Aşık: Benim altı ayım doldu

Güncelleme Tarihi:

Aşık: Benim altı ayım doldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

TEKEL ürünlerine en son ağustos ayında zam yapıldığını belirten Devlet Bakanı Eyüp Aşık, ‘‘Benim 6 ayım doldu. Tütün alım fiyatında üreticiyi de, enflasyon hedefini de aynı anda düşünmek zorundayım’’ diyerek zam sinyali verdi.

Devlet Bakanı Eyüp Aşık, Tekel ürünlerine en son geçen yılın Ağustos ayında zam yaptıklarını belirterek, ‘‘Benim 6 ayım doldu’’ dedi. Aşık, tütün alım fiyatına yönelik değerlendirme çalışmalarının sürdüğünü, fiyatın 10 Mart'tan önce açıklanacağını bildirdi. Hazinenin, alım fiyatının 820 bin lira olmasını istediğini, üreticinin ise 1 milyon 250 bin lira fiyat talep ettiğini hatırlatan Bakan Aşık, ‘‘Ben hem tütün üreticisini, hem enflasyon hedrefini aynı anda düşünmek zorundayım. Tütün üreticisi sözcüleri yüksek istiyor. Enflasyonla mücadele etme sorumluluğunu taşıyanlar da düşük istiyor. Ben her ikisini de aynı anda düşünmek zorundayım’’ diye konuştu. Geçen yıl tütün alım fiyatının 15 Şubat'da açıklandığını ve tütüne o günkü kur üzerinden 4 dolar verildiğini hatırlatan Aşık, ''Ne demek istediğimi anlıyor musunuz? Ben cevap olarak bunu söylüyorum. 1 milyon 250 bin, 820 bin lira isteyenlere cevap olarak bunu diyorum. Geçen seneki fiyata bakarlarsa, 4 dolardır. Ondan ölçü alırlar'' görüşünü dile getirdi.

Devlet Bakanı Aşık, bir soru üzerine, Tekel ürünlerine uzun bir süredir zam yapmadıklarını belirterek, şunları söyledi: ‘‘Ağustos ayından beri Tekel ürünlerine zam olmadı. Tekel'de benim 6 ayım doldu. (Hemen zam yapacağız) anlamı çıkarmayın, ama en son Ağustos'da zam yaptık. Benim 6 ayım doldu.’’

ÇAY ZAMMI

Aşık, Çaykur'un temel girdilerinde yıllık enflasyonun üzerinde bir artışın şimdiden ortaya çıktığını, kurumun geçen yılki gibi darboğaza girmemesi için bunun fiyatlara yansıtılması gerektiğini ifade etti. Çaya ne zaman zam yapılacağı konusunda bir süre veremeyeceğini kaydeden Eyüp Aşık, ‘‘Önümüzdeki 1 yıl içerisinde Çaykur'un 90 trilyon lira satış yapması lazım. Giderleri, alacağı çay, işçi ücreti, vesaire 90 trilyon lira gözüküyor. O da yüzde 70'lik bir zammı öngörüyor. Eğer bir süre yapmazsanız, zam oranı yüzde 70 yerine 90'a çıkar’’ diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!