Antibiyotikli Çin balı Türk balının önünü açtı

Güncelleme Tarihi:

Antibiyotikli Çin balı Türk balının önünü açtı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2002 01:50

Çin'in ürettiği balda yüksek miktarlı antibiyotik çıkması üzerine AB ve ABD'nin bu ürüne uyguladığı ambargo Türkiye'nin yüzünü güldürdü. Bu yılın 11 ayında Türkiye'nin bal ihracatı 24.7 milyon dolara fırladı.

TÜRKİYE'nin Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD'ye bu yıl bal ihracatında patlama oldu. Çin balında yüksek miktarda antibiyotik bulunması nedeniyle Avrupa Birliği ve ABD'nin ambargo koyması, Türkiye'deki bal ihracatçılarının işine yaradı. Bu yılın Ocak-Kasım döneminde bal ihracatı yüzde 474 artarak, 24.7 milyon dolara ulaştı.

Ege Canlı Hayvan, Su Ürünleri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı ve bal ihracatçısı Nedim Kalpaklıoğlu, Türkiye, Meksika ve Arjantin'le birlikte en büyük bal ihracatçısının Çin olduğuna dikkat çekti. Kalpaklıoğlu, ‘‘Uzun süredir Çin balında yüksek miktarda klorofenikal isimli bir antibiyotik çıkıyordu. Arıların ölmemesi için antibiyotik veriliyor. Uyarılara rağmen Çin, ürünlerindeki ilaç miktarını düşürmeyince Avrupa Birliği de 1 Haziran 2002 tarihinden itibaren Çin balına ambargo koydu. ABD de bu karara uydu’’ dedi. Ambargonun ardından Türk balına büyük talep oluştuğunu kaydeden Kalpaklıoğlu, geçen yıl 2 bin 600 ton olan bal ihracatının, bu yılın 11 ayında 12 bin tona ulaştığını, bunmun de rekor olduğunu söyledi.

ABD PAZARINA GİRİLDİ

İhracattaki büyük artışta geçen yıl sadece 85 bin dolarlık bal ihracatı yapılan ABD'ye bu yıl 3.9 milyon dolar ihracat yapılmasının büyük etkisi olduğunu belirten Kalpaklıoğlu, asıl patlamanın ABD pazarında olduğunu söyledi. Kalpaklıoğlu, ‘‘AB standartlarına göre baldaki antibiyotik kalıntıları için sınır 10 BBP (milyarda bir). ABD'de ise sınırın 50 BBP olması bu ülke pazarına girmemizi kolaylaştırdı’’ dedi.

Çin'in yaşadığı baldaki ilaç kalıntısı sorununun Türkiye'nin de sorunu olduğunu belirten Kalpaklıoğlu, bu sezon daha iyi bir yıl geçirdiklerini söyledi. ‘‘Üreticiyi bilinçlendirmek için pek çok çalışma yaptık. Sonuçta daha önce balda ilaç miktarı çıkma oranı yüzde 90'dan yüzde 60'a düştü’’ diyen Kalpaklıoğlu, ihracatçılar olarak ilaç kullanmayan arıcılarla anlaşmalı üretim yaptıklarını söyledi. Temiz üretim yapan üreticiye prim verdiklerini aktaran Kalpaklıoğlu, Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvurarak sözleşmeli arıcılığın da teşvik kapsamına alınmasını istediklerini söyledi.

Nedim Kalpaklıoğlu, geçen yıl kurak hava koşulları nedeniyle çam balı oluşmasında büyük rolü olan ‘Basra böceği’nin de üremediğini, ancak bu yıl böyle bir sorun yaşamamalarının da ihracatı arttırdığını söyledi.

İhracatın yüzde 97'si süzme

TÜRKİYE'nin bal ihracatının yüzde 97'si süzme, yüzde 3'ü ise petek bal olarak yapılıyor. Süzme balın tamamı, 300 kilogramlık varillerle ihraç ediliyor. Bütün dünyada bal ihracatının varillerle yapıldığını belirten Nedim Kalpaklıoğlu, ‘‘Türk balı çok kaliteli olduğu için dünyanın diğer yörelerinden gelen balla karıştırılıp, diğer balların kalitesi yükseltilir. Bir de her ülkenin ayrı bir damak tadı var, karışımla buna uygun bir tad bulunur’’ dedi. En büyük bal ithalatçısı olan Almanya'nın aynı zamanda en büyük ihracatçılardan biri olduğunu kaydeden Kalpaklıoğlu, Almanya'nın çeşitli ülkelerden aldığı balları karıştırıp, kendi marka ve ambalajları ile dünyanın diğer ülkelerine sattığını söyledi. Kalpaklıoğlu, ‘‘Bizi şimdilik ambalajlı ve kutulu pazara sokmuyorlar. Biraz daha zamana ihtiyacımız var. Bu arada marka ve yatırım teşviği de gerekiyor’’ diye konuştu.

Çam balı ihracat rekortmeni

BAL ihracatında AB ve ABD, 38 ayrı kriter uyguluyor. Nedim Kalpaklıoğlu, ‘‘Bunları tutturmak son derece zor. Doğal bir ürün olduğu için en sıkı sağlık standartları uygulanıyor’’ dedi. Nedim Kalpaklıoğlu, bu yıl ihracatta başı Muğla ve yöresinden elde edilen çam balının çektiğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!