Ar-Ge’ye 53 milyon dolar harcadı test için rakiplere kapıları açtı

Güncelleme Tarihi:

Ar-Ge’ye 53 milyon dolar harcadı test için rakiplere kapıları açtı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2011 00:00

Koç Topluluğu bünyesinde yer alan, toplu taşıma, nakliye ve savunma sanayi için araçlar geliştiren Otokar, Adapazarı’nda Milli ve NATO gizlilik belgelerine sahip 553 bin metrekare büyüklükteki tesisinde ürettiği araçları 5 kıtaya ihraç ediyor.

Haberin Devamı

2009’da 340 milyon dolar ciro elde eden, son 8 yılda ise Ar-Ge’ye 53 milyon dolar yatırıp Başbakan Erdoğan’ın elinden Ar-Ge Merkezi belgesi alan Otokar, tüm imkânlarını rakiplerine de açıyor.
Hidrolik yol
Türkiye’nin en yüksek kapasiteli hidrolik yol simülatörüne sahip olduklarını söyleyen Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, yurt dışında yapılan benzer testler için çok zaman ve para harcadıklarını, bu ihtiyaca cevap olması için de bu tesisi kurduklarını belirtiyor. Otokar dışında şu ana kadar iki firmanın bu testlere araçlarını soktuğunu kaydeden Görgüç, Türk üreticilere “Gelin gizliliğine zarar vermeden aracınızı burada deneyin” çağrısında bulundu. Görgüç, sahip oldukları simülatör sayesinde bir aracı Sibirya’ya ya da Arap çöllerine götürmeden de motor performansını denemenin mümkün olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bunun için araç, insan tahammülünü geçen sıcak ve soğuklarda, rüzgar, kum ya da benzer doğal şartlar da eklenerek dinamometre üzerine çıkarılıyor.”
‘Demir Bey’ testi
Ar-Ge merkezinde yer alan ‘Demir Bey’ isimli manken ise mayına karşı koruma sağlayan araçların testi için kullanılıyor. Görgüç, Demir Bey’in görevinin aracın patlamadan sağlam çıkılmasını sağlamak olduğunu belirterek, “Demir Bey üzerinde onlarca algılayıcı ile mayın testlerine katılıyor. Yere mayın döşeniyor, kontrollü bir patlama ile hem araçta meydana gelen hasar görülüyor hem de araç içindeki personelin ne kadar korunduğu ölçülüyor. Konu mankeni Demir bu yolda çok sayıda darbe alsa da varlık amacı personelin içeriden “demir” gibi çıkmasını sağlamak” yorumunu yapıyor. Otokar’ın ziyaretçilere en kapalı yerlerinden biri olan balistik test merkezinde ise zırhın araç içindeki personeli ne kadar koruduğu kontrol ediliyor.
Otokar, Adapazarı’nda 553 bin metrekarelik tesisinde ürettiği araçları 5 kıtaya ihraç ediyor. Firma son 8 yılda Ar-Ge’ye 53 milyon dolar yatırdığı Ar-Ge tesisleri için geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden belge de aldı. Otokar, bu merkezdeni tüm imkânlarını rakiplerinin de hizmet almasına yeşil ışık yaktı.

Haberin Devamı

Arma’ya dağ taş vız geliyor

Haberin Devamı

OTOKAR’ın TSK ve dünya pazarlarına sunduğu ve en son olarak 10.6 milyon dolarlık ihracat anlaşması imzalanan Arma keşif aracı da zorlu arazi şartlarına sokuldu. Tesis yakınlarında bir bölgede 6X6 Arma zırhlısı içinde dağ taş aşıldı. 18.5 tonluk,
10 kişilik aracın
içinde etrafı seyrederken korku verici diklikte yamaçlardan iniş, araç içindeki herkese heyecanlı anlar yaşattı. Araç, test pisti dışanda, insan boyunu aşan çukurlara da indirilip çıkarıldı. Arma C-130 dahil her türlü nakliye uçağı ile taşınabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!