Ankaralı sanayicinin 'yol'suzluk hüsranı

Güncelleme Tarihi:

Ankaralı sanayicinin yolsuzluk hüsranı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2014 11:39

Başkentin yeni sanayi bölgesi olan Temelli Sanayi Havzası’nın ‘yol’ beklentisi boşa çıktı. Yaklaşık bir yıldır hazırlıkları süren yol yapım ihalesinin, ihaleye üç gün kala iptal edilmesi, sanayicilerde büyük hüsran yarattı. AOSB Başkanı Hüseyin Tuncay, “Bölge tamamlandığında 1500 sanayi tesisinde en az 75 bin kişiye istihdam sağlayacak. Ama bir yıldır beklediğimiz yol ihalesi iptal edildi, sanayici hüsrana uğradı. Bizler üzerimize düşeni yaparken, kamu ayağında işini yapmayan kimse açıklansın” dedi.

Haberin Devamı

Ankaralı sanayicinin yolsuzluk hüsranı
ayalp@hurriyet.com.tr

İstanbul Yolunu, Yenikent - Sincan istikametinde, organize sanayi bölgelerinden geçerek Temelli’de Eskişehir Karayoluna bağlayan karayolu yapım ihalesi, 27 Ocak’tan üç gün önce iptal edildi. Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) ve Anadolu Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, 40 km uzunluğunda projelendiren bu yolun, planlama ve projelendirilmesi aşamasında bölgede bulunan organize sanayi bölgelerinin, bir an önce yola kavuşmak için üzerlerine düşen fedakarlıkları yaptığına dikkat çekti.

ŞEHİR TRAFİĞİ DE ETKİLENİYOR

OSB’lerin ulaşımının şu anda mevcut köy yolları ve mevzii imar planları ile açılmış yetersiz ve standartlara uygun olmayan bağlantı yollardan sağladığını anlatan Tuncay, “Bu yollar sanayinin oluşturduğu trafik yükünü taşıyamadığı gibi; sanayi trafiği, Ankara şehir içi trafiğini de olumsuz etkiliyor” dedi.

Haberin Devamı

ÜÇ GÜN KALA İPTAL, HÜSRAN YARATTI
Başkan Tuncay, yol ihalesinin 27 Ocak’ta yapılmasını beklerken, 24 Ocak’ta gelen iptal kararıyla büyük bir hüsran yaşadıklarını söyledi. İhale Komisyonunun iptal gerekçesini ise şöyle özetledi:

“Yol geçecek bölgede yoğun şekilde altyapı deplasmanları bulunduğu, ilgili kuruluşlarla yapılan görüşmeler neticesinde, bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmadığının görülmüş olduğu, bu durumun ihaleden sonra başlayacak yapım çalışmalarında işleri olumsuz etkileyeceği dikkate alınarak, işin yaklaşık maliyetinin yeniden değerlendirmesi ortaya çıkacağından ihale iptal edilmiştir.”

BELEDİYE Mİ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMADI?
Tuncay, sanayicilerin mağduriyetine yol açan ilgili kuruluşların kimler olduğunun açıklanmasını istedi. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne, “Belediyeler mi üzerine düşeni yapmadı” diye sordu. Bunu bilmenin sanayicinin hakkı olduğunu söyledi.

OSB’lerin ihtiyaçları olan özellikle yol, su, enerji, telekomünikasyon, kanalizasyon vb. alt yapı hizmetlerinin OSB’lerin sınırlarına kadar ulaştırmasının belediyelerin, il özel idarelerinin veya ilgili diğer kamu idarelerinin görevleri olduğunu dikkat çeken Tuncay, “Vergi yükümlülüklerini yerine getiren sanayicilerin, ödedikleri vergilerin kendilerine yol, su, enerji, kanalizasyon ve arıtma tesisi olarak dönmesi için yerel yönetimlerin bu sorumluklarını yerine getirmelerinin gerekli olduğunu, ihale iptal kararı ile birlikte yönetim sorumluluğu taşıyanların verilen sözlerini yerine getirmediklerini, kamuya güven hislerinin zedelenmiş olduğunu ve Ankara sanayicileri olarak haksızlığa uğradıklarını” söyledi.

Haberin Devamı

Tuncay, Temelli Sanayi Havzası tamamlandığında yaklaşık bin 500 sanayi tesisinde en az 75 bin kişinin istihdam edileceğini; 300 bin nüfusun geçimini sağlayacak bir merkez olacağının altını çizdi. “Ayrıca bölge, Ankara’daki plansız sanayi yapılaşması engellenecek ve ekonomiye çok önemli katkılar sağlayacak. Yolun yapılmaması, sanayi havzasına içme ve kullanma suyunun getirilmesi bakımından da çok önemliydi. Sanayicimiz hüsrana uğradı” dedi.
Başkan Tuncay, önümüzdeki dönem sanayiciyle kavga eden değil, işbirliği yapan, katılımcı bir anlayışla yeni yönetsel yaklaşımlar ve projeleri hayata geçirebilen belediye başkanları dönemi olması temennisinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!