Arat: ABD ile serbest ticaretin tam zamanı

Güncelleme Tarihi:

Arat: ABD ile serbest ticaretin tam zamanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2001 00:00


Levent GÖKMEN
Haberin Devamı

Uluslararası Hazır Giyim Sanayicileri Federasyonu (IAF) eski Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Hasan Arat, Türkiye'nin yakınlaşmaya fırsat bilip ABD ile bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yapması gerektiğini söyledi.

ULUSLARARASI Hazır Giyim Sanayicileri Federasyonu (IAF) eski Başkanı, İcra Kurulu Üyesi ve Arat Tekstil'in ortağı Hasan Arat, ABD ile bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yapmanın tam sırası olduğunu söyledi. ABD'nin bugüne kadar yapmadığı ölçüde Türkiye'ye konsantre olduğunu belirten Arat, ‘‘ABD sermayesini Türkiye'nin içine almak bir STA ile mümkün olabilir. ABD ile ciddi bir yakınlaşma içindeyiz bu fırsatı çok iyi değerlendirelim. Siyasi insiyatif alalım’’ dedi.

‘‘ABD Başkanı, Başbakan Bület Ecevit'i arıyor, ABD Büyükelçisi devrede daha ne bekliyoruz fırsatı değerlendirelim’’ diyen Arat, 23-24 Mart tarihleri arasında Washington'da düzenlenecek olan Türk-ABD İş Konseyi Toplantısı'nda ortamın daha da ısınacağını ve Türkiye'nin gerekli adımı atıp bir STA imzalaması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin yeni dönemde üretime yönelik ihracatla ilgili önemli adımlar atacağını ifade eden Arat, ‘‘ABD yönetimi bu konu ile ilgili olarak Türkiye'ye bir temsilci, Kemal Derviş'i atadı. Bu Türkiye'ye verilen önemin bir kanıtı’’ diyor.

Körfez Savaşı sırasında baba George Bush'un, Türkiye'nin 380 milyon dolar olan kotalarını 1 milyar dolara çıkaran bir anlaşma imzaladığını hatırlatan Arat, ‘‘Türkiye, ABD için riske edilemeyecek bir ülke. Körfez Savaşı dönemindeki kota artışının faydalarını görüyoruz. ABD yönetimi çok rahat ikna olabilir. Sivil insiyatif olarak gerekli lobi faaliyetlerini yaparız yeterki hükümet olaya el atsın. George Bush'un babası sayesinde konu gündeme getirilebilir. ABD'nin yeni hükümet kadrosu da hemen hemen baba Bush'un dönemindeki kadro’’ diye konuştu.

Türkiye- ABD arasında bir STA imzalaması durumunda dünyanın en büyük şirketlerinin Türkiye ile çalışmak isteyeceğini belirten Arat, ‘‘Büyük şirketler ticari kararlarını ABD hükümetinin kararları doğrultusunda alıyorlar. ABD'nin Türkiye'ye güvenmesi büyük şirketlerin de Türkiye'ye güvenmesi anlamını taşıyor’’ dedi.

KOTA KALMAYACAK

2005 yılında dünyada kotaların kaldırılacağını da hatırlatan Arat, ABD ile yapılacak bir anlaşma ile Türkiye'nin 3 yıllık bir hazırlık dönemine gireceğini ve 2005'e emin adımlarla gideceğini söyledi. Arat, olası bir STA ile 2 yılda Türkiye'nin genel ihracatının 10-15 milyar dolarlara çıkabileceğini, şu anda 1.4 milyar dolar seviyesindeki tekstil ihracatının da 5-6 milyar dolar seviyesine çıkacağını söylüyor. ‘‘STA'lar krediye benzemez. Bir ülkeden kredi almak sorunları çözmüyor ama ticareti geliştirmek son derece önemli’’ diyen Arat, Türkiye'nin ABD ile yapacağı ticareti geliştirmemesi nedeniyle çok büyük bir ticari hacmi başka ülkelere kaptırdığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!