Asgari ücret 500 trilyona patlar

Güncelleme Tarihi:

Asgari ücret 500 trilyona patlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, ‘‘Asgari ücreti vergi dışı bırakırsak, 500 trilyon liralık kaybımız olur’’ dedi.

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, asgari ücretin vergi dışı kalmasının 500 trilyon liralık bir hasılat kaybına yol açacağını, bunun ise devletin altından kalkamayacağı bir yük olacağını söyledi. Temizel, CHP'nin vergi tasarısında Asgari Ücretin, vergi dışı kalmasında ısrar etmesine ilişkin bir soru üzerine, bunun zaten Bakanlar Kurulu'nun yetkisinde olduğunu belirtti.

Kendilerinin ilk defa özel indirimi yüzde 200 artırdıklarını belirten Temizel, şöyle konuştu:

‘‘Yıllardan beri bunu Asgari Ücret düzeyine çekmek mümkündü. Yıllardan beri Bakanlar Kurulu yetkisinin kullanılmamasına karşın tasarıya madde olarak konulmanın manası ne olabilir?. Bu 500 trilyon liralık bir hasılat azalması ile devletin altından kalkamayacağı bir yük olur. Gelirdeki 500 trilyonlik bir azalma olursa, harcamalar için kaynak temini yapılacak. Buna da 500 trilyon liralık faiz ödersin, böylece karşınıza bir katrilyon liralık fatura çıkar. Tutun bakalım dengeleri...Vergi Tasarısı'nda böyle bir düzenlemeye ihtiyaç yok, çünkü bu var. Sorumluluğu üstlenen hükümetler, isterse bunu uygular. Daha önce uygulanmaması, şimdi yapılmayacağı anlamına gelmez.’’

Temizel, akaryakıtta ‘‘otomatik fiyatlandırma’’ ile birlikte, nispi (oransal) vergiden maktu vergiye geçilmeyeceğini de bildirdi. Temizel, ‘‘kesinlikle nispi vergi uygulanacak. Otomatik fiyatlandırma yasa meselesi. Otomotik fiyatlandırmaya evet ama, nispi vergiye devam’’ dedi.

EK İYİLEŞTİRME

Vergi tasarısının en önemli ayaklarından birinin uygulama olduğunu vurgulayan Temizel, bu yüzden teşkilatta da yeni düzenlemelere gideceklerini ifade etti.

Vergi tasarısının ardından, getirecekleri bir düzenlemeyle ‘‘Mali Hizmetler Sınıfı’’ yaratacaklarını, bu çerçevede bütün personeli eğitimden geçirerek ‘‘Kariyer Memuru’’ haline getireceklerini anlatan Temizel, daha sonra da bunların mali haklarının düzeltileceğini bildirdi.

Temizel, maliyeden büyük bir kaçış olduğunu yeni düzenlemeye gidilmezse kurumda insan çalıştıramayacaklarını vurguladı. Temizel, bir gazetecinin ‘‘Enflasyon muhasebesi vergi tasarısının iç bütünlüğünü bozuyor mu?’’ sorusunu yanıtlarken de, ‘‘Bozmaz. Ama enflasyon muhasebesi içeren bir tasarı bundan çok farklı bir tasarı olur’’ diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!