Altyapı projeleri için 200 delege İstanbul’a geliyor

Güncelleme Tarihi:

Altyapı projeleri için 200 delege İstanbul’a geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2023 07:00

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, DEİK PPP Komitesi’nin organize ettiği PPP Week İstanbul, 41 ülkeden 200 delegeyi İstanbul’da buluşturacak. İstanbul PPPCoE (Kamu Özel İş Birliği Mükemmeliyet Merkezi) işbirliğinde düzenlenen etkinlik, çok uluslu kalkınma bankalarının katkılarıyla yedinci kez yapılıyor.

Haberin Devamı

Bu yılki buluşmaya rekor ilgi geldiğini belirten İstanbul PPPCoE Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, 16-19 Ocak arasında düzenlenecek organizasyonu, “Dünyanın en büyük PPP buluşması” diye nitelendirdi.

16 Ocak’taki açılış öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Aydın, bu yılın temasını, “KÖİ: İnsana, Çevreye, Ekonomiye Yatırım” olarak açıkladı. Organizasyonun 17 Ocak’taki resmi açılışı DEİK Başkanı Nail Olpak evsahipliğinde yapılacak ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da katılacak.

KÖRFEZ ÇIKARMA YAPIYOR

Dr. Eyüp Vural Aydın’ın verdiği bilgilere göre bu yılki PPP buluşmasına Tunus, Fas, Mısır, Kamerun, Kırgızistan, Kuveyt, Umman, Dubai, Katar, Kazakistan, Azerbaycan gibi ülkelerin yer aldığı yaklaşık 41 ülkenin temsilcileri katılacak. Etkinlik süresince, Türkiye’de gerçekleştirilen KÖİ projelerine saha gezileri yapılması da planlanıyor.

Haberin Devamı

Türk şirketlerinin özellikle Afrika’daki projelerde gösterdiği başarının hızla yayıldığını dile getiren Aydın, bu yıl diğer kalkınma bankalarının yanı sıra Birleşmiş Milletler’in Avrupa ve Afrika’daki iki önemli komite yöneticilerinin de İstanbul’a geleceğini söyledi. Özellikle Körfez ülkelerinden büyük bir katılım olduğunu dile getiren Aydın, “Katar PPP Merkezi Başkanı, beş kişilik ekibiyle burada olacak. Dubai, Kuveyt, Umman da aynı şekilde üst düzey PPP yetkilileri ve ekipleriyle geliyor. Körfez’deki yetkin isimler İstanbul’da bir araya gelecek. Orta Asya ve Afrika’nın da tüm PPP başkanları geliyor. Bu yıl ilk kez Mısır da bir heyetle katılıyor. Körfez ülkelerinin yetkilileri daha gelmeden görüşmek istedikleri Türk şirketleriyle randevularını set ettiler” dedi.

Buluşmada PPP alanında yetkin 15’e yakın Türk şirketinin de hazır bulunacağı bilgisini veren Aydın, gösterilen ilgiye dair şunları söyledi: “41 ülke geliyorsa Türkiye’nin PPP pazarında ciddi bir gücü var demektir. Türk şirketlerinin hepsi iş yapma açısından itibarlı. Katar, Dubai, Kırgızistan, Kazakistan gibi ülkeler Türk şirketlerle randevularını önden set ettiler. Öte yandan Dubai ve Belarus PPP ofisleriyle işbirliği anlaşması imzalıyoruz. Birleşmiş Milletler de ortak neler yapabiliriz arayışında. Deneyim, yetenek, termin Türkiye’nin öne çıkan yönleri.”

 

Haberin Devamı

FİNANSMAN SORUNU İÇİN İŞBİRLİĞİ MODELİ

Son olarak Limak’ın İspanya’da Nou Camp stadının yenilenmesi projesini üstlenmesini önemli bir referans olarak nitelendiren Aydın, “Türk şirketler özellikle gelişmekte olan, gelişmemiş ülkelerde çok iyi durumda. Avrupa’da da önemli projeler almaya başladılar. Tek sorun finansman sıkıntısı olması. Bu sıkıntıyı aşmak için işbirlikleri gündeme geldi. Japonya, ‘Benim param ve teknolojimi al, git o ülkelerde proje yap’ diyor. Bu konuda birkaç yıldır hükümetler görüşüyor ama bunun başlaması zaman alır” ifadelerini kullandı. 2022’de gelişmekte olan ülkelerde 70 milyar dolarlık PPP projesi yapıldı. Avrupa’da bu rakam 12 milyar Euro düzeyinde, Amerika’da ise tek başına 70 milyar doları aşıyor. Aydın, pandemi nedeniyle bütçeleri sağlık ihtiyaçlarına kaydıran ülkelerde PPP projelerinin büyük bir oluşturduğuna da dikkat çekti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!