Antalya, 8 yılda 130 ultralüks yat ihraç etti

Güncelleme Tarihi:

Antalya, 8 yılda 130 ultralüks yat ihraç etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2008 00:00

Antalya, dünya ultralüks yat pazarında hızla değer kazanıyor. 8 yılda 130 ultralüks yat inşaa eden Antalyalı tersaneler, bu yatların ihracatı ile 135 milyon dolarlık döviz sağladılar. Yatların büyük bölümü İtalya, Fransa, ABD, Ortadoğu ülkeleri, Hollanda, İngiltere ve Almanya’ya ihraç edildi.

ANTALYA Serbest Bölgesinde sekiz yıl önce başlanan ultra lüks yat üretimiyle Antalya, sektörde dünya çapında tanınan ve bilinen bir marka olmaya başladı. Antalya Serbest Bölge İşleticisi A.Ş (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede ultra lüks yat üretim ve ihracatının sekiz yıl önce başladığını ve kısa süre içinde gelişerek Antalya’nın adını dünyaya duyurmaya başladığını söyledi.

34 üretici var

Antalya Serbest Bölgesi’nde yerli ve yabancı sermayeli 34 yat üretici firması bulunduğunu kaydeden Gürses, kompozit yat yapımında Antalya’nın Avrupa’da üçüncü sırada yer aldığını kaydetti. Yat üretim tesislerinde bin 700 işçinin çalıştığını anlatan Gürses, şöyle konuştu: "Bölgemizde ahşap ve çelik yat yapımı da devam ediyor. Notika yat üretim firmasıyla başlayan lüks yat üretimi sekiz yılda çok önemli yol aldı. Yat üretimi yapmak için Antalya Serbest Bölgesine yoğun talep var ancak, yer sıkıntısı nedeniyle yatırımcılara yanıt veremiyoruz. Antalya serbest bölge arkasında kalan bölgedeki konutların kamulaştırılıp yıkılmasıyla bu alan Serbest Bölge’ye kazandırılmalı." ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, sekiz yıl içinde serbest bölgede, çeşitli boylarda ve okyanus aşabilecek düzeyde lüks yatlar üretildiğini bildirdi. Bu süre içinde 130 lüks yatın üretilip ihraç edildiğini ve 135 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını kaydeden Gürses, "Serbest bölgede yat üretim kapasitesi yıllık 50-60 adete ulaştı. Serbest bölgemizde yat üretim kapasitesi hızla artıyor. Önümüzdeki yıllarda bu sayı daha da artacak. Antalya, lüks yat yapımında dünyada artık marka olmaya başladı. Dünya denizlerinde Antalya yapımı yatlar tercih edilmeye başlandı" diye konuştu.

Coulthard da Antalya yatına biniyor

ANTALYA’da üretilen lüks yatların büyük bölümü İtalya, Fransa, ABD, Ortadoğu ülkeleri, Hollanda, İngiltere ve Almanya’ya ihraç edildi. Notika firması tarafından üretilen ilk yat, dünyaca ünlü petrol kralı Kuveyt Emiri El Sabah ailesine satıldı. Ünlü Formula-1 pilotu David Coulthard da Antalya’da yat siparişi verenler arasında yer aldı. İngiliz ve Alman süpermarketler zincirleri patronları ile dünyaca ünlü Amerikalı yat üreticisi Genmar Holding sahibi İrwin Jacobs da, Antalya’da Vicem Yat şirketine çeşitli boylarda 150 milyon dolarlık yat siparişi verdi. En son yine bir firma tarafından geçtiğimiz günlerde denize indirilen ultra lüks yatın da bir otomobil şirketinin patronuna satıldığı öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!