Anayasa Mahkemesi 2B’ye itiraz hakkı tanıdı

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesi 2B’ye itiraz hakkı tanıdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2023 07:00

Anayasa Mahkemesi, 2/B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satılmasıyla ilgili çok önemli bir karara imza attı.

Haberin Devamı

Vatandaşlar kullandıkları 2/B arazileriyle ilgili idarenin belirlediği rayiç bedele bundan sonra itiraz edebilecek.

Anayasa Mahkemesi 18 Mayıs’ta aldığı kararla, 2012’de 2B olarak bilinen orman alanlarının satışı için çıkarılan 6292 Sayılı Kanun’daki “Tebliğ edilen satış bedeline itiraz edilemez ve dava açılamaz” cümlesini iptal etti. Karar 11 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete’de de yayımlandı. Böylelikle 2B’ye göre mülkiyet hakkı tanınan taşınmazların rayiç değerlerine itiraz etmenin yolu açılmış oldu. Ancak bu karar Anayasa Mahkemesi kararı olduğundan, geriye doğru yürütülemiyor. Yani karar, sadece bundan sonra ödenecek tutarlar veya davası derdest olanlar için geçerli.

Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan 2/B Mağdurları Phatformu Sözcüsü İsa Demir, ödemelerini yapamayan 2/B mağdurları için Meclis tarafından defalarca af kanunu çıkarıldığını ancak buna rağmen fiilen kullandıkları arazilerini alamayan çok sayıda mağdur olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İTİRAZ HAKKI BULUNMUYORDU

Demir yeni düzenlemeye ilişkin şöyle konuştu: “İşlemler hızlı olsun diye rayiç değerlere itirazın önü kanun ile kapatılmıştı. Birçok yerde 2/B rayiç değerleri piyasa değerinin altında kalmasına rağmen, bazı yerlerde hatalar yapıldı ve yüksek rayiç değerlerin belirlendiği yerler de olmuştu. Ancak 2/B mağduru bu duruma itiraz edememişti. Yıllardır ekip biçtiği dede yadigârı arazilerini yok pahasına devir etmek zorunda kalmıştı. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı ile idare artık daha dikkatli olacak. Rayiç değerin üzerinde bedeller ile karşılaşmayacağımızı umuyorum.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!