Altın bozdururken gider makbuzu alın

Güncelleme Tarihi:

Altın bozdururken gider makbuzu alın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, ystık altındaki altınlar için bildirim zorunluluğu bulunmadığını hatırlatarak, ‘‘Ancak altının bozdurulması halinde altınların kuyumcuya teslim edildiğine dair bir belge alınması şart’’ dedi.

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, Vergi Reformu'nun yastık altındaki altınlar için bildirim zorunluluğu getirmediğini söyledi. Ancak altının bozdurulması halinde, satış işleminin yapıldığına ve altınların teslim edildiğine dair kuyumcudan bir belge alınmasının şart olduğunu vurguladı.

Vergi Reformu'nun, yurtdışındaki vatandaşların Merkez Bankası'nda bulunan süper faizli döviz tevdiat hesapları için de beyanname şartı getirmediğini ifade eden Temizel, yurtdışındaki vatandaşın yabancı bankalarda yatan paralarıyla ilgili açıklamanın da, Eylül ayının ilk yarısında yapılacağını belirtti.

Hürriyet'e açıklamalarda bulunan Temizel, Türk insanının yastık altında altın ve ziynet eşyası tutma özelliğini hatırlatarak, şunları söyledi:

‘‘Reform, yastık altındaki altınlar için bir bildirim mecburiyeti getirmiyor. Ancak bu altınlar bozdurulduğunda muhakkak kuyumcudan satış işlemi yapıldığına ve altınların teslim edildiğine dair 'Gider makbuzu' alınması şart. Örneğin altının bozdurulmasından elde edilen parayla bir gayrimenkul satın alındığında, gayrimenkulle ile ilgili soruşturmada kuyumcudan alınmış 'Gider makbuzu', mükellefin başının derde girmesini önler.’’

YABANCI BANKALAR

Bakan Temizel, yurtdışındaki vatandaşların yabancı bankalarda yatan paralarının, 30 Eylül'e kadar Türk bankalarına bir günlüğüne yatırılıp, yatırılmamasıyla ilgili soruyu yanıtlarken, bu durumdakilerin yabancı yatırımcılar gibi ‘‘Dar mükellef’’ olarak görüleceği sinyalini verdi. Temizel, bu konuyla ilgili şunları söyledi:

‘‘Yurtdışındaki vatandaşların yabancı bankalarda yatan paralarıyla ilgili birtakım düzenleme çalışmaları sürüyor. Şu aşamada bu konuyla ilgili açıklama yapmak erken olur. Ancak bu vatandaşlarımız bizim açımızdan tam mükellef değil, dar mükellef kabul ediliyorlar. Bu konuyla ilgili gerekli açıklamalar sanıyorum Eylül'ün ilk yarısında yapılacaktır. Şimdiden yapacağımız açıklamalar spekülasyona neden olabilir.’’

PASAPORT BELİRSİZ

Pasaport işlemleri için henüz vergi kimlik numarası uygulamasının başlamadığını, bu uygulamaya 30 Eylül 1998'de geçileceğine dair söylentilerin de yanlış olduğunu belirten Temizel, ‘‘Pasaport için vergi numarası uygulmasının nasıl olacağı zamanı gelince açıklanacaktır’’ dedi.

Yurtdışından Türkiye'ye yapılacak havalelerde de vergi numarasının aranmayacağını belirten Temizel, yurtdışındaki vatandaşın Merkez Bankası'nda bulunan süper faizli döviz tevdiat hesaplarıyla ilgili olarak da şöyle konuştu:

‘‘Merkez Bankası nezdinde açılmış bulunan hesaplara tahakkuk eden faizlerden halen yüzde 12 oranında vergi kesintisi yapılmaktadır. Bu gelirlerin tutarı ne olursa olsun, yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir. Kesilen vergi, gelirin nihai vergisi olacaktır.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!