Annemden kalan geliri beyan edecek miyim?

Güncelleme Tarihi:

Annemden kalan geliri beyan edecek miyim
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

ÖMER BAŞKURT (ANKARA): Eylül 1998 başında vefat eden annemin tek mirasçısıyım. Dört aylık süre içinde Veraset Vergisi'ni hallettim. Kira ve menkul sermaye gelirleri nedeniyle vergi mükellefi olan annemin gelirlerini Aralık 1998'de beyanname ile tahakkuk ettirdim ve hesabını kapattım. 1998 yılı 9'uncu ayında 30 milyarı bulan faiz gelirlerini yüzde 78.7 arındırıldıktan sonra hesaplanan vergiden 1 milyar lira alacaklı çıktım ve vergi tahakkuk fişi de böyle kesildi. Ancak Ocak 1999'da yayınlanan 220 numaralı tebliğdeki yoruma göre, stopajların ancak yüzde 21.3'ünün mahsup edileceği anlaşılıyor. İki ay önce beyanname vererek tahakkuk fişini aldığım ve alacaklı kaldığım bu durum için tekrar beyanname verip, bir de üste vergi mi ödeyeceğim?

Sizin beyanname verdiğiniz tarihte, Maliye Bakanlığı'nın 209 numaralı tebliğ ile yaptığı yorum yürürlükteydi. 220 numaralı tebliğdeki yorum henüz çıkmamıştı. Gerçi tebliğler, vergi idaresini ve yargıyı bağlamaz. Ancak yasalar bağlar. Sizin yaptığınız, o tarihte yürürlükte olan mevzuata göre doğru. Yanlış olsa, maddi hata, beyannameden hemen görüleceği için, zaten tahakkuk fişini öyle kesmezlerdi. Vergi ödemek isterseniz, düzeltme beyanı vererek yeni bir tahakkuk fişi alır ve verginizi ödersiniz. Eğer bu işlemi haksız buluyorsanız, vergi dairesi de eğer çıkartır ise size ödeme emri gönderildiği zaman vergi mahkemesine itiraz edersiniz ve herhalde davayı da kazanırsınız. Aralık ayında iken, ocak ayında çıkacak tebliği herhalde önceden bilemezsiniz. Ayrıca 1997 yılı gelirlerinin Mart 1998'de beyanı ve ölümde de 1998 gelirleri nedeniyle binlerce mükellef sizin gibi davrandı. Burada hatayı yapan vatandaşlar değil, Maliye. Kanunun aynı maddesini 1998'de başka, 1999'da başka türlü yorumlayarak tebliğ çıkardı.

Çocukların parasını adınıza yatırmayın

OĞUZ BAYGİL (İSTANBUL): Oğlum ve kızım adına tapuda müşterek kayıtlı dairenin vekaleten satışından elde ettiğim parayı, bankaya kendi adıma yatırabilir miyim? İlerde alacağım faiz ile yapacağım harcamalarda kaynak sorulur mu?

Oğlunuz ve kızınızın adına müşterek olarak tapuda kayıtlı dairenin vekaleten satışından elde edilen parayı kendi adınıza bahkaya yatıramazsınız. Ancak oğlunuz ve kızınız adına açılacak müşterek hesaptan, para yatırmak ve çekmek için çocuklarınızdan bir vekalet alır, onunla işlem yapabilirsiniz. Size alacağınız faizin hesabı sorulsa iyi. Esas yatırdığınız ana paranın hesabı sorulur. Ana ilke şudur. 30 Eylül 1998'de bir servet kimin adına kayıtlı ise o servetin şekil ve biçim değiştirmesi durumunda da ancak o kimse adına resmen mevcut olabilir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!