Altın fiyatlarında son durum: Çeyrek altın ne kadar oldu?

Güncelleme Tarihi:

Altın fiyatlarında son durum: Çeyrek altın ne kadar oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2015 16:33

Altın fiyatlarında yükseliş sürdü ve 2,5 ayın en yüksek seviyesini gördü. Fiyatları bir anda artış göstermeye başladı. Son üç ayın en yüksek halinde olan altındaki bu yükselişin devam edeceği konuşuluyor. Peki, altın fiyatlarında son durum ne?

Haberin Devamı

Uluslararası piyasalarda tsunami etkisi ile aniden yükselen altın, son 2 buçuk aylık trendin zirve noktasına tırmandı.

Geçtiğimiz hafta düşüş gösteren altın fiyatları yeni haftaya yükseliş ile başladı. Altın fiyatları son 3 ayın zirvesine çıktı. Yatırımcının güvenli liman olarak gördüğü altın fiyatlarındaki yükselişin daha devam edeceği açıklandı.

Altının hem hediye hem de yatırım aracı olarak kullanılması altın fiyatlarının sürekli olarak değişmesine neden olmakta. Altındaki yükselişte, dolardaki zayıflık ve petrol fiyatlarının daha da gerilemesinin ardından gelen güvenli liman alımları etkili oldu.

Serbest piyasada çeyrek, yarım, tam ve Cumhuriyet altını fiyatları 13 Ocak 2015 tarihi itibariyle böyle şekillendi:

Altın fiyatlarında son durum: Çeyrek altın ne kadar oldu

Haberin Devamı

ALTIN NEDEN DEĞERLİDİR?

Altının pek çok kullanım alanı bulunmaktadır; insanlar için bir yatırım aracı olduğu gibi aynı zamanda değerli bir maden olarak estetik amaç içinde kullanılmaktadır. Bununla birlikte ülke ekonomi politikalarında da oldukça önemli bir yere sahip.

Geçmiş dönemde dünyadaki bütün ülkeler para birimini altın ile karşılanmaktaydı. Açıklamak gerekir ise altın karşılığı para çıkartan bir ülke ne kadar para çıkartırsa merkez bankasına aynı oranda altın stoklaması gerekmektedir. Geçmiş dönemde uygulanan bu sistem (1970 yılında ABD etkisi ile hemen hemen tüm dünyada terkedildi) günümüzde ülke ekonomilerinin gelişimi ve yaşanan küresel ekonomik krizlerle birlikte yerini fiyat para sistemine bırakmıştır. Türkiye’de fiyat para sistemini kullanmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!