Aspirin hammaddesi İspanya'ya kaydı Bayer 20 işçi gönderdi

Güncelleme Tarihi:

Aspirin hammaddesi İspanyaya kaydı Bayer 20 işçi gönderdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2004 02:04

Alman Bayer, Gebze'deki aspirin hammaddesi üretim tesinini kapattı ve 20 işçiyi çıkarttı. Bayer, aspirin hammaddesini Türkiye'ye İspanya'dan ithal edeceğini açıkladı. Bunun üzerine, Petrol-İş Sendikası çıkartılan işçiler geri alınana kadar eylem kararı aldı.

İLAÇ, sağlık ürünleri, tarım ilaçları ve kimyasal alanda dünya çapında üretim yapan Alman kökenli Bayer AG’ye bağlı Bayer Türkiye, Gebze Fabrikası’ndaki aspirin hammadde üretim bölümünü kapatarak, 14 kişiyi emekliye ayırırken 6 kişiyi işten çıkarttı. Fabrika'da çalışan 80 işçi kararı protesto etmek için eylem yapmaya başlarken, Petrol-İş eylemin işçiler geri alınana kadar devam edeceğini kaydetti.

Petrol-İş’ten yapılan açıklamada, şirketin Gebze Fabrikası’ndaki hayvan sağlığı ve ziraat ürünlerinin yanısıra aspirinin aktif maddesi asetilsalisilik asiti de içeren aktif kimyasal hammaddeler üretilen bölümünü kapattığı belirtildi. Şirketin 14 işçiyi emekliye ayırdığı, 6 kişiyi ise işten çıkardığı kaydedilen açıklamada, Bayer Türkiye Gebze Fabrikası’nda çalışan 80 işçinin, işverenin bu kararını protesto etmek ve işten çıkarılanların geri alınması için eyleme başladığı vurgulandı. İşçilerin, işten çıkarılanlar geri alınana kadar eylemlerini sürdürecekleri bildirildi.

GÖRÜŞMELER SONUÇSUZ

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Bayer İlaç Fabrikası'ndan işçi çıkarılmasıyla ilgili olarak Bayer Türk Kimya San. Genel Müdürü Heiner Gattineau ile görüştüğünü söyleyerek, "Kendilerine 'işçileri çıkarma, maaşlarını ödeyelim' dedik ama kabul etmediler’ dedi.

Öztaşkın, aspirin hammaddesinin üretildiği bölümde çalışan 6 işçinin, hammaddenin İspanya'dan ithal edileceği gerekçesiyle işten çıkarıldığını belirterek, ‘Sağlık Bakanlığı ithalatı yasaklasaydı bu ünite kapatılmazdı’ dedi. ‘Soruna siyasi çözüm bulununcaya kadar işçi çıkarılmaması için uzlaşma yoluna gittiklerini’ ifade eden Öztaşkın, şöyle konuştu: ‘İşverene onların tüm giderlerini sendika ve çalışanlar olarak üstlenmeye razı olduğumuzu bildirdik. Teklifi değerlendireceklerini söylediler ve dün (önceki gün) nihai kararlarını verdiler. Madem ki öyle, biz de maddi ve manevi bütün gücümüzü buraya yığacağız. İşten çıkarılan işçiler tekrar işbaşı yapıncaya kadar çalışanlarımız işyerinden ayrılmayacak.’

Gebze'deki eyleme uluslararası kamuoyundan da destek geleceğini belirten Öztaşkın, ‘Almanya'daki Bayer'de örgütlü sendikanın yöneticileriyle görüştük. Bugün buradan işçi çıkarılıyorsa yarın başka bir ülkedeki fabrikadan işçi çıkarılır’ diye konuştu.

Bayer: İşçilerin tüm hakları ödendi

BAYER Personel Şefi Burhan Saltan, ‘Fabrikanın aspirin bölümü, hammadde İspanya'dan ithal edileceği için kapatıldı. Bölüm kapatıldığı için arkadaşlarımızın işine son verildi ve tüm hakları son kuruşuna kadar ödendi’ dedi. İşyerinde 79'u sendikalı 129 kişinin çalıştığını bildiren Saltan, işverenin eylemle ilgili suç duyurusunda bulunup bulunmayacağını ilişkin soruyu ise ‘Böyle bir şey söz konusu değil. Üretimimiz devam ediyor. Herhangi bir tatsızlık veya müdahale de olmadı’ diye yanıtladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!