Amerikan kültürü satmıyoruz Türk müziğini dünyaya yayarız

Güncelleme Tarihi:

Amerikan kültürü satmıyoruz Türk müziğini dünyaya yayarız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2006 00:00

Türkçe yayına geçen müzik kanalı MTV’nin Uluslararası Başkanı Bill Roedy, "Bizim işimiz Amerikan kültürünü ’ihraç’ etmek değil. Türkiye MTV kültürüne harika bir boyut ekleyecek" dedi. Roedy, hedeflerinden birinin de Türk müziğini dünyaya tanıtmak ve yaymak olduğunu vurguladı.

ABD’li medya devi Viacom’un müzik ağırlıklı TV grubu olan MTV Networks’ün Uluslararası Başkanı Bill Roedy, Türkiye’de yerel yayına başlayarak en büyük hayallerinden birini gerçekleştirdiğini söyledi. 18 yıldır MTV’de çalışan ünlü medya yöneticisi, "Müziğin harika bir ruhu vardır. MTV kültürü de dünyanın her yerindeki kültür çeşitliliğini çok güzel yansıtır. Şimdi çok gururluyuz, çünkü kültürlerimizden biri Türkiye. Türkiye MTV kültürüne harika bir boyut ekleyecek" diye konuştu. Türkiye’de yaptıkları yatırımı açıklamayan Roedy, "Türkiye’de uzun dönemde başarılı olmak için her türlü yatırımı yapacağız. Ne kadar gerekirse yatıracağız" demekle yetindi. Bill Roedy, tipik olarak 14 ve 34 yaş grubunun izlediği müzik kanalı MTV’yi bir Amerikan şirketi olarak tanımlamanın doğru olmayacağını savundu.

BİZ AMERİKALI DEĞİLİZ: Roedy, bunu şöyle açıkladı: "Homojen bir içerik bizim vizyonumuz değil. Dünyadaki kültür çeşitliliğini yansıtmak çok önemli. Biz Amerikalı değiliz. Bizim işimiz de Amerikan kültürünü ’ihraç’ etmek değil. Vizyonla ilgili en önemli şey de bu. MTV’ye 18 yıl önce başladım. Baştan beri bütün dünyada sadece Amerika’dan çıkan bir ürüne sahip olmayı hiç düşünmedik. Daha fazla yatırım yapmamız gerekti. Tek bir formülle bütün dünyayı dolaşan ürünlerin aksine yerel ekibe, içeriğe, insanlara, yerel altyapıya yatırım yaptık. Bu da daha uzun bir ekonomik başabaş noktası (ne kár, ne zarar) gerektirdi. Ama en başından beri, uzun dönemde yerel izleyicilerle bütünleşmek için sürdürülebilir tek yolun bu olduğunu biliyorduk.

HER ÜRÜN YEREL KÜLTÜR:
Bill Roedy, MTV’nin 20 yıldan bu yana en önemli başarı faktörünün, her ürünün yerel kültürün bir yansıması olduğu fikrini benimsemesi olduğunu söyledi. Roedy, "Biz bunun gerçekten öncülüğünü yaptık. Şimdi bunu herkes yapmaktan hoşlanıyor" dedi. Kültürlerin yansıtılmasının MTV için bir rüya olduğunu belirten MTV Networks’ün Uluslararası Başkanı Bill Roedy, ’yaratıcılık’ yönü nedeniyle Türkiye ile hep zaten çok yakından ilgili olduklarını söyledi. Roedy, "Bu yaratıcılığı Türkiye’den dünyanın geri kalanına taşıyabileceğini düşündük. Türkiye’yi yaratıcılık ve müzik çabalarında lider olarak görüyoruz. Türkiye’yi dünyanın diğer bölgelerine taşıyabileceğimiz yaratıcılığın kaynağı olarak görmekten çok heyecanlanıyoruz" diye konuştu.

TÜRK MÜZİĞİ DÜNYADA ÇALAR: Bill Roedy, Türkiye’deki tanıtım partisinde dinlediği Athena, Ceza, Mor ve Ötesi gibi grupları överek, şunları söyledi: "O gece dinlediğim müzik, kesinlikle dünyanın her yerini dolaşabilir. Kalitesi çok iyi, çeşitlilik çok iyi. Dünyanın herhangi bir yerinde bu şarkılar çalabilir. Türkiye’de olmamın önemli bir nedeni de şarkıları anlayıp bunların ’ihraç’ edilmesi için çaba göstermek. Türkiye tüm dünya için bir etki merkezi olacak, halen de öyle aslında. Ve biz Türkiye’nin etkisini müzik, kültür olarak dünyanın geri kalanına yaymasını kolaylaştıracağız."

Bir ekip şarkıları seçiyor, diğer ekip süreyi belirliyor

MTV’nin şarkıcı seçimi Türkiye’de de tartışma konusu oldu. Bill Roedy, "MTV Türkiye’nin şarkı seçim kriterlerine ne ben, ne o, ne bu, hatta ne de Esra (Oflaz Güvenkaya) karar verebilir" dedi ve MTV Türkiye’de yayınlanacak kliplerin seçim sürecini şöyle anlattı: "Tipik olarak bir ekibimiz gelen tüm müzikleri dinler. Sonra seçim yaparlar. Diğer bir ekibimiz de bu müziğin kanalda ne kadar sık çalınacağına karar verir. Bu ekibin üyeleri de burada Türkler. Benden daha genç, müzik fanatiği insanlar. MTV Türkiye’nin kriterlerine de onlar karar verir, başka hiç kimse veremez. Yaş bir kriter değil. 47 yaşında MTV Müzik Ödülleri’nde şov yapan Madonna da buna bir örnek."

Birçok vatandaşlığım var, aslında uçakta yaşıyorum

MTV Networks’ün 57 yaşındaki ünlü yöneticisi Bill Roedy, bir dünya vatandaşı. Bu yönünü şöyle anlatıyor: "Amerika’da doğdum, birçok farklı vatandaşlıklarım var. Amerika dışında daha uzun yıllarım geçti. Kendimi aslında gerçek bir Amerikan vatandaşı gibi görmüyorum. Londra’da yaşadım. Aslında ben uçakta yaşıyorum. İstanbul’dan Dubai’ye gidiyorum. Oradan Pakistan’a uçuyorum. Hayatım seyahatle geçiyor. Çünkü gezmeden bunları görmenin başka yolu yok."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!