Almanya kemer sıkıp yılda 10 milyar Euro kurtaracak askeri harcama da kısılacak

Güncelleme Tarihi:

Almanya kemer sıkıp yılda 10 milyar Euro kurtaracak askeri harcama da kısılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2010 00:00

Almanya, Euro Bölgesi’nde borç krizinin tırmanması üzerine içinde askeri harcamaların kısılmasının da yer aldığı bir kemer sıkma paketi açıkladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, 2012’den itibaren bankalara ve nükleer enerjiye vergi planladığını belirtti. Paket, yılda 10 milyar Euro’luk tasarruf öngörüyor.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, Euro Bölgesi’ni saran borç krizi üzerine kemer sıkma paketi açıkladı. Pakette askeri harcamaların kısılmasının da yer aldığı dikkati çekti. Almanya Hükümeti, bankacılık vergisi ile nükleer enerjiden vergi alınmasını da gündeme getirdi.
10 milyar Euro tasarruf
Almanya, bu yılki 70 milyar Euro’luk açığını, 2014 yılına kadar her yıl 10 miyar Euro’luk tasarrufla Avrupa Birliği (AB) sınırlarına çekmeyi planlıyor. 2016 yılına kadar 51 milyar Euro tasarruf yapılmasının planlandığı paketle ilgili konuşan Angela Merkel, gelecek yılın Euro Bölgesi ülkeleri için yeni kararların alındığı bir yıl olacağını belirterek, “Tüm Euro Bölgesi üyeleri krizle göğüs göğüse mücadelesini sürdürecek” dedi.
Askeri personel azalacak
Hazırlanan plana göre, maaşa bağlı 190 bin asker, 150 bine çekilecek. Almanya ulusal servisi için askeri okullarda yetiştirilen 60 bin kişinin eğitimine kademeli son verilecek. askeri harcamalar 3.6 milyar Euro dolayında azalacak.
Nükleer enerji vergisi
Merkel Hükümeti’nin gündeme getirdiği önlemler arasında, 17 nükleer santralın yaşam süresinin uzatılması karşılığında enerji şirketlerinin vergi ödemesi ve bundan 2.5 milyar Euro gelir elde edilmesi de yer alıyor. Yenilenebilir enerji konosunda faaliyet gösteren şirketlere destek sağlamayı amaçlayan hükümet bu sayede petore olan bağımlılığa da son verecek.
450 bin kişi çıkarılacak
Almanya’nın 2011’den itibaren uygulamaya koymayı planladığı önlemler arasında 2104’e kadar kamuda çalışan sayısının 15 bin azaltılması, planlanan ücret artışlarından vazgeçilmesi de bulunuyor. Hükümet ayrıca, 2011 yılından itibaren devlet memurlarına ödediği yeni yıl primlerini dondurup, maaşlarda da yüzde 2.5 bir indirime gidecek. Bu yıl 10 bin devlet memurunun işine son vermeye hazırlanan Almanya hükümeti, 2014 yılına kadar 450 bin kişiyi işten çıkaracak.
Aile yardımı kesilecek
Almanya’nın ilk yılda 2 milyar Euro dolayında bir tasarruf sağlanması beklenirken, yeni ailelere yapılan yardımların kesilmesiyle birlikte hükümet harcamalarında da azalma sağlanacağı kaydedildi.
Merkel Hükümeti, bankalara yöneltilecek vergiyle 2012’den itibaren finansal krizin zararlarını kapatmayı öngörüyor. G-20 liderlerinin, ülkelere bankacılık sisteminde gerçekleştireceği reformların önemli olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Almanya nasıl kemer sıkacak

Haberin Devamı

Doğum iznine çıkan anne veya babaya yapılan ödemede tavan 1800 Euro’dan 1200 Euro’ya düşecek.
İşsizlik sigortası için devletin katkısı sıfıra çekilecek.
Uzun süreli işsizler için emeklilik sigortası primine devlet katkısı kaldırılacak.
Kira yardımı alanlara ısınma yardımı ödenmeyecek.
Askeri personel sayısı 40 bin azaltılacak.
Memur sayısı 2014 yılına kadar 15 bin azaltılacak.
Bankalara konulacak vergiyle finansal krizin yarası sarılmaya çalışılacak.
Nükleer enerji için de vergi konulacak.

Sendikalar hükümeti grevle tehdit etti

ALMAN Sendikalar Birliği (DGB), hükümetin özellikle sosyal alanda önemli ölçüde tasarruf yapma planına sert tepki gösterdi. DGB Başkanı Michael Sommer, Merkel Hükümeti’ni tasarrufa yanlış yerden başlamakla suçladı. DGB bünyesindeki Alman Kamu Çalışanları Sendikası (ver-di) Başkanı Frank Bzirske, sendikaların gerekirse hükümetin bu yöndeki planlarına genel grevle yanıt vereceği tehdidinde de bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!