Arçelik Fransız Brandt'i kaçırdı, yavrusunu aldı

Güncelleme Tarihi:

Arçelik Fransız Brandti kaçırdı, yavrusunu aldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2002 01:53

Fransız beyaz eşya üreticisi Brandt'i, İsrailli Elco'ya kaptıran Arçelik, Brandt'in Almanya'daki şirketi Blomberg'i satın aldı. Şirket, satış tamamlandığında Avrupa'da yüzde 100 Türk sermayeli ilk beyaz eşya şirketi olacak.

Geçtiğimiz aylarda Fransız Brandt'i İsrailli Elco'ya kaptıran Arçelik, Brandt'in Almanya'daki kolu olan beyaz eşya üreticisi Alman Blomberg'i satın aldı. Satınalma Fransa Nanterre Mahkemesi'nin dün kesinleşen kararı ile gerçekleşti. Arçelik, İtalyan rakiplerini geride bırakarak Blomberg'i bünyesine kattı.

Pazartesi günü Aachen'deki fabrikaya gidecek Arçelik ekibi, iki haftalık bir incelemeden sonra, yeni yatırım ve üretim stratejisini belirleyecek. Blomberg satın alma işlemleri tamamlandığında Avrupa'da yüzde 100 Türk sermayeli ilk beyaz eşya şirketi unvanını alacak. Yıllık üretim kapasitesi 405 bin adet olan fabrikada çamaşır makinesi, çamaşır kurutma makinesi, bulaşık makinesi, fırın ve elektrikli şofben üretiyor.

Arçelik Genel Müdürü Nedim Esgin Blomberg için ne kadar bedel ödeneceğini şimdilik yasal kısıtlamalar nedeniyle açıklayamayacaklarını ancak, konkoradatodaki bir şirket olduğu için çok uygun fiyata alım gerçekleştirdiklerini söyledi. Esgin, Blomberg'in satın alınmasını Arçelik'in ‘‘dünya şirketi’’ olma vizyonunda önemli bir adım olarak nitelendirdi. Esgin, Almanya, Belçika, İngiltere, Danimarka ve Hollanda'da pazar payına sahip Blomberg'in alınmasının, Arçelik'in Avrupa'daki ciro ve pazar payını artırma hedefine hizmet edeceğini söyledi. Esgin, ‘‘Hedefimiz, kısa sürede Arçelik'in toplam cirosunun yarısını yurtdışı faaliyetlerimizden yapmak. Ciromuzu ise 2 milyar dolara yükseltmek’’ dedi.

İHALE NASIL GERÇEKLEŞTİ

Geçtiğimiz aylarda Fransa'da satışa çıkartılan Brandt Grubu'nun Almanya'daki şirketi olan Blomberg'in satışına Arçelik'in yanı sıra İtalyan firmaları da talip oldu. Dünya genelinde 11 fabrikası bulunan Brandt Grubu, Eylül 2001'de konkordato ilan etmişti. İhalede Fransa'daki fabrikaların satışından sonra ikinci aşama olan merkez dışındaki şirketlerin satışına geçilmişti. Arçelik bu ihalede iki İtalyan firma ile yarıştı ve ihaleyi kazandı. Arçelik Genel Müdürü Nedim Esgin, Brandt'in şu anda 2 şirketinin daha satışta olduğunu belirterek, ‘‘Onlara teklif vermedik. Ancak dışa açılma projemiz kapsamında bu şirketleri de inceliyoruz’’ dedi.

Önceki gün olağan genel kurul toplantısı yapılan Arçelik, 2001 yılında beyaz eşyada yüzde 35'e varan pazar daralmasını ihracatla aştı. 2001'de 251 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Arçelik, böylece yüzde 24 artış sağladı. Toplam satışları içinde ihracatın payı da yüzde 26'ya ulaştı.

İç pazardaki yoğun rekabete karşılık pazar liderliğini koruyan Arçelik'in ihracatında buzdolabı birinci sırada yer aldı. Arçelik, ürettiği buzdolabının yüzde 64'ünü, çamaşır makinesinin de yüzde 52'sini ihraç etti. 2001 yılında Türkiye'den yapılan çamaşır ve bulaşık makinesi ihracatının yüzde 96'sı, buzdolabının yüzde 57'si, fırın ihracatının da yüzde 39'u Arçelik tarafından gerçekleştirildi.

2001 yılında yüzde 40 artışla 1 katrilyon 200 trilyon liralık net satış cirosu yapan Arçelik'in brüt kárı 377 trilyon lira, brüt kár marjı ise yüzde 31.2 seviyesinde oldu.

Piyasa canlanıyor tam kapasite çalışıyoruz

Arçelik Genel Müdürü Nedim Esgin, beyaz eşyada iç pazarda birkaç haftadır önemli bir canlanma belirtisi izlediklerini söyledi. Esgin, ‘‘Bastırılmış ve ertelenmiş bir talep de sözkonusu olduğu için canlanma memnuniyet verici’’ dedi. Esgin, ihracatın da çok iyi gittiğini, Arçelik'in neredeyse tamkapasite çalıştığını bildirdi. Esgin, ‘‘Eğer Avrupa'da bu fabrikayı almasaydık yakın zamanda kapasite sorunumuz başlayacaktı. Şimdi bu sorunu aşmış olduk’’ diye konuştu.

İşçilerin 60'ı Türk

BLOMBERG'in üretim tesisleri, Dortmund'a 70, Münster'e 35 kilometre uzaklıktaki Aachen'de bulunuyor. Fabrikada çalışan 395 işçiden 60'ının Türk olduğu bildirildi. 66 yıllık bir şirket olan Blomberg, Avrupa'da tanınmış bir marka olarak orta-üst grup müşteriye hitap ediyor. 2001 cirosu 130 milyon Euro olan şirketin ürünleri, Almanya, Belçika, İngiltere, Danimarka ve Hollanda'da da satılıyor. Şirketin üretim tesisi, yarısı kapalı alan olmak üzere toplam 120 bin metrekarelik alanda kurulu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!