Antalya Havalimanı ihale süreci tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

Antalya Havalimanı ihale süreci tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2007 09:54

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) ile Çelebi arasında tartışmalara neden olan Antalya Havalimanı ihale süreci tamamlandı. Antalya Havalimanı işletmesini 17 yıl 3 ay 17 günlüğüne 2.37 milyar euro bedelle kazanan Fraport-İçtaş Ortak Girişim Grubu, DHMİ ile sözleşme imzaladı. Fraport-İçtaş Ortak Girişim Grubu, 71 milyon euro peşinat öderken, 700 milyon euro da kredi anlaşması imzaladı. Ayrıca, Fraport-İçtaş Ortak Girişim Grubu, 160 milyon euro teminat gösterdi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde Antalya Havalimanı ihalesi Rekabet Kurumu tarafından onaylandı. Onayın ardından Antalya Havalimanı sözleşmesi DHMİ ile Fraport-İçtaş Ortak Girişim Grubu tarafından imzalandı. 71 milyon euro peşinat ödeyen Fraport-İçtaş Ortak Girişim Grubu, 160 milyon euro da teminat gösterdi. Fraport-İçtaş Ortak Girişim Grubu ayrıca, 700 milyon euroluk kredi anlaşması imzaladı.

Antalya Havalimanı 1. ve 2. Etap Dış Hatlar Terminalleri, CIP, İç Hatlar Terminali ile bu terminallere ait mütemmimlerin işletme hakkını 17 yıl 3 ay 17 gün kiralamak suretiyle Fraport-İçtaş Ortak Girişim Grubu 2.37 milyar euro’ya almıştı.

DHMİ-ÇELEBİ GERGİNLİĞİ

12 Nisan’da yapılan Antalya Havalimanı ihalesine, Çelebi Hava Servisi-FWAG, Fraport-İçtaş Ortaklığı ve TAV katılmıştı. İhalenin teknik aşamasında, Çelebi-FWAG Ortak Girişim Grubu ihaleden elenmişti. İhale sonrasında Çelebi-FWAG Ortak Girişimi ile DHMİ arasında belgelerin uygun olup olmadığı yönünde tartışmalar yaşanmıştı. DHMİ Genel Müdürlüğü, Çelebi’nin belgelerinin şartnameye uygun olmadığını savunurken, Çelebi-FWAG Ortak Girişimi ise, belgelerin tam olduğunu, ihaleye devam etmeleri halinde ise işletme hakkı için 4 milyar dolar verebileceklerini açıklamıştı.

Çelebi’nin ihale hakkındaki iddiaları üzerine açıklama yapan DHMİ, Çelebi’yi Cumhuriyet tarihinin en büyük kiralama ihalesine gölge düşürmekle suçlamıştı. Yaşanan tartışmalar sonrasında Çelebi, DHMİ’yi ihaleye fesat karıştırmakla suçlayarak 27 Nisan’da Ankara İdari Mahkemesi’ne ihalenin iptali için başvurmuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!