ASO: Merkez'in kredibilitesi test ediliyor

Güncelleme Tarihi:

ASO: Merkezin kredibilitesi test ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2006 13:13

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın kredibilitesinin test edildiğini söyledi.

ASO Başkanı Çağlayan, Merkez Bankasının 2,25 puanlık faiz arttırım kararı ile diğer önlemleri değerlendirdi.
İki hafta içinde Merkez Bankasının faiz oranlarını 4 puan yükseltmek zorunda kaldığını, piyasalara iki kez müdahale ettiğini hatırlatan Çağlayan, “Ancak ne yazık ki Merkez Bankasının bugüne kadar soğukkanlı, kararlı ve piyasalara güven verici bir tutum sergileyememesi nedeniyle, piyasalar üzerinde etkili olamamıştır. Faiz arttırımı umarız piyasalardaki panik havasını yatıştırır” dedi.
Çağlayan ayrıca, Merkez Bankasının döviz piyasasındaki likidite sıkıntısı karşısında tavır alacağını ve döviz satım ihaleleri başlatacağını belirtmesini, altı çizilecek bir gelişme olarak değerlendirdi ve şöyle devam etti:
“Günlük döviz satım ihaleleri, Merkez Bankası'nın piyasadaki likidite sıkıntısını ve oluşan talep baskısını ölçebilmesi açısından önemlidir. Piyasalarda bir yangın var, bu yangının tükürükle söndürülemediğini gördük. Şimdi bahçe hortumu mu yoksa itfaiye hortumu mu gerekecek, bu, günlük ihaleler sayesinde anlaşılabilecek.
Merkez Bankası, olayların arkasından gitmeye devam ederse, o zaman eldeki bütün rezervin yangına dökülen bir bardak sudan fazla etkisi olmaz ve bugün yaşadığımız para krizi daha ciddi ekonomik sıkıntılara yol açar. Şimdi piyasalarla Merkez Bankası arasında birkaç haftadır süren sinir harbinde yeni bir aşamaya geldik. Sinirleri güçlü olan, proaktif olan, olayların gidişatın arkasından giden değil, olaylara yön veren kazanacaktır.”

-“PARAYİ İYİ İDARE ETMEYE BAKALIM”-

Çağlayan, Merkez Bankasının faiz arttırımına giderek enflasyonla mücadeleden vazgeçmeyeceğini ifade ettiğini vurgularken, bu çalkantı birkaç ay sonra dindiğinde, bu parasal kriz etkilerinin sınırlı kalması için herkesin soğukkanlı davranması gerekeceğini bildirdi.
“Şimdi paranın sıcağı soğuğu ile uğraşmayı bırakıp parayı iyi idare etmeye bakalım” diyen Çağlayan, başta Merkez Bankası olmak üzere, ekonomi yönetiminin kredibiletisinin test edildiği bir dönemden geçildiğini kaydetti.
Çağlayan, bu testin başarılı sonuçlanmasının herkesin çıkarına olduğunu ifade ederken, bunun için ekonomi yönetiminin de kararlılıkla yapısal reformlara devam etmesi, mali disiplini güçlendirecek adımlar atması ve reel sektörün rekabet gücünü gelişterecek mikroreformlar üzerinde yoğunlaşmasının gerekeceğini belirtti.
Çağlayan, “Aksi takdirde, ekonomide son dört yılda sağlanan kazanımların kaybedilmesi riski vardır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!