'da Devlet Başkanı Suharto tarafından önceki gün ilan edilen yeni bütçenin hayal kırıklığı

yaratması ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), bu ülkeye yardımı durdurma yoluna gidebileceği korkusu gösteriliyor.

Bu arada, Rupi'nin ABD Doları karşısında değer kaybetmeye devam etmesi üzerine, malların fiyatının artacağı korkusu nedeniyle halkın panik halinde mağazalara hücum etti. Ordu halka sakin olma çağrısı yaptı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!