Altın fiyatlarında yine ‘FED’ düşüşü

Güncelleme Tarihi:

Altın fiyatlarında yine ‘FED’ düşüşü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2022 07:00

Fed’in faiz kararından sonra Başkan Powell’ın beklentilerin üzerinde şahin açıklamaları ile ons altın fiyatı dün 1 ayın en düşük seviyesine geriledi. Gram altın fiyatı ise, ons altında yaşanan düşüşün etkisiyle değer kaybetti. Altının yönünü bulmasında, Fed’in ekonomi politikalarında atacağı adımların ve Fed yetkililerinin açıklamalarının etkili olabileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası (Fed) önceki gün açıkladığı faiz kararında, ekonomistlerin beklentileri dahilinde 75 baz puan artırımına gitti. Fed böylelikle, politika faizini yüzde 3,75-4,00 aralığına çekerken; faizi 14 yılın en yüksek seviyesine yükseltmiş oldu. Karar sonrası açıklanan bankanın karar metnindeki güvercin ifadeler piyasalara pozitif yansırken; Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin tavırlarıyla tablo değişti. Başkan Powell’ın yaptığı basın açıklamasında, faizde nihai seviyenin önceden beklenenden daha yüksek olacağını belirtmesi öne çıktı. Ayrıca, faiz artırımlarına ara vermeyi düşünmek için henüz erken olduğunu söylemesi de kritikti. 

BİR AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Powell’ın bu ifadeleri sonrası, piyasa aktörlerinin baz senaryosu olan Fed’in faizleri yüzde 4,75-5,00 seviyesine kadar yükselteceği beklentisi riske girdi. Fed’in faizleri yüzde 5,50 seviyesine kadar yükseltebilme olasılığı masaya geldi. Powell’ın toplantı sonrası şahin açıklamalarıyla, küresel borsa endeksleri satıcılı seyre göndü. Dolar endeksi ve ABD tahvil faizleri yükselirken, yüzde 1’in üzerinde primli seyreden altın fiyatları kazançlarını vererek negatife döndü. Dün ise, borsalar sınırlı negatifte işlem görürken; dolar endeksi 113 seviyesinin üzerine çıktı. ABD tahvil faizleri yükseliş trendinde ilerledi. Altının ons fiyatı 1.616 dolara kadar gerileyerek, yaklaşık 1 ayın en düşüğünü gördü.

Haberin Devamı

50 PUANLIK BİR ARTIŞ GELEBİLİR

Başkan Powell faiz artış kararlarında, enflasyon ve tarım dışı istihdam verilerinin önemine önceki toplantılarda değinmişti. Fed’in bir sonraki toplantısına kadar iki tarım dışı istihdam verisi, iki de enflasyon verisi bulunuyor. Bu verilerin agresif faiz artışını desteklemesi halinde, dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerinde yükseliş, altın fiyatlarında ise düşüş eğilimi beklenebilir. Ekonomistlerin genel beklentisi, 2023 yılında küresel enflasyonist baskının kontrol altına alınması ve Fed’in faiz artışlarında frene basmasıyla beraber altın fiyatlarında bir yükseliş trendinin başlayabileceği yönünde bulunuyor.Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) aralık ayı toplantısı 13-14 Aralık tarihinde yapılacak. Şu anki fiyatlamalara bakıldığında, toplantıdan 50 baz puan faiz artışı bekleniyor.

Haberin Devamı

Altın fiyatlarında yine ‘FED’ düşüşü

‘FİYATLARDA DÜŞÜŞ TRENDİ HIZLANABİLİR’

GEDİK Yatırım - Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, altın fiyatlarıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Küresel piyasalarda Fed etkisini hissetmeye devam ediyoruz. Fed piyasanın beklentisini karşıladı ve 75 baz puanlık faiz artışını gerçekleştirdi. Beklentiler doğrultusunda bir karar olması sebebiyle sürpriz yorumlanmadı. Mart ayından bu yana agresif bir şekilde para politikasında sıkılaşmaya başlayan Fed’in yine aynı tempoda devam edeceği beklenirken, bir yanda resesyon kaygısının bulunması bu beklentileri törpülüyor. Bu noktada, Powell’ın vereceği mesajlar önemliydi ve Powell şahin tonunu korudu. Faiz artışlarını sonlandırmak için erken olduğuna değinirken, aralık ayında daha sınırlı bir tempoya geçiyoruz mesajı verdi. Piyasa 75 baz puan veya üzerinde bir beklentiden uzaklaşarak, 50 baz puanlık beklentide yoğunlaşmaya başladı.

Haberin Devamı

DİRENÇ BANDI NERESİ

Aralık ayı toplantısı için 50 baz puanlık ihtimaller güçlenirken, Fed’in sınırlı veya yavaşta olsa faiz artışlarına devam edeceğini gözlemliyoruz. Bu doğrultuda, piyasada dolar gücünü korumaya devam ediyor. Dolardaki seyir bugün ons altındaki satışların bir miktar daha hızlanmasına yol açtı. Teknik olarak, ons altında zayıf görünüm sürüyor. 1.600 dolar seviyesinin altına doğru bir kırılım 1.570-1.545 dolar destek noktalarına doğru hareketin devam etmesine neden olabilir. 1.640-1.660 dolar direnç bandı olarak korunuyor. Bu dirençlerin üzerinde günlük kapanışlar görmek kısa vadede yükselişi destekleyebilir. Ons altındaki yükseliş temposunun kuvvetlenmesi için 1700 dolar üzerinde kapanışların daha sağlıklı olabileceği görüşündeyim. Dolardaki pozitif seyir, ons altının kısa vadede güçlü bir yükseliş hareketi yakalamasına izin vermeyebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!