Arınç’ın övdüğü ihaleyi tutuklu patron kazandı

Güncelleme Tarihi:

Arınç’ın övdüğü ihaleyi tutuklu patron kazandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2005 02:00

Enerji operasyonu kapsamında tutuklanan Cemil Kazancı’nın Aksa şirketi Manisa şehiriçi doğalgaz dağıtım ihalesinde en düşük teklifi verdi. Manisalı TBMM Başkanı Bülend Arınç da ihalenin şeffaflığını överek hayırlı kazançlar diledi.

ENERJİ operasyonu kapsamında tutuklanan işadamlarının devlet ihalelerine girmeye devam etmesi, Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nden (BOTAŞ), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) uzandı. Halen tutuklu bulunan Cemil Kazancı’nın Aksa Şirketi, dün yapılan Manisa şehiriçi doğalgaz dağıtımı ihalesinde en düşük teklifi verdi. TBMM Başkanı Bülent Arınç da Manisalı olduğu için izlediği ihalenin şeffaflığını överken, şirkete hayırlı kazançlar diledi.

FERNAS TEKLİF VERMEDİ:

Operasyon kapsamında tutuklu bulunan Muzaffer Nasıroğlu’nun şirketi Fernas ise yeterlilik aldığı ihalede teklif vermedi. Operasyon kapsamında adı geçen Peker İnşaat da, başvuruda bulunmasına karşın EPDK’dan yeterlilik alamadı.

DOKUZ ŞİRKET:

Dokuz şirketin yarıştığı Manisa ihalesinde birim hizmet-amortisman bedeli olarak 0,016 sent/kilovatsaat ile en düşük teklifi veren Aksa, bu rakam ile İzmir’den sonra en düşük bedelin ortaya çıkmasına neden oldu. Zorlu, Kolin, Türkerler, Palgaz, HSV ve Delta’nın ilk turda elendiği ihalede, ikinci en düşük teklifi 0,017 ile Gazdağ, üçüncü en düşük teklifi ise 0,019 ile Doğa verdi.

ARINÇ İHALEYİ ÖVDÜ:

TBMM Başkanı Bülent Arınç da izleyici olarak katıldığı ihale sonrası yaptığı konuşmada, ihaleyi övdü. Manisa için çok sevinçli olduğunu belirten Arınç, ‘İhale şeffaf bir biçimde yapıldı. Her şey incelikle yapıldı. Kimsenin itiraz edemeyeceği bir sonuç çıktı’ dedi. En düşük teklifi veren Aksa’nın temsilcisine de hitap eden Arınç, ‘Size de kar getirsin, hayırlı olsun’ dileğinde bulundu.

OTELDE AĞIRLADIK:

Aksa Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Siverek, ihale sonrası yaptığı açıklamada, şirket sahibi Cemil Kazancı’nın operasyon kapsamında tutuklu bulunmasıyla ilgili olarak, ‘Yargı süreci bitmedi. Biz yargıya güveniyoruz. Neden böyle olduğunu bilmiyoruz’ dedi. Siverek, gazetecilerin soruşturmada alınan ifadelerde otelde bürokrat ağırlama iddialarının bulunduğunu belirtmesi üzerine, ‘Doğrudur otelde ağırladık. Enerji fuarımız vardı, herkesi ağırladık’ diye konuştu. Siverek, Elektrik Üretim A.Ş’den dört yıldır hiçbir ihale almadıklarını vurguladı.

28 MİLYON DOLAR YATIRIM:

Manisa için yaptıkları talep projeksiyonunda yıllık 300 milyon metreküp doğalgaz tüketimi göründüğünü belirten Siverek, bunun 100-150 milyon metreküpünün ildeki enerji santralı sayesinde olacağını belirtti. Siverek, Manisa’da 28 milyon dolar yatırım yapacaklarını kaydetti.

EPDK’DA SIKINTI:

İhale sonucu Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararı ile kesinleşecek. Onay çıkarsa Aksa, Manisa’da 30 yıl boyunca doğalgaz dağıtımında yetkili olacak. Buna karşın operasyon kapsamındaki isimlerin ihaleye girmesi kurulda sıkıntı yarattı. İhale öncesi kurulda yapılan değerlendirmede, şirketlerin başvurusundan duyulan memnuniyetsizlik ifade edilirken, ihaleye giriye engel olunamayacağı sonucuna varıldı. Aksa daha önce de Düzce-Karadeniz Ereğli ile Balıkesir illerinin doğalgaz dağıtımı ihalelerini almıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!