‘Altında kota ihracatı durdurdu’

Güncelleme Tarihi:

‘Altında kota ihracatı durdurdu’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2023 07:00

Altın ithalatına getirilen kota, mücevher ihracatçılarının bu yılki planlarını bozdu.

Haberin Devamı

Yılın ilk üç ayında ihracatın durduğunu, ikinci üç ayda yeniden ihracatın canlandığını belirten Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, “Seçimler öncesinde insanlarda tedirginlik vardı. Herkes yastık altına altın atarak kendini garantiye almak istedi. Ancak seçimin ardandan bu hava dağılmıştı. Biz de yeniden ihracata başlamıştık. Getirilen kota nedeniyle ihracat yeniden durdu” diye konuştu.
Mücevherin Türkiye’de en katma değerli ihracat kalemi olduğunu belirten Yakın, 6 bin mücevher üreticisi ve yaklaşık 400 bin çalışandan oluşan sektörün tamamının cezalandırıldığını öne sürdü. Yakın, “Bu durumun düzeltilmesi için hükümet ile yakın görüşme halindeyiz. Dünyada altın 65 dolar bizde 76 dolar. Kapanma noktasına gelen şirketler var” dedi.

Yakın, şu bilgileri verdi: “Altın ithalat ve ihracat verileri yeniden gözden geçirilmeli. 18 ayda 260 ton ihracat yapmışız. Bu işin Ferrari’si İtalya’dan iş almaya başladık. Kuyumcukent’e sürekli yurtdışından incelemeye geliyorlar. Haziran’da Las Vegas’tan tonlarca sipariş aldık ama orada 2-3 bin dolardan satmıştık, şimdi o fiyattan altın alacağız. Bu mümkün değil. Durduk. Maliye bakanımızdan acil randevu istedim.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!