Amerika'ya bağımlıyız

Güncelleme Tarihi:

Amerikaya bağımlıyız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2013 01:12

Piyasalarda ABD kaynaklı dalgalanmalar iyiden iyiye ivmesini artırdı. En son 13 Eylül’de yüzde 9’u geçen gösterge bono faizleri pozitif trend ile yüzde 7,52’ye kadar düşmesine rağmen dün gün içinde yüzde 9’u aştı.

Haberin Devamı

Günü ise yüzde 8,89’dan kapadı. Gösterge bono faizinin yükselişi ile birlikte borsada satış baskısı artarken dolar da yaklaşık 2 ay sonra 2.05 TL’nin üstüne çıktı. Piyasalar günü kapadığında endeks 235 puan düşüşle günü 71 bin 904 puandan kapadı. Bu haftanın kaybı 2251 puanı buldu. Dolar ise piyasalar kapandığında 2.0510’ten işlem gördü. Döviz sepeti ise 2,4068 ile rekor seviyeye yükseldi.

KISIRDÖNGÜ VAR

Uzmanlar Aralık ayındaki Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) toplantısına kadar ABD verilerinin ABD ekonomisinde toparlanmaya işaret ettiği sürece gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye piyasalarında satış baskısının devam edeceğini belirtiyor. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Saltoğlu piyasaların ABD verilerine bağımlı durumunun Fed tahvil alımını azaltsa da devam edeceğini söyledi. Saltoğlu “Bu sefer FED ne zaman kısa vadeli faizleri artıracak sorusu gündeme gelecek. O da ABD makro verilerine bağlı olacağı için ABD işsizlik, istihdam, büyüme enflasyon verilerini izlemek yatırımcı için uzun bir süre daha gerekli olacak. Doğan kısırdöngünün bir tek olayla ya da gelişmeyle kırılması zor. Olumsuz veri geldiğinde tekrar coşku ya da iyimserlik oluşacak. Bizi bunun dışına çıkaracak tek değişim AB ekonomisinde toparlanma ve ihracatımızın artısı olabilir. Ama bu da çok kolay gözükmüyor.”

Haberin Devamı

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ AZ

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Profesör Özgür Demirtaş da bu bağımlılığın kısa sürede sona ermeyeceği görüşünde. Özgür Demirtaş’a göre ABD verilerine bağlı olarak satış baskısı bir süre daha devam edecek. Özgür Demirtaş “ABD’ye mal satabilen bir Türkiye bu büyümeden olumlu sonuç sağlayabilir. Türkiye’de finansal ürün çeşitliliği de az. SPK’nın da içinde bulunduğu denetleyicilerin de piyasanın önünde olması gerekiyor” dedi.

Yellen doları düşürebilir

AMERİKAN verilerine bu derece bağlı bir piyasa atmosferinde uzmanlar dolarda kısmi sakinleşmeyi en erken Perşembe günü bekliyor. Perşembe günü ABD’nin gelecek seneki Fed başkanı Janet Yellen ABD Kongresi’nde konuşma gerçekleştirecek. İntegral Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Egemen Candır bir süre için dolarda 2 TL üstünün beklenmesi gerektiğini söyledi. Candır “Bu gergin ortamda dolar/TL bir süre daha 2,000-2,0100 bandının altına sarkmaması beklenebilir. Özellikle ABD verilerinin pozitif devam etmesi ve Perşembe Yellen’ın söyleminin yumuşaklığı, parite için önümüzdeki günlerde kritik önem taşıyacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!