Altı oyuncuya daha işlem yasağı

Güncelleme Tarihi:

Altı oyuncuya daha işlem yasağı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2001 00:00


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) altı borsa oyuncusunun daha işlemlerine yasak getirdi. Böylelikle borsada işlem yapması yasaklanan oyuncu sayısı 72'ye yükselmiş oldu.
Haberin Devamı

Sermaye Piyasası Kurulu son toplantısında Ditaş Doğan hisse senedinde gerçekleştirildiği belirtilen "manipülasyon" davasını inceledi. Bu inceleme sonucunda da manipülasyon işlemini gerçekleştiren 6 oyuncuya daha borsa ve diğer teşkilatlandırılmış piyasalarda işlem yapma yasağı getirildi. Yani bundan sonra

1- Meçhur Çolak
2- Suat Olgun
3- Ahmet Özgür
4- Ahmet Yakut
5- Atike Çolak ve
6- Metin Çolak

isimli sermaye piyasası oyuncuları bu piyasalarda işlem yapamayacak. Ayrıca bu oyuncuların Takasbank nezdindeki hisse senetleri de kurul kaydından çıkartılacak.

Bu hisse senetleri bir daha borsada alınıp satılamayacak. Bu konu ile ilgili borsa oyuncularının görüşlerini sizlere aktarmıştık. Borsacılar işlem yasağının işe yaramayacağını düşünüyor. Bu görüşün doğruluğu bir çok kez kanıtlandı.

Biz ise şimdi SPK'nın hazırlıklarını sürdürdüğü on-line izleme sistemini bekilyoruz. SPK bu sistem ile manipülasyonun anında izleneceğini ve en az seviyelere indirileceğini savunuyor. Umarız öyle olur.

İki şirket daha borsadan vaz geçti

Bu hafta içinde, halka açılmak üzere SPK'ya başvuran iki şirket daha başvurularını geri çekti.

Armada Bilgisalar Sistemleri 26 Ekim'de başvurmuş ve 150 milyar nominal değerli bir halka açılma gerçekleştireceğini belirtmişti. Nispeten ufak bir halka arz...

Buna karşılık 30 Mayıs 2000 tarihinde halka açılma başvrusu yapan Tekstil Faktoring Hizmetleri'nin halka açılma tutarı ise daha büyüktü. 1.5 katrilyon lira…

Bu şirketler neden halka açılma kararlarından vaz geçti? Bu soruyu yanıtlamak için öncelikle bir şirketin neden halka açıldığını bilmek gerekir. İki önemli neden var:

1- Şirket sermayesinin bir kısmını birinci el piyasada hisse senedi şeklinde halka satarak ucuz sermaye elde eder.
2- Halka açıklığın gerekleri nedeniyle kurumsallaşma ve şeffaflık alanında önemli bir adım atmış olur.

Kurumsallaşma şirkete uzun vadede (daha doğrusu tüm iktisadi hayatı boyunca) gerekli bir özellik. Kurumun varlığını ve gelişen rekabet ortamında karlılığını koruması, yabancı yatırımcılarla ilişkisi için şart.

Ama ucuz sermaye bulma gerekliliği daha ön planda. Fakat borsanın bugünkü durumunda hisse senetlerinin gerçek değerini bulamayacağı endişesi halka açılmanın ertelenmesi sonucunu getiriyor.

NOT: Önümüzdeki dönem şirketlerin sermaye ihtiyacı artacak. Bankalar kaynak için doğru adres değil. Çünkü maliyetler çok yukarda. Bedelli sermaye artırımı, yani şirketin sermaye için ortaklarına başvurması dönemi açılıyor.

Deniz Bayramoğlu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!