Anadolu beldeleri, turizm fuarında dünyayla yarışıyor

Güncelleme Tarihi:

Anadolu beldeleri, turizm fuarında dünyayla yarışıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2006 00:00

İstanbul’da düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) bu yıl dünya ülkelerinin turlarını ve Anadolu turunu biraraya getirdi. 50 ülkeden 1500 katılımcının yer aldığı fuarda, bu yıl ilk kez Anadolu’nun turistik ilçeleri de stand açtı.

Fuarda, dünyanın çeşitli ülkelerinin yanısıra Anadolu’nun turizmde iddialı ilçelerinin standları da birbirinden ilginç renkli görüntülere sahne oluyor. Balıkesir’in Burhaniye ilçesi zeytin tatlısıyla dikkat çekerken, Bilecik’in Osmaneli Belediyesi standında restorasyonları devam eden 400 yıllık 110 tarihi konağı maketle tanıtıyor. Yabancı ülkeler de birbirinden renkli tanıtımlarıyla dikkat çekiyor. Tayland otellerinin masajlı tanıtımına, Fas standı dansözleriyle karşılık veriyor. Yunanistan ise kültürünü 20 kişiden oluşan halk dansları ekibiyle ortaya koyuyor.

Aydın Karacasu, çamur çömleklerle geçiniyor

KARACASU standında sizi çamurdan yapılmış çömlek, tabak ve güveçler karşılıyor. Ürünlerinin başında bulunan Süleyman Sertkaya, ilçede kendisi gibi 40 esnaf olduğunu belirterek, "Aydın’daki Aphrodisias Antik Kenti’nden hala çeşit çeşit çanak çömlek çıkmakta. Bu binlerce yıllık bir kültür. Bunu yaşatabildiğim için ne mutlu bana" diyor.

Bilecik, Osmaneli konaklarına güveniyor

OSMANELİ’nde 400 yıllık 110 tarihi konak var. Restorasyonları sürüyor. Belediye, turizm fuarında ilçeyi bu konaklarla tanıtıyor. Konakların üç boyutlu maketlerini yapan Ethem Düzkan, eski hükümet konağının 50 yataklı otel olacağını anlatıyor. İstanbul’a 200 kilometre uzaklıktaki Osmaneli, şeftali ve ayva üretiminde de söz sahibi. Osmaneli, unutulan tarihi Osmaneli konaklarıyla, Safranbolu’ya rakip olmaya hazırlanıyor.

Balıkesir Burhaniye’de zeytin tatlısı yenir

FUARDA açılan Burhaniye standında üretimine yeni başlanan zeytin tatlısı tadılabiliyor. Gıda Mühendisi Güliz Aydın Adalı, bu tatlının zeytin reçelinden tamamen farklı olduğunu vurguluyor. İlçede bu yıl üretilecek tüm zeytin tatlısı şimdiden satılmış bile. Tabii ki herkes bundan memnun. Burhaniyeliler, kutularda zeytin satmak için de çalışmaya başlamışlar. Kutu zeytinin adı bile belli: "Annemin zeytini"

Sivas Kangal, şifalı balıklarla fuarda

SİVAS’ın Balıklı Kaplıcaları, Kangal’ın turizm atağında başı çekiyor. İşletmeci Fuat Ünsal, bir dönem Almanya’ya kaçırılan şifalı balıkların öldüğünü söyledi. İzini sürdüğü kayıp balıkları Almanya’da bulduğunu anlatan Ünsal, balıkların 28 derece sıcaklığın üzerinde yaşamadığını ancak kaplıcadaki sazangiller familyasından balıkların 37 derecede yaşadığını anlatıyor. Ünsal, balıkların sedef hastalığının tedavisine yardımcı olduğunu da söylüyor.

Fas: Aynı anda birçok mevsimi yaşayın

Fas standında nane çayı ikram eden dansözler, fuarın ilgi odağı. Birbirinden kıvrık hareketlerle dikkat çeken dansözler, daha sonra ziyaretçilere nane çayı ikram ediyorlar. Stand Sorumlusu Taibi Khattab, ülkesini "Fas, Avrupa’ya çok yakın. Bu nedenle kültür sentezi yaşanmış durumda. Fas’ta Türkiye’de olduğu gibi aynı anda birçok mevsimi yaşayabilirsiniz" diye tanıtıyor.

Yunanistan’dan halk dansıyla tanıtım

YUNANİSTAN, fuarda halk dansları gösterileriyle tanıtım yapan tek ülke. Pavlo Voyagis, bir ülkenin kültürel tanıtımının en başta halk dansları ile yapılması gerektiğine inanıyor. Yunanistan ve Türkiye’nin bu konuda geniş bir kültüre sahip olduğunu belirten Voyagis, 20 kişilik dans grubuyla hem dikkat çektiklerini, hem kültürlerini tanıttıklarını söylüyor.

Tayland standında masaj da yapılıyor

TAYLAND deyince akla gelen ilk şey masaj. Ülkenin resmi standında masaj yapanlar yok. Ama bazı Tayland otelleri, ülkelerinden gelen masörlerle tanıtım yapıyorlar. Ziyaretçiler, bir yandan Tayland’la ilgili bilgi alırken, bir yandan masajla rahatlama olanağına kavuşuyor.

Tekirdağ-Şarköy’den dalış yamaç paraşütü daveti

ŞARKÖY yaz aylarında bir hayli turisti çekiyor. Kaymakam Mümin Heybet de bundan memnun. Ancak İstanbul’a yakınlığıyla avantajlı olan ilçe, kış turizminden de pay almak istiyor. Şarköy’ün hedefi yamaç paraşütü, kamp ve dalışla anılmak. Kaymakam, sezonu tüm aylara yaymaya çalıştıklarını anlatıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!