Asya alarmı

Güncelleme Tarihi:

Asya alarmı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünya liderleri ayakta kalmaya çalışan Asya ekonomilerine yardım eli uzatıyor. Almanya Başbakanı Kohl ve Japonya Başkanı Hashimoto, IMF heyetiyle görüşen Endonezya Devlet Başkanı Suharto'yu telefonla aradı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jacque Santer ile İngiltere Başbakanı Blair de, krizin atlatılması için şeffaf ekonomi önerdiler.

Asya ekonomilerinde bir türlü atlatılamayan ekonomik krizin açtığı yaralar giderek büyürken, tüm dünya Asya ülkelerine destek için kolları sıvadı. IMF İcra Direktörü Birinci Yardımcısı Stanley Fischer ve ABD Hazine Bakan Yardımcısı Lawrence Summers mali krizi en ağır yaşayan ülkelerden Endonezya'ya giderek Devlet Başkanı Suharto görüştü. Almanya Başbakanı Helmut Kohl ve Japonya Başkanı Ryutaro Hashimoto, Suharto'yu telefonla arayarak IMF ile yapılan anlaşmanın gereklerinin yerine getirilmesini istediler. Avrupa Komisyonu Başkanı Jacque Santer ile İngiltere Başbakanı Tony Blair de, Japonya'daki temasları sırasında ekonomik krizin atlatılması için ekonominin şeffaflaştırılmasını istediler. IMF İcra Direktörü Michael Camdessus da Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-Jung ile görüştü. Camdessus, buradan Endonezya'ya geçecek.

BLAIR VE SANTER

Avrupa Komisyonu Başkanı Jacque Santer, Asya'nın ekonomik ve finansal krizden çıkmasına yardımcı olmak için, Japonya'nın ekonomisini canlandırmasını istedi. İngiltere Başbakanı Tony Blair de, Japonya'ya, ekonomisini yeniden yapılandırarak ve finansal sistemini daha şefaflaştırarak, Asya'ya örnek olması çağrısında bulundu.

Japon yetkililerle görüşmek üzere Tokyo'da bulunan Santer, Japonya'nın, Asya, Avrupa ve dünyadan ithalatı artırabilmek için ülkedeki talebi yükseltmesi gerektiğini söyledi.

ASYA'YA ÖRNEK

Santer ile birlikte Tokyo'da bulunan İngiltere Başbakanı Tony Blair de, Japonya'nın, ekonomisini yeniden yapılandırarak ve finansal sistemini daha şefaflaştırarak, Asya'ya örnek oluşturmasını istedi.

Endonezya'da mali krizin derinleşmesi üzerine Cakarta'ya gelen Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörü Birinci Yardımcısı Stanley Fischer, Devt başkanı Suharto ile ''cesaret verici bir görüşme'' yaptıklarını açıkladı. Fischer, Devlet Başkanı Suharto ile ülkede izlenen ekonomik reformun güçlendirilmesine ilişkin görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ‘‘İyi bir toplantı oldu. Ekonomik ve sosyal reformların izleyeceği süreç konusunda anlaşmaya vardık’’ dedi.

KAZ SÜRÜSÜNÜN LİDERİ

IMF İcra Direktörü Birinci Yardımcısı Stanley Fisher, Devlet Başkanı Suharto'nun IMF'nin 43 milyar dolarlık yardım planı çerçevesinde reformlara bağlılığını birkez daha ifade ettiğini söyledi.

Japonya Başbakanı Ryutaro Hashimoto da ülkesini ‘‘kaz sürüsünün lideri’’ durumuna yeniden getireceği vaadinde bulundu.

Asya'da bir finans devi daha çöktü

Asya ekonomilerinin krize verdikleri kurban sayısı artıyor. Asya'nın en büyük finans kuruluşlarından Peregrine Yatırım Holding de tasfiye kararı aldı. Merkezi Hong Kong'da bulunan şirket, bir zamanlar, diğer finans şirketlerinin üstlenmeye korktuğu yatırım risklerini üstlenerek başarılı olmasıyla ünlüydü. Şirket tarafından yapılan kısa açıklamada, tasfiye kurulunun bugün atanacağı belirtildi.

Hong Kong lideri Tung Chee-hwa, ‘‘Peregrine ülkede kurulmuş ve ülkenin büyüttüğü bir şirkettir. Asya'daki finansal karmaşadan ciddi darbe yedi. Birçok zorluklarla karşı karşıya kaldı. Tasfiye edilmesi bence gerçekten çok üzücü bir olay’’ dedi.

Borsalar sallanıyor

ABD ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Asya mali yapılarında kargaşayı sakinleştirmeye çalışırken, dün bölge borsalarında önemli düşüşler yaşandı. Merkezi Hong Kong'da bulunan Asya'nın önde gelen finans kuruluşlarından Peregrine Yatırım Holding'in işlerini tasviye etmeyi planladığını açıklaması ve New York Borsası'nda Dow Jones Endeksi'nin cuma günü önemli ölçüde gerilemesi üzerine, Hong Kong Borsası'nda Hang Sang Endeksi dün son üç yılın en düşük seviyesine indi. Endeks 773.58 puan düşerek 8.121 puana geriledi. Hisse senedi fiyatları, Singapur'da son yedi yılın en düşük seviyesine gerilerken, Japonya, Tayvan, Tayland, Malezya, Avustralya ve Yeni Zellanda'da da düştü. Singapur'da Endeks 102.88 puan düşerek 1.073 puana indi. Rusya Borsası da panik satışlar sonucu yüzde 11 oranında düşüş gösterdi.New York’ta Wall Street Borsası güne 130 puanlık bir düşüşle başladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!