Ankara’nın gazına teklif veren çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

Ankara’nın gazına teklif veren çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 00:00

Türkiye’nin en büyük ikinci doğalgaz dağıtım şirketi olan ve 2011 yıl sonu itibariyle 1 milyon 339 bin 176 abonesi bulunan Başkent Doğalgaz’ın yüzde 80 hissesinin özelleştirilmesi ihalesine katılan dört grup da ihalenin açık artırma sürecinde teklif vermeyerek, üçüncü kez düzenlenen ihalenin iptalle sonuçlanmasına neden oldu.

Haberin Devamı

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu’nun komisyon başkanlığında dün yapılan nihai pazarlık görüşmesine Aygaz-Fernas İnşaat Ortak Girişim Grubu (OGG), Akfen Holding, STFA Yatırım Holding ile Kolin-Cengiz-Limak OGG katıldı. Elemesiz teklifin ilk turunda en yüksek teklif 480 milyon dolar oldu.

626 milyon dolarlık teklif

İlk elemeli yazılı turda, en düşük tekliflerde eşitlik meydana gelirken, en yüksek teklif 585 milyon dolar oldu. İkinci elemeli yazılı turda Kolin-Cengiz-Limak OGG elenirken, açık artırmaya geçildi. Başlangıç tutarı 626 milyon dolar olarak belirlenirken, bu rakamın üzerinde teklif gelmemesi nedeniyle, ihale iptal edildi.

Beş yılda üç ihale

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2008’de yaptığı ve iptal edilen ilk ihalede şirketin yüzde 100 hisse satışı için Global Yatırım-Energaz OGG, 1.6 milyar dolarla en yüksek teklifi vermişti. İptalin ardından, şirketin yüzde 80 hissesini özelleştirme görevi ÖİB’ye verildi. 2010’da ÖİB’nin yaptığı ihalede Karamehmet-Kazancı ortaklığındaki MMEKA, yüzde 80 hisse için 1.2 milyar dolarlık teklif verdi, ancak bu ihale de ödeme yapılmaması nedeniyle iptal edildi.

Haberin Devamı

En büyük ikinci dağıtım

TÜRKİYE’nin en büyük ikinci doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkentgaz’ın 2011 yılsonu itibariyle
1 milyon 339 bin 176 abonesi bulunuyor.

İptale götüren 6 madde

ENERJİ sektörü yetkilileri, yüzde 100 hisseye verilen en yüksek teklifin 2008’de 1.6 milyar dolar, bugün ise yüzde 80 hisseye verilen en yüksek tekliflerin 600 milyon dolar bandında olduğuna dikkat çekti. İptale götüren nedenler ise şöyle sıralanıyor:

Yüzde 20 hissenin kimin tarafından alınacağının belirsiz olması.

Dağıtım tarifeleri oluşturulurken net varlık değerinin, düşük tutulması.

BOTAŞ’a olan borçlar ve belediyeden olan alacaklar konusundaki belirsizlikler.

Piyasalardaki finansman sıkıntısı.

Liberalleşme sürecindeki aksamalar ve ithalatın önünün açılmamış olması.

Belediye’ye yüzde 10 bedelsiz hisse verilip verilmeyeceği konusunun belirsiz olması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!