Almanya durdu Demirdöküm işbaşı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Almanya durdu Demirdöküm işbaşı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2002 01:49

Türk Demirdöküm'ün İnegöl'de bulunan döküm fabrikasını, Almanya ve İtalya'da kapanan döküm fabrikaları kurtardı.

Geçtiğimiz Şubat ayının başında talep yetersizliği nedeniyle İnegöl'de bulunan döküm fabrikasını kapatan Demirdöküm, Almanya ve İtalya'da faaliyet gösteren iki büyük döküm fabrikasının kapanması üzerine Mart ayının 15'inde yeniden üretime başladı. Böylece Demirdöküm İnegöl tesislerinde çalışan 210 kişi işsiz kalmaktan kurtuldu.

Demirdöküm Genel Müdürü Melih Batılı, İnegöl'deki Demirdöküm fabrikasının Alman Dim standartına uygun olarak kazan dilimi ve radyatör ürettiğini belirterek, Avrupa pazarında daha çok mal satabilmek için Avrupalı yeni ortaklar aradıklarını söyledi.

Melih Batılı, Demirdöküm'ün; kombi, kat kaloriferi, şofben, termosifon, panel ve döküm radyatör, split ve pencere tipi klima, sistem klima, banyopan, pompa, hidrafor, soba, elektrikli ısıtıcı ürettiğini ve dünyanın her köşesine ihracat yaptıklarını belirtti.

İhracatta en istikrarlı pazarın Avrupa olduğunu söyleyen Batılı, ‘‘Avrupa pazarındaki istikrar ve genişlik çok önemli. Bu nedenle Avrupa pazarına yapacağımız satışlara çok önem veriyoruz ve Avrupalı bir ortak arıyoruz’’ dedi. Batılı, Demirdöküm'ü faaliyet gösterdiği tüm alanlarda küresel rekabete daha fazla açmak ve ihracatı arttırmayı amaçladıklarını söyledi.

Batılı,‘‘Panel radyatör alanında İngiltere'de bulunan Beko UK ile, sistem klimaları alanında ise Amerikan York firması ile ortaklık anlaşması yaptık’’ dedi. Batılı, Beko UK ile yapılan anlaşmayla Demirdöküm panel fabrikasına 5.2 milyon dolarlık bir yatırım yapılma kararı alındığını belirtti. Yatırımla Demirdöküm'ün panel üretimi yılda 1.2 milyon metrekareden 1.8 milyon metrekareye çıkacak.

Demirdöküm'ün York şirketi ile yaptığı anlaşma sonucunda ise, depo, süpermarkit, iş merkezi gibi geniş alanların iklimlendirilmesinde Amerikan teknolojisinden yararlanılacak ve Demirdöküm'ün sistem klima hizmetleri DemirdökümYork markası ile verilecek.

Çin'e fabrika nakli

Demirdöküm'ün Bozüyük'te atıl durumda bulunan çelik radyatör tesisi Çin'e taşınıyor. Çinli Chung Me şirketi ile, yüzde 50, yüzde 50 ortaklık anlaşması imzalayan Demirdöküm, Bozhöyük'te bulunan döküm panel fabrikasını Çin'in Danguan bölgesine taşıyarak yağlı elektrikli radyatör üretecek. Çin'de Doka markasıyla üretim yapacak olan yeni şirket ilk yıl 9 ile 10 milyon dolar arasında bir ciro bekliyor. Çin pazarına kombi ihracatı da yapmaya başladıklarını belirten DemirDöküm Genel Müdürü Melih Batılı, ‘‘Çin pazarına girmek bizim için çok önemli. Çin'deki hızlı büyümenin ve bu pazarın olanaklarının farkındayız’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!