Asya Kaplanları'nın notu düştü

Güncelleme Tarihi:

Asya Kaplanlarının notu düştü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 1997 00:00

Dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Doğu Asya'daki krizi gerekçe göstererek Endonezya, Malezyo, Güney Kore ve Tayland'ın kredi notlarını düşürdü. Moody's, Tayland'a, ‘‘çok riskli piyasa’’ notunu verdi.
Haberin Devamı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, Endonezya, Malezya, Güney Kore ve Tayland'ın değişik borçlara ilişkin kredi notlarını Doğu Asya'daki mali kriz nedeniyle düşürdü. Moody's'den yapılan açıklamada, bu ülkelerdeki piyasalardan kaynak kaçışları ile beraberinde getirdiği ulusal para birimlerinin değer yitirmelerinin, bankacılık sektörlerindeki sorunlara yenilerini eklediği belirtildi.

Açıklamada, ayrıca, Japon ekonomisindeki yavaş büyümenin, bölge ülkelerinin Japonya'ya daha fazla ihracat imkanlarını daralttığı ve Japon bankalarının batık kredi sorunlarının bölge ülkelerine kredi verme kabiliyetini sınırlandırdığına işaret edildi.

Moody's, Endonezya'nın döviz cinsinden Hazine bonosu ve tahvillerinin batışı nedeniyle borçlanmada kredi notunu Baa3'den Ba1'e, banka mevduatları cinsinden kredi notunu da Ba1'den Ba3'e indirdi.

Malezya'nın döviz cinsinden Hazine bonosu ve tahvili satışıyla borçlanmada kredi notu A1'den A2'ye, banka mevduatları bakımından kredi notu da A1'den Baa1'e düşürüldü. Moody's, Malezya'nın kısa vadeli borç ve mevduatta kredi notunu da Prime-1'den Prime-2'ye indirdi.

Moody's, Güney Kore'nin döviz cinsinden Hazine bonosu ve tahvili satışıyla borçlanma kredi notunu Baa2'den Ba1'e, banka mevduatlarında da Ba2'den B1'e düşürdü.

RİSK ÇOK YÜKSEK

Tayland'ın döviz cinsinden Hazine bono ve tahvili satışıyla kredi notu Baa3'den Ba1'e indirilirken, banka mevduatlarında kredi notu B1 olarak korundu. Buna karşılık, ülkenin en büyük bankası Bangkok Bank dahil, 11 mali kuruluşun uzun vadeli döviz cinsinden borçlarda kredi notu Ba1'e düşürüldü. Moody's'in bu notu, Tayland'daki bankalar ve mali kuruluşların verdikleri borçların ‘‘spekülatif’’, yani, ‘‘riski son derece yüksek’’ olduğu anlamına geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!