Asya çöktü Avrupa durdu

Güncelleme Tarihi:

Asya çöktü Avrupa durdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2001 01:57

ABD'deki felaket, önceki gün Avrupa borsalarını sarstıktan sonra dün Asya borsalarını vurdu. Tokya borsası son 17 yılın en düşük seviyesine inerken, başta Hong Kong olmak üzere tüm Asya borsalarında yüksek oranlı düşüşler vardı.

Avrupa Merkez Bankası'nın dün piyasalara 63 milyar dolar enjekte edeceğini açıklaması, Avrupa piyasalarındaki düşüşü durdurdu.

ABD'de meydana gelen terörist saldırıları ardından çöken Avrupa borsalarını dün Asya borsaları izledi. ABD'nin askeri ve ekonomik güç sembollerine yönelik daha önce görülmemiş terör saldırısının ardından geniş çaplı global durgunluk endişeleriyle asya piyasalarında büyük dalgalanmalar oluştu ve bölgede hemen hemen tüm borsalarda büyük düşüşler yaşandı.

Düşüşlerde özellikle havacılık ve sigortacılık şirketleri başroldeydi. Önceki gün Avrupa borsalarında karşılaşılan kırılmalarda da önemli payı olan sigorta ve havacılık şirketleri, dün Asya piyasalarını da sarstı.

Altın, petrol ve baz metaller gibi güven duyulan aktifleri olan şirketlerin hisselerinde ise düşük oranlı yükselişler vardı.

Dünyanın önde gelen borsalarından Tokyo'da Nikkei Endeksi 17 yılın en düşük seviyesine geriledi. Nikkei Endeksi günü 682.85 puan veya yüzde 6.63 düşüşle 9 bin 610 puandan kapattı. Aynı borsada ABD Doları, Japon Yeni karşısında, 2.94 yen azalarak 118.78 yenden günü kapattı.

Filipinler Borsası'nda endeks 52.70 puan veya yüzde 4.07 düşerek bin 241 puandan günü tamamladı.

Asya'nın önde gelen borsalarından Hong Kong'da altının ons fiyatı 14.45 dolar artarak 286 dolara çıktı. Hong Kong Borsası'nda Hang Sang Endeksi 836.67 puan veya yüzde 8.3 azalarak 9 bin 580 puana geriledi. Asya'nın önemli bir diğer borsası konumunda olan Singapur'da endeks 136.64 puan veya yüzde 8.72 düşerek bin 430 puana indi. Güney Kore Borsası açılıştan üç saat sonra işlem yapılması ertelendi. Endeks açılıştan kısa bir süre sonra yüzde 9.3 oranında geriledi. Borsa endeksi 10.16 puan azalarak 540.57 puana indi. Avustralya Borsası bu sabah yüzde 3.7, Yeni Zelanda borsası da yüzde 4.6 oranında azaldı. Asya borsalarından Tayvan, Malezya ve Tayland'da borsalar bugün kapalı durumda bulunuyor.

Diğer taraftan önceki gün ABD'deki felaketten sonra büyük kayıp yaşayan Avrupa borsaları da hálá New York ve Washington'daki saldırıların etkisi altındalar. Avrupa borsaları dün açılışta yüzde ikiden fazla düşerken, ABD'deki terör saldırılarının etkileriyle gün boyu dalgalı bir seyir izledi. Avrupa Merkez Bankası'nın piyasalara 63 milyar dolar nakit kredi vereceğinin açıklamasının ardından Avrupa borsalarında yukarı doğru olumlu bir hareket gözlendi. Önceki gün tarihinin ikinci büyük çöküşünü yaşayarak yüzde 5.7 düşen Londra FTSE 100 endeksi dün kapanışa doğru yüzde 1.7'lik bir artışla 4 bin 825 puana yükseldi.

Almanya Borsası ise dünyanın en büyük reasürans şirketi Münich Re'nin liderliğiyle başladığı çöküşü dün açılşta sürdürdü. Önceki gün yüzde 8.5'lik bir düşüş yaşayan Frankfurt DAX endeksi dün düşüşle açıldığı günü Merkez Bankasının haberiyle artıya çekti ve kapanışa doğru 0.7'lik bir artış sağladı.

Önceki gün değer kaybı yüzde 7.3 olan ve 30 aylık en düşük seviyeye gerileyen Paris borsasında CAC-40 endeksinin kaybı dün de ilk seansda devam etti. CAC-40 endeksi birinci seans sonunda yüzde 0.6'lık değer kaybıyla 4 bin 826 puana geriledikten sonra ikinci seans sonunda ilk seans kaybını geri alarak 0.6 yükseldi.

ABD borsalarında 56 yıl sonra ilk mola

Amerikan borsaları daha önceki terörist saldırılarında hiç kapanmamıştı. Borsaların iki gün kapanışı 1945 yılında ikinci dünya savaşının sonunda meydana gelmişti. ABD Menkul Kıymetler ve Emtia Kurulu (SEC) Başkanı Harvey Pitt, ABD mali piyasalarının bugün açılmasını beklediğini söyledi. Pitt SEC olarak ABD piyasalarında yarın yeniden işlemlere başlanılmasının beklendiğini bildirdi. Pitt, ‘‘Piyasaların bugün veya yarın yarın yeniden faaliyete geçmesini bekliyor ve umuyoruz’’ dedi.

Altın 17 dolar düştü

ABD'ye yapılan saldırıdan sonra dünya piyasalarına hakim olan tedirginlikle 288 dolara fırlayan altının ons fiyatı, dün 17 dolar düşüp 271 dolar oldu. Londra piyasasında, İngiliz Merkez Bankası'nın daha önce açıkladığı 20 tonluk satışın da etkisiyle altın fiyatlarında, piyasalarda önceki gün endişe edilen paniklerin oluşmamasının düşürücü etki yaptığı belirtildi.

Petrol müdahale ile indi

Önceki gün yaşanan saldırıyla Londra'da hızla yükselen ve gün içinde 31 doları aşıp 29 doların üzerinde kapanan petrol fiyatları, dün 27 dolar seviyesine çekildi. Petrol fiyatlarındaki gerileme, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün, petrol arzının güvenliği konusunda yeniden garanti vermelesi üzerine gerçekleşti. Londra Borsası'nda, ABD dün gerçekleştirilen saldırılar ardından 1.61 dolar artan petrolün Ekim vadeli fiyatı, bugün 26 cent gerileyerek 28.80 dolara indi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!