Almanya’da ’Apfelsaft Ali’ydim sonra ’Elektro Ali’ye döndüm

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da ’Apfelsaft Ali’ydim sonra ’Elektro Ali’ye döndüm
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2006 00:00

Türkiye’nin 2007 yılında Hannover Sanayi Fuarı’nda partner ülke olmasının tarihi öneme sahip olduğunu söyleyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, "2007’de Almanya, AB dönem başkanı oluyor. Türkiye ise aynı yıl Maastricht Ekonomi Kriterleri’ni gerçekleştirmiş olacak. Hannover’de de Alman dostlarla Avrupa’ya gücümüzü göstereceğiz" dedi.

İSTANBUL Ticaret Odası’nın (İTO) girişimleriyle Türkiye, 2007’de dünyanın en büyük sanayi fuarı olan Hannover Sanayi Fuarı’nda ’partner ülke’ oldu. Hannover’de dün sona eren ve 66 ülkeden 5 bin 175 firmanın katıldığı Hannover Sanayi Fuarı’nda İTO heyeti ile buluşan Bakan Coşkun, Hannover Sanayi Fuarı’nın ve Almanya’nın, Türkiye’nin sanayileşmesinde çok önemli role sahip olduğunu belirterek, "Türkiye’nin 1980’lerin başında 2.8 milyar dolar ihracatı vardı ve 1985’te ben TOBB Başkanı iken Türkiye Partner ülke ilan edilmişti. Turgut Özal ile birlikte gelmiştik. O yıldan itibaren Türkiye sanayileşmede çok büyük bir ivme kazanmıştı" dedi. 2007’nin de bu bakımdan yine Hannover’de kritik bir yıl olacağını belirten Coşkun şöyle konuştu: "2007’de Almanya, AB dönem başkanı oluyor. Türkiye ise aynı yıl Maastricht Ekonomi Kriterleri’ni gerçekleştirmiş olacak. Hannover’de Alman dostlarla Avrupa’ya gücümüzü göstereceğiz."

ELMA SUYUNDAN ELEKTRO’YA: Coşkun, Hannover’de okuduğunu ve Siemens’te çalıştığını da belirterek burada yaşadığı bir anısını anlattı. Coşkun şöyle devam etti: "Ben buradayken Alman arkadaşlarım ve Siemens’teki arkadaşlarım bana Apfelsaft (Elma Suyu) Ali derlerdi. Nedeni de onlar sürekli bira içerlerdi ben ise bira alkol kullanmadığım için bira içmezdim. Bunun yerine sürekli elma suyu içerdim. Onlar da bana bu yüzden Apfelsaft Ali derlerdi. Bu tabii ki benim hoşuma gitmezdi ancak onlar böyle takılırdı. Sonra bundan kurtulmayı başardım. 1963’te Hannover’de Siemens’te Çanakkale Seramik’e bir pres yapıldı. Büyük ve çok özel bir makineydi. Onu tamamladılar ve çalıştırmak için düğmeye bastık. Ancak bir türlü çalışmıyor. Hepimiz çok üzüldük ve bütün gece ben fabrikada bu presin neden çalışmadığını araştırdım. Sonra bir devre bağlantısında hata buldum ve düzelttim. Ertesi sabah baş mühendisimizi çağırdım ve makineyi çalıştırdım. Herkesi toplayıp ’Bundan sonra Apfelsaft Ali’ye herkes ’Elektro Ali’ desin’ talimatını verdi. Böylece Elma Suyu Ali olmaktan kurtuldum."

450 FİRMAYLA GELİRİZ: İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da Türkiye’nin Hannover Sanayi Fuarı’nda partner olmasının çok büyük bir şans olduğunu söyledi ve "Bu yıl İTO çatısında 103 firmayla katıldık, 70 civarında bağımsız Türk katılımcı var. Partne ülke olursak gelecek yıl 450 katılım bekliyoruz" dedi. Bu yıl Hindistan’ın partner ülke olarak çok büyük tanıtım yaptığını anlatan Yalçıntaş, şöyle konuştu: "Patnerland Halle’si de olacak. Orada da ülkenin tüm temsilci kurum ve kuruluşları bulunacak. Kültürümüzle, turizmimizle, mutfağımızla geniş bir tanıtım imkanımız olacak. 1985’te yapıldığı gibi bütün aktiviteleri fuar alanı dışına da taşıyacağız. Birçok büyük mağazada Türk malları satılan bölümler açacağız. Ayrıca Türk ve Alman işadamlarını bir araya getirecek, karşılıklı yatırım imkanlarını buluşturacak bir programımız da olacak."

Türkiye en büyük 5’inci katılımcı

HANNOVER Sanayi Fuarı bu yıl 24-28 Nisan tarihleri arasında yapıldı. Fuara dünya genelinden 66 ülkeden 5175 firma katıldı ve 10 ihtisas fuarı kapsamında ürünlerini sergiledi. Türkiye ise bu yıl, yabancılar arasında Hindistan, Çin, İtalya, İsviçre’nin ardından 103’üncü sırada yer aldı. Türkiye’nin stand sayısı da 2 bin 163 adet ile yine katılımcılar sıralamasında 5’inci büyüklük oldu. Öte yandan Deutsche Messe AG ile Türkiye arasında 2007 yılı Hannover Sanayi Fuarı’nda Türkiye’nin partner ülke olmasıyla ilgili anlaşma imzalandı.

Küresel sermayeyi fırsatlar ülkesi Türkiye’ye bekliyorum

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin şu anda "fırsatlar ülkesi" olduğunu, yerli yatırımcı hangi haklara sahipse, küresel sermayenin de aynı haklara sahip bulunduğunu belirterek, "Yabancı yatırımcı ifadesini lügatımdan çıkardım, küresel sermaye diyorum" dedi. Sait Halim Paşa Yalısı’nda Alman işadamlarıyla akşam yemeğinde bir araya gelen Erdoğan, iyimser bir insan olduğunu, bardağın boş tarafını değil, çoğu zaman dolu tarafını görmeyi tercih ettiğini, prensip olarak da böyle davranmayı sevdiğini söyledi. Almanya’da 2.5 milyonu aşkın Türk’ün yaşadığını, ayrıca bu ülkede 750 bine yakın Türk asıllı Alman vatandaşı bulunduğunu dile getiren Erdoğan, bunların iki ülke arasında köprü vazifesi gördüğünü bildirdi. Türk turizminde Alman turistlerin birinci sırada olduğunu, geçen yıl Türkiye’ye 3.5 milyon Alman turist geldiğini anlatan Erdoğan, şu anda Türkiye’de sürekli yerleşim alma noktasında olan Alman dostlarının bulunduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!