Arçelik, Avrupa'da Brandt'in ikinci yavrusunu da aldı

Güncelleme Tarihi:

Arçelik, Avrupada Brandtin ikinci yavrusunu da aldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2002 01:53

Arçelik, İsrailli Elco'ya kaptırdığı Fransız Brandt'in, Avrupa'daki iştiraklerini satın almayı sürdürüyor. Arçelik, Brandt'in Almanya'daki yatırımı Blomberg'ten sonra, Avusturya'daki iştiraki Elektra Bregenz'i bünyesine kattı.

FRANSIZ Brandt'i, İsrailli Elco'ya kaptıran Arçelik, Brandt'in Fransa dışındaki şirketlerini bünyesine katmaya devam ediyor. Nisan ayında, Brandt'in Almanya'daki şirketi Blomberg'i satın alan Arçelik, şimdi de Avusturya'daki Brandt yatırımı olan Elektra Bregenz'in sahibi oldu.

Önceki gün bir açıklama yapan Fransız Nanterre Mahkemesi, Brandt'ın Avusturya'daki şirketi olan Elektra Bregenz için açılan ihaleyi Arçelik'in kazandığını ilan etti. Böylece Arçelik, bir ay içinde Avrupa'da 2 yeni şirketi ve 3 markayı bünyesine kattı.

Dünya şirketi olma yolunda adımları hem üretim, hem de yönetim anlayışında sürdürdüklerini vurgulayan Arçelik Genel Müdürü Nedim Esgin, ‘‘Tüm çalışanlarımız ve camiamız bu hedefe yürekten inanmıştır. Sadece inancın yeterli olmadığının bilinciyle ürün teknolojimizi ve rekabetçi yapımızı da süratle geliştiriyoruz. Avrupa'dan başlayarak dünya şirketi olma hedefimize hem ciro, hem de pazar payımızı arttırarak ulaşacağımızdan eminiz’’ dedi.

İKİ MARKALI ŞİRKET

Bir Avusturya şirketi olan Elektra Bregenz'in, üretim ve pazarlama şirketlerinin toplam cirosu 75 milyon Euro. Şirketin, cirosuna göre Avusturya pazarındaki payı ise yüzde 5.3. Yılda 220 biner adet fırın ve ocak, 73 bin adet de aspiratör üretip satan şirketin, çalışan sayısı ise 340.

Elektra Bregenz'in iki markası bulunuyor. Şirket, orta-üst segmentte yer alan ve çok tanınan bir marka olan Elektra Bregenz'in yanı sıra Tirol bölgesinde bilinen Tirolia adlı bir markanın da sahibi.

Avusturya'da yüzde 88 marka bilinirliğine sahip olan Elektra Bregenz, aynı ülkede tüm beyaz eşya markaları arasında yapılan fiyat/değer araştırmasında da üçüncü sırada yer alıyor.

SERMAYE 33 MİLYON EURO

Arçelik'in yurtdışı iştiraklerinin yönetim prensipleri çerçevesinde, üretim ve pazarlama şirketlerinin satın alınması ve üstlenilen borçların ödenmesi işlemleri, Arçelik'in yüzde 100'üne sahip olduğu Hollanda'da kurulu Ardutch B.V. şirketi üzerinden gerçekleşecek. Bunlar için gereken finansmanı Ardutch B.V., bugüne kadar yapılmış sermaye artırımları çerçevesinde kendi kaynaklarıyla sağlayacak. Bu nedenle yeni finansman arayışına girilmeyecek.

Arçelik, 17 Nisan 2002 tarihinde aldığı yönetim kurulu kararıyla Ardutch B.V.'nin sermayesini 8 milyon Euro'dan 33 milyon Euro'ya çıkarma kararı verdi. Yine, 31 Ocak 2002 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) gönderdiği açıklamada da, portföyünde bulunan Beko UK, Beko France SA, Beko Polska SA ve Tunusdan SA'daki hisselerini gerekli sermaye artırımı neticesinde Ardutch'a devredeceğini bildirmişti.

Arçelik'in Avrupa'daki cirosu 200 milyon Euro

2006 yılında Avusturyalı Elektra Bregenz'in pazar payını yüzde 10 düzeyine çıkarmayı hedefleyen ve çevre ülkelere satışını başlatmayı planlayan Arçelik, Blomberg'in ardından Avusturya şirketinin de satın alınmasıyla beraber Avrupa'da 200 milyon Euro'yu aşan ilave bir ciroya ulaşmış oluyor. Avusturya'da satın alınan üretim ve satış şirketlerinin 2002 yılı sonunda pozitif (vergi, faiz, amortisman öncesi kár) etki yaratmaları bekleniyor.

11 fabrikadan ikisi Türklerin eline geçti

FRANSIZ Brandt'in Fransa'da 7, Almanya, Avusturya, İtalya ve Polonya'da da birer fabrikası olmak üzere toplam 11 tesisi bulunuyordu. İsrailli Elco, Brandt'i satın alarak Fransa'daki 7 fabrikanın da sahibi durumuna geldi ve artık Brandt ElcoBrandt adını aldı. Arçelik, Fransız Nanterre Mahkemesi'ne verdiği teklif ile önce Almanya, sonra da Avusturya'daki Brandt iştiraklerini satın aldı. Böylece, Brandt'in Fransa dışındaki 4 iştirakinden ikisi Arçelik'e geçmiş oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!