‘Araç takibi’yle kötü niyetli şoförü frenledi 20 ülkeye giriyor

Güncelleme Tarihi:

‘Araç takibi’yle kötü niyetli şoförü frenledi 20 ülkeye giriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2009 00:00

Özer Hıncal’ın 2002’de yazılım üretmek için kurduğu şirket, araç takip sistemlerinde yazılım ve donanım üreten ulusal bir marka yarattı. Geçen yıl 13 milyon TL ciro yapan ve yakında Mısır pazarına da girecek olan Arvento Mobile Systems, Türkiye dışında 20 ülkede faaliyet göstermek için anlaşmalarını tamamlamak üzere.

Haberin Devamı

MEMUR bir babayla öğretmen bir annenin çocuğu olarak Ankara’da büyüyen Özer Hıncal, araç takip sistemlerinde hem yazılım hem de donanım üreten ve son yıllarda çok hızlı büyüyen bir şirketin patronu olmayı başardı. 2006’da 6, 2007’de 9.8 ve 2008’de de 12.9 milyon TL ciro yapan Arvento Mobile Systems, şu anda 8 ülkeye yazılım ve donanım satıyor. Bazı ülkelerde araç takip sistemleri pazarını ilk kez oluşturan Arvento, Mısır pazarına da girmeye hazırlanıyor ve 20 ülkede faaliyet göstermek için gerekli anlaşmalarını tamamlamak üzere. Türkiye’de kamuda da özel sektörde de araç suistimallerinin çok yaygın olduğunu belirten ve bu nedenle araç takip sistemleri sektörünün hızlı geliştiğini vurgulayan Özer Hıncal şöyle başlıyor anlatmaya:

“Hacettepe İşletme’yi bitirdikten sonra bir süre farklı işlerde çalıştım. Sonra Başarı Elektronik’te başladım ve orada Pazarlama Müdürü oldum. Aslında orada araç takip sistemleri işini geliştirmeye çalıştık. Ancak o dönemde bu iş pahalıydı. İletişimi, donanımı yüksek fiyatlar çıkarıyordu ve bu yüzden gelişemedi. Sonra ben Başarı’dan ayrıldım ve yazılım projeleri yapmak niyetiyle 2002 Kasım’ında Armakom Teknoloji adıyla kendi şirketimi kurdum. Ankara’da sağlık bakanlığının küçük bir yazılım işi vardı. Onu yaparken bize ‘araç takip sistemi kuracağız, nasıl bir donanım almalı’ diye sordular. Bu soru üzerine bu konuyu çok iyi bildiğimiz söyledik ve yardımcı olduk. Sonra da gördük ki gelişen teknoloji ile hem iletişim masrafları hem de donanım maliyetini indirmek mümkün. Bunun üzerine bu işe odaklanma kararı aldık. Eskiden satmakta çok zorlandığımız bir işin çok iyi gittiğini gördük. Bir anda satışlarımız patladı.”

Haberin Devamı

Ortaklık ivme kazandırdı

Özer Hıncal, Armakom olarak yola devam ederken işin donanım tarafını geliştirmenin çok önemli olduğunu gördüğünü ve bu noktada Ejder Varol ve Bora Erkan ile ortaklık kararı aldığını belirtiyor. Hıncal, “Böylece Armakom ile İdeal Teknoloji ortak olduk ve önce Arvento markasını sonra da Arvento şirketini kurduk. 2005 yılındaki bu ortaklıktan sonra çok hızlı büyümeye başladık. İvme kazandık ve hem yazılımda hem de donanımda çok iddialı bir konuma geldik. Çoğu kimse bizi bu konuda yabancı bir marka sanıyor” diyor.

Haberin Devamı

İzmir’de fabrika

Donanım üretimi için İzmir’de 5.000 metrekarelik bir fabrika yatırımı yaptıklarını da söyleyen Özer Hıncal, bu tesiste yeni yatırımların da sürdüğünü belirtiyor. Hıncal şöyle devam ediyor: “Araç takip sistemleri 10 yıldır Türkiye’nin gündeminde. Ancak, iletişim, yazılım ve donanımdaki ucuzlama sayesinde son 5 yılda çok hızlı gelişti. Eskiden şehir ulaşım haritaları da yoktu. Şimdi hepsi rayına oturdu. Şu anda 85 kişilik istihdamımız var. Ciromuz da geçen sene 12.9 milyon TL oldu. Diğer şirketlerle toplam ciromuz 22 milyon TL civarında.”

Bizdeki araç suistimalleri yazılım için tecrübe oldu

ARAÇ takip sistemlerinin ‘araç suistimallerini’ önlediğini belirten Özer Hıncal şöyle konuşuyor: “Aslında sektörü asıl büyüten şey; Türkiye’de çok fazla araç suistimali olması. Bu yüzden bütün şirketler ihtiyaç duyuyor. Bu konu kamuda da özelde de çok önemli bir konu. 3 aracı olan kuruyemişçi de 50 aracı olan dondurmacı da, kamu kurumları da ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden de biz yazılımları sahadaki tecrübelerle çok iyi geliştirdik. Bu yüzden bazı yazılım özelliklerine Avrupa’da hiç ihtiyaç olmayabiliyor. Bazı ülkelere de ilk kez biz götürüyoruz. Mesela Moldova’ya, Gürcistan’a bu sistemi ilk götüren biz olduk. Mısır’da da bu konudaki ilk izinleri alan şirket olduk. Şu anda 8 ülkede varız, yıl sonuna kadar 20 ülkeye çıkıyoruz. Hedefimizin ciromuzun yüzde 50’isin yurt dışından sağlamak.”

Haberin Devamı

Aracın sıcaklığından hızına kadar her şeyini izleriz

ARAÇ takip sistemlerinin bütün sektörlerde kullanılır hale geldiğini söyleyen Özer Hıncal, “Öğrenci servis araçlarında kullanılıyor ve veliler servisin nerede olduğunu, ne kadarsürat yaptığını, nerede durduğunu takip edebiliyor” diyor ve şu örnekleri veriyor: “Belediyeler çöp kamyonlarına koyuyor ve kamyonların çöpü alıp almadığını izliyor. Nakliye firmaları araçtan yakıt çalınıp çalınmadığını, aracın olması gereken yerde mi yoksa başka yerde mi olduğunu izliyor. Hazır betoncu gün içindeki bütün operasyonları takip edebiliyor. Ambulansların tamamına takılmış durumda. Mesela Algida bu sayede dondurma araçlarının sıcaklıklarını 5 dakika da bir rapor alıyor. Orman Genel Müdürlğü 3.700 aracına taktı ve yangılara müdahale anında hangi araçlar, nereye yoğunlaşmış, nerede araç ihtiyacı var bir savaş yönetmek gibi hemen görebiliyor.”

Haberin Devamı

Minik takip cihazı da yaptık çocuk, eş, köpek izlenebilir

ÖZER Hıncal, ‘Kişi Takip Sistemi’ de geliştirdiklerini söylüyor ve şu bilgileri veriyor: “Çocuk, hasta, yaşlı, eş, evcil hayvan takibi artık mümkün. Kolye, bileklik gibi küçük bir cihaz yaptık. Takip edilmesi istenen kişi ya da canlının bulunduğu yer bilgisi, internetin olduğu her yerden kolayca izlenebiliyor. Acil durumlarda alarm mesajı da iletebilen cihaz 3 operatörün sim kartıyla da çalışıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!