Ana paradan da siliyor yine de ‘af yok’ diyor

Güncelleme Tarihi:

Ana paradan da siliyor yine de ‘af yok’ diyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2005 00:00

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK ve Bağ-Kur prim borçları tasarısını anlatırken, ‘af’ yerine ‘alacak yeniden yapılandırması’ deyimini kullandı. Başesgioğlu, 36 ay vadenin yanısıra borç miktarında yüzde 50’ye ulaşan indirimler olabileceğini bildirdi. Başesgioğlu, 50 bin YTL’nin üzerindeki borçlarda ‘zor durum’a göre ana parada da indirim yapılabileceğini belirtti.

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK ve Bağ-Kur’a prim borcu olanlara kısmi af getiren tasarının Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını, en kısa zamanda TBMM’ye sevkedileceğini bildirdi. Başesgioğlu, ‘SSK ve Bağ-Kur Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması’ tasarısının ayrıntılarını açıkladı. Başesgioğlu’nun ‘Af değil, borç yapılandırması’ dediği tasarıya göre borçlar 36 aya kadar uzanan taksitlerle ödenebilecek. Başesgioğlu’nun verdiği bilgiler özetle şöyle:

21.3 MİLYAR YTL:

SSK’nın 4.6 milyar, Bağ-Kur’un 16.7 milyar YTL alacağı olmak üzere 21.3 milyar YTL yeniden yapılandırılacak. SSK’da Mart 2005 itibariyle özel sektör borçlu sayısı 1 milyon 446 bin 735. 50 bin YTL üstünde borcu olan özel sektör sayısı 1 milyon 440 bin 476 ve bunun özel sektör içindeki payı ise yüzde 59.3. 50 bin YTL’nin üzerinde borcu bulunan SSK’ya borçlu dosya sayısı 6 bin 259, toplam içindeki oranı ise yüzde 40.7 olarak belirlendi. 31.3.2005’e kadar tahakkuk ettiği halde ödenmeyen, Bağ-Kur kapsamında takip edilen prim ve sosyal güvenlik destek primi(SGDP) borçları, SSK kapsamında izlenen özel sektör işverenlerinin sigorta primi, SGDP, işsizlik sigortası primi, idari para cezası borçları ile yine SSK kapsamında 31.3.2005 tarihi ve öncesinde biten özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerden dolayı fark işçilik tutarı üzerinden hesaplanacak borçları.

NASIL HESAPLANACAK:

Bağ-Kur’da tüm borçlar SSK’da ise borç aslı 50 bin YTL ve altında olanlar için; borç asıllarına 1998 yılı sonuna kadar gecikme cezası, 1999 yılından başvuru tarihine kadar ise gecikme cezası oranları yerine enflasyon (TEFE) oranı uygulanarak yeniden hesaplanacak. Bu hesap sonucu borcun ait olduğu döneme bağlı olarak toplam borç tutarından farklı oranlarda terkin (iptal) söz konusu olacak. SSK’da borç aslı 50 bin YTL üzerinde olanlar için; Maliye Bakanlığı’nca ‘çok zor durum’ halinin belirlenmesi için kullanılan likidite rasyosu esas alınarak borçlu kurumun mali durumuna bağlı olarak yüzde 30’a kadar iptal yapılabilecek.

36 TAKSİDE KADAR VADE:

En fazla 36 taksit yapılacak. Taksitlendirme farkı ise 12 ayda ödeyene yıllık yüzde 5, 12 ayı aşan sürede ödeyene yüzde 6, 24 ayı aşan sürede ödeyene yıllık yüzde 7 oranında olacak. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takiben aybaşından itibaren iki ay. Bu süreyi SSK ve Bağ-Kur yönetimleri bir ay uzatabilecekler. Taksitlendirmeden kaynanlanan yükümlülükler bir takvim yılında üç kez aksatılırsa; taksitlendirme süresi içinde tahakkuk edecek cari ay borçlarının bir takvim yılında iki kez ödenmezse; bu yasa hükümlerinden yararlanılamayacak. Bağ-Kur’da 5 yıl ve daha fazla süredir prim borcu bulunanlar, tebliğ edilen sürede borçlarını ödemezlerse; sigortalılıkları durdurulacak.

Örneklerle prim affı

SSK Örnek 1: Ocak 2001’de 100 YTL olan borç, mevcut duruma göre Temmuz 2005’te 503 YTL oldu. Bu borç yeniden yapılandırılınca; 1 Ocak 2001’den itibaren prim aslına TEFE uygulanacak ve toplam borç 318 YTL’de kalacak. Peşin ödenirse indirim oranı yüzde 37 olacak.

SSK Örnek 2: Bu borç 12 ay taksitle ödenirse; yıllık yüzde 5 taksitlendirme farkı eklenecek ve toplam borç 333.9 YTL olacak. Terkin (iptal) edilen miktar yüzde 33.6 oranına tekabül ediyor. 24 ay taksitle ödenirse; yıllık yüzde 6 taksitlendirme farkı eklenecek ve toplam borç 356.1 YTL, oranı da yüzde 29.2 olacak. 36 ay taksitte ödemede ise yıllık yüzde 7 fark eklenecek toplam borç 384.78 YTL olacak. İptal edilen borcun oranı da yüzde 23.5

Bağ-Kur Örnek 1: Tescil tarihi 1.10.1972 ve sigortalılık süresi 32 yıl 5 ay olan bir sigortalının mevcut uygulamaya göre 19.329 YTL olan borcu, yeniden yapılanma ile 4.628 YTL (yüzde 24) indirimle 14.701 YTL’ye düşecek. Tescil tarihi 1.10.1995 ve sigortalılık süresi 10 yıl 2 ay olan bir sigortalının mevcut uygulamaya göre; 17 bin 372 YTL olan borcu yeniden yapılanmayla 4 bin 710 YTL (yüzde 27) terkinle, 12 bin 661 YTL’ye düşecek.

Bağ-Kur Örnek 2: Tescil tarihi 1.10.2000 ve sigortalılık süresi 4 yıl 5 ay olan bir sigortalının mevcut uygulamaya göre, 10 bin 861 YTL olan borcu, yeniden yapılanmayla 3 bin 432 YTL (yüzde 32) terkinle 7 bin 429 YTL’ye düşecek. Tescil tarihi 1.10 2002 ve sigortalılık süresi 2 yıl 5 ay olan bir sigortalının mevcut uygulamaya göre 5 bin 836 YTL olan borcu, yeniden yapılanma ile bin 291 YTL (yüzde 22) terkinle 4 bin 545 YTL’ye düşecek.

Prim affı ‘torba’dan çıktı ayrı yasa planına geçildi

HÜKÜMET,
içinde SSK ve Bağ-kur Prim affı içeren 33 maddelik ‘Torba Yasa Tasarısı’nı dün TBMM’de yaptığı toplantıda ayıkladı. SSK ve Bağ-Kur prim affı paketten çıkarılırken, tasarı 25 maddeye düşürüldü. IMF ile yapılan görüşmelerden sonra SSK ve Bağ-kur prim borçlarının yeniden yapılandırmasının ayrı bir düzenleme olarak getirilmesi ve sistemi işler hale getirecek önlemleri de içermesi konusunda anlaşıldı. Çalışma Bakanı Başesgioğlu’nun buna ilişkin taslağı açıkladığı saatlerde, Unakıtan, önce grupta tasarı hakkında bilgi verdi, ardından da AKP Grup yöneticileri ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleriyle bir toplantı yaptı. Toplantıda, pakete ilişkin sıkıntılar gündeme geldi. Tasarıda sadece 330 oy gerektiren ‘af düzenlemelerine’ yer verilmesi kararlaştırıldı. Tasarıda yeraldığı halde daha önce yasalaştırılan maddeler de ayıklanarak çıkartıldı.

Prim affında neler var

SSK’nın 4.6 milyar, Bağ-Kur’un 16.7 milyar YTL alacağı olmak üzere 21.3 milyar YTL yeniden yapılandırılacak.

Yeniden yapılandırma ile mükelleflerin borçları üzerinde yüzde 50’ye kadar varan oranda indirim yapılacak. Taksit sayısı borcun ağırlıklı yaşına göre ayarlanmakla birlikte en fazla 36 taksite bağlanacak.

Erken ödeme özendirilecek. Taksit miktarı arttıkça, uygulanan faiz oranı artacak, taksit sayısı düştükçe de faiz oranı düşecek.

Başvuru süresi 2 ay olarak belirlendi. Ancak, SSK ve Bağ-Kur yönetimleri bu süreyi 1 ay daha uzatabilecekler.

Kamu işçisine bayramdan önce ikramiye müjdesi

ÇALIŞMA
ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, kamu kesimi işçilerinin ek ikramiyelerinin 2005’in ikinci yarısına ilişkin bölümünün Ramazan Bayramı’ndan önce ödenmesinin Bakanlar Kurulu’nda benimsendiğini ve buna ilişkin metnin bakanların imzasını açıldığını müjdeledi. Belediye işçileri dahil, yüzbinlerce kamu işçisinin ikramiyelerin yılın ikinci dönemine ilişkin bölümü, her işçinin ücreti kadar olmak üzere ödenecek.

Unakıtan: Dokunulmazlığım olmasa beraat ederdim

MALİYE
Bakanı Kemal Unakıtan, kendisi de yararlandığı için eleştirildiği, ihracat işlemlerinde aracı olan firmalara ceza verilmesini önleyen düzenlemeyle ilgili, ‘dokunulmazlığım olmasa beraat ederdim’ diyerek kendisini savundu. Unakıtan, çeşitli konularda af getiren ‘torba’ yasa konusunda AKP’nin dünkü Meclis Grubu’nun basına kapalı bölümünde milletvekillerine bilgi verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!