Antalya organize sanayide ’hayvan pazarı’ kavgası

Güncelleme Tarihi:

Antalya organize sanayide ’hayvan pazarı’ kavgası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2007 00:00

Antalya OSB Müteşebbis Heyeti’nin, OSB içine hayvan borsası kurulması için aldığı karar uygulanıyor. 80 fabrikanın faaliyette olduğu Antalya OSB’deki sanayiciler, "Bu mevcut OSB yasasına aykırı. Bir hastalık nedeniyle karantina olursa, fabrikaları tatil mi edeceğiz, böyle bir durumda OSB’nin ürünlerini nasıl satacağız" diyor.

ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi’nin (Antalya OSB) müteşebbis heyeti, Büyükşehir Belediyesi’nin 1991’de OSB içinde kurduğu mezbaha için ’mal depolama alanı’ olarak yine OSB içinde ’canlı hayvan borsası’ kurma kararı aldı. 80 fabrikanın faaliyet gösterdiği gelişme potansiyeli yüksek OSB’ler arasında yer alan Antalya OSB’deki sanayiciler, "Böyle bir proje OSB yasasına aykırı. Bir hayvan hastalığı nedeniyle karantina olursa, fabrikaları tatil mi edeceğiz" diyor. Antalya OSB Yatırımcıları Dayanışma Derneği Başkanı Güngör Pekşen, bu konudaki kararın OSB yönetiminde 15 Ağustos’ta alındığını belirterek, "Ancak biz yine de olabileceğine ihtimal vermiyorduk. Çünkü böyle birşey OSB yasasına, yönetmeliklerine, hepsinden önemlisi de sanayi ortamına uygun değil. Ancak son olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi bu kararı uygulamak için 1.5 milyon YTL bütçe ayırdı ve proje uygulanacak. Sanayicilerimiz, ’mesela şap hastalığı tespit edilse ve karantina uygulanırsa, biz ne yapacağız. Fabrikalarımız, işçilerimiz de karantinada mı olacak. Böyle bir durumda ihracat müşterilerimize ne diyeceğiz’ diye bize soruyor" dedi.

KANUNA AYKIRI AMA MÜKTESEP HAK: Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, OSB içinde belediyeye ait bir et entegre tesisi bulunduğunu ve halen bu tesisin mezbaha olarak kullanıldığını belirterek, "Yürürlükteki OSB kanununa göre şimdi herhangi bir OSB’ye böyle bir tesis kurulamaz. Böyle bir tesis için tahsis de yapılamaz. Ancak bizim 1991’ten beri bir müktesep hakkımız var ve şimdi o hakkımızı kullanacağız" dedi. Bir mezbaha ya da et entegre tesisi için canlı hayvanın hammadde ya da işlemeye hazır mamül olduğunu söyleyen Menderes Türel şöyle konuştu: "Yeni proje OSB içindeki et entegre tesisimizin depolama alanı projesidir. OSB Müteşebbis Heyeti bizim böyle bir projeyi yapmamıza izin verdi biz de yapacağız. Bunun bir benzeri Denizli’de de var. Tabii ki her türlü sağlık kuralına uygun bir tesis olacak. En sonteknolojilerle OSB’de herhangi bir sorun yaratmadan çalışacak."

YER BULAMADIK, MECBURUZ: Antalya Ticaret Borsası Başkanı İlhami Kaplan ise projeyi kendilerinin geliştirdiğini belirtti ve şunları söyledi: "Anet yaklaşık 15 yıldır zaten OSB içinde çalışıyor ve yanında 30 bin metre karelik bir alan var. Burasını canlı hayvan depolama yeri olarak düşürdük. Amacımız, daha çağdaş ve daha düzgün bir yapı oluşturmak. Çünkü şu andaki durum çok daha kötü. Oraya gitseniz kokudan duramazsınız. Bizim projemizle hayvanlar daha kontrollü ve daha sağlıklı bir düzen içinde olacaklar. Haftada sadece iki gün ve sabah 05-09 arasında hayvan gidişi yapılacak. Kanun gereği 5 yıl içinde de hem Anet hem de yeni tesis OSB içinden çıkmak zorunda. Geçici bir yatırım olacak. Başka bir yere yapamıyoruz çünkü başka uygun arazi bulamadık. O nedenle mecburuz."

Ben ’hayır’ dedim, yorum yapamam

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Antalya OSB Müteşebbis Heyet Başkanvekili Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özgen, "Müteşebbis heyetimiz oylama yaptı ve böyle bir karar aldı. 5 evet, 4 hayır iki çekimser oy verildi. Ben de uygun görmedim ve ’hayır’ dedim. Ancak bu konuda fazla yorum yapamam" dedi. Türkiye’de OSB içinde böyle bir tesis örneği bulunmadığını da belirterek, "OSB’de şu anda 80 fabrika var. FAzla yabancı sermaye yatırımı yok. En son bir ABD şirketi yatırım yapmak istedi ve yertahsis ettik. Ne yazık ki bu hayvan pazarı da onlara çok yakın olacak" diye konuştu.

Afyon’da mahkeme reddetti

ORGANİZE Sanayi Bölgesinin (OSB) içinde canlı hayvan borsası, pazarı ya da mezbaha olup olamayacağı daha önce Afyonkarahisar OSB Yönetim Kurulu ile bu ilin belediyesi arasında adli dava konusu oldu. İdare Mahkemesi 2005/30 Karar No ile sonuçlandırdığı davada "belediyenin Afyonkarahisar OSB içinde kurmak istediği hayvan pazarı alanının OSB sağlık koruma bandında kaldığı için 4562 Sayılı OSB Kanunu’na, 01.04.2002 tarih ve 24713 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan OSB Uygulama Tebliği’ne aykırı olduğuna, yapılmasında kamu yararı ve hukuka uygunluk bulunmadığına, işlemin iptaline" hükmetti.

Kasaplar Odası ve damızlık sığırcılarla OSB toplantısı

ANTALYA OSB’de hayvan borsası kurulmasıyla ilgili kararın alındığı toplantıdan sonra bir de basına kapalı toplantı yapıldı. Toplantıya Antalya OSB Müteşebbis Heyeti Başkanı ve Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yakup Soytürk ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı İlhami Kaplan katıldı ve toplantıdaki herkes OSB’de böyle bir tesisin çok iyi olacağı görüşünü savundu. Ancak Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in "OSB içinde kurmak mevcut yasaya aykırı ama müktesep hakkımız var, o nedenle de kurarız" dediği canlı hayvan tesisi ve bu tesisle birlikte faaliyetine devam edecek mezbaha için OSB Uygulama Yönetmeliği’ndeki hüküm şöyle: "Madde 93; katılımcıların kuramayacakları tesisler, b-9) Ham deri işleme, hayvan kesimi yapılan ve padok tesisleri."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!