Alman'a kızdı, tencerede 7.5 milyon dolara çıktı

Güncelleme Tarihi:

Almana kızdı, tencerede 7.5 milyon dolara çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2003 01:35

Kahramanmaraşlı Hacı Hüseyin Cevher, İtalyan sanayicilerin şikayeti üzerine Frankfurt'ta polis zoruyla fuardan atıldı ama pes etmedi. İşine dört elle sarılıp, tasarıma ve markalaşmaya yöneldi. Cevher'in şirketi yılda 6 milyon doları ihracattan olmak üzere 7.5 milyon dolar ciro yapıyor.

HASCEVHER Metal Sanayi ve Ticaret, Kahramanmaraş'ta çelik mutfak eşyaları üretiyor. 230 kişilik istihdamla yılda 6 milyon dolarlık ihracat ve 7.5 milyon dolar ciro yapan şirketin hikayesinde bütün Küçük ve Orta Boy İşletmelere (KOBİ) ders olacak ayrıntılar var.

Şirketin ortağı ve Genel Müdürü Hacı Hüseyin Cevher, mutfak eşyası üretme geleneğinin dededen geldiğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

‘‘Dedemiz ve babamız bakır ustasıydı ve bakırdan mutfak eşyaları yaparlardı. 1980'li yıllarda alüminyum disk imalatı yapmaya başladık. Ancak şehrimizin sanayileşmesi ve imkanlarımızın artması üzerine baba mesleğimiz olan mutfak eşyaları imalatına geri döndük. Bu amaçla 1992'de kardeşimle beraber Hascevher'i kurduk. Başlangıçta sadece şehrimize yakın bölgelere hitap eden küçük bir şirkettik. 1999 sonuna kadar da günü kurtarmaya çalışan ileriyi düşünemeyen bir anlayışla çalışıyorduk. Ancak piyasa gittikçe zorlaşıyor, ekonomik şartlar da ağırlaşıyordu ve artık kendimize yeni bir çıkış noktası bulmak zorundaydık.’’

BİR BİLENE DANIŞTIK

Tam bu tıkanma noktasında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Balduk'a giderek, ‘‘Başkan biz tıkandık. Bu sektörü bırakmaktan başka çaremiz kalmadı. Ne yapmamız lazım? Bize ne önerirsin?’’ diye soran Cevher kardeşler, Balduk'tan ‘‘İşi bırakmayın. İhracata yönelin. Bunun için de markalaşın, büyümenin ve daha çok kazanmanın yolu bu’’ cevabını alırlar. Balduk bu amaçla Cevher kardeşlerin yurtdışı fuarlara katılmalarını önerir ve Hascevher Frankfurt'ta Ambiante 2000 Fuarına katılır. Ancak çok büyük umutlarla stand açılan fuarda Hascevher'in başına hiç ummadığı bir olay gelir. Hacı Hüseyin Cevher olayı şöyle özetliyor:

‘‘Bu fuar sektörümüzün ‘Kábe'si gibidir. Çok heyecanlıydık. Fuarın üçüncü günü standımıza polis geldi. Bizim bir ürün tabanında yaptığımız tasarım meğerse bir İtalyan firmasının tasarımına çok benziyormuş. İtalyan firma da bizi şikayet etmiş. Alman polisi geldi ve standın kapatılmasını istedi. Kapattık ve bu olay bizi o kadar derinden yaraladı ki o an acizliğimiz için sadece ağlayabildik. Oysa biz ürünümüzde o yeniliği yaparken ne o İtalyan firmadan ne de onun ürünlerinden haberdardık. Tamamen tesadüfi olarak onların ürününe benzer birşey üretmişiz.’’

KAMÇILANDIK YÜRÜDÜK

‘‘Bu olay bize çok büyük ders oldu’’ diyen Hacı Hüseyin Cevher, yaşadıklarından sonra tasarım ve marka tescilinin global dünyada ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu en acı şekilde kavradıklarını söylüyor. Cevher şöyle devam ediyor:

‘‘Mehmet Bey'in bizi ihracata, fuara sürüklemesi bizce Allah'ın lütfuydu. Orada yaşadığımız kötü durumu da öyle yorumladık. Hukukçularla oturduk ve önce o sorunu çözmenin yollarını aradık. Sonra da ne üretiyorsa, ne tasarlıyorsak global bir şirketin yapması gereken ne varsa ona göre yapmaya başladık. Kısa süre zarfında kendimizi kanıtlayarak dünya pazarlarına açıldık. Şu anda üretimimizin yüzde 80'ini ihraç ediyoruz. Şirketimiz Kahramanmaraş'ta en yüksek vergi ödeyen ikinci kuruluş olmayı da başardı.’’

Günde 24 bin tencere

HASCEVHER
, Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi’nde 85 bin metrekare alan üzerinde 17 bin metrekare kapalı alanlı yeni bir yatırım gerçekleştiriyor. 2004 Mart'ında üretime başlayacak yeni fabrikayla birlikte şirketin şu anda günde 10 bin tencere olan üretim kapasitesi 24 bin tencereye çıkacak. 1993'te sadece 2 bin metrekarelik bir alanda günde 2 bin 500 tencere üretimiyle işe başlayan Has Cevher, 2003 yılının 11'inci ayı itibariyle yaklaşık 7.5 milyon dolarlık ciro yaptı. Bu cironun da 6 milyon doları ihracattan sağlandı. Hascevher'in çelik mutfak eşyaları Avrupa ve Ortadoğu'ya ihraç ediliyor.

ASO, üyeleri için eğitim seferberliği başlattı

ÜYELERİNİN büyük bölümü KOBİ olan Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) eğitim seminerleri eğitim seferberliğine dönüştü. Aralık ayı içinde üyelerine yönelik olarak Uluslararası Pazarlama, İş Planına Dayalı İşletme Yönetimi, Sekreterlik Geliştirme gibi konularda eğitim veren kuruluş üyesi firmaların daha teknik ihtiyaçları için de yeni programlar hazırladı. ASO Başkanı Zafer Çağlayan bu kapsamda 2004'ün ilk aylarında teknik eğitime ağırlık vereceklerini belirterek şunları söyledi: ‘‘Üyemiz olan firma çalışanlarına temel seviyede hidrolik, ileri seviyede hidrolik, temel seviyede PLC, algılayıcılar tekniği, temel seviyede proses kontrol eğitimleri verilecek ve çalışanların teknik kapasitelelir yükseltilecek. Önümüzdeki yıl ayrıca, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Stres ve Stresle Başetme Yöntemleri, Zaman Yönetimi, Proje Yönetimi konularında da seminerler düzenleyeceğiz.’’

Kobiline'dan KOBİ'lere marka tasarım ve patent hizmeti

INTERNET iş platformu Kobiline, KOBİ'lerin marka, endüstriyel tasarım ve patent başvurularına pratik bir çözüm geliştirdi. Bu konudaki uygulama yakında başlayacak. Kobiline ile Ankara Patent Bürosu (APB) arasında ekim ayında imzalanan anlaşmayla Kobiline üyeleri; zaman alan marka, endüstriyel tasarım ve patent başvurusuna ilişkin taleplerin iletilmesini www.kobiline.com adresine girerek sadece birkaç ‘tık’ ile çok kısa bir sürede gerçekleştirebilecek. Kobiline Proje Yöneticisi Aylin Mitrani Sönmezer, ‘‘Bu anlaşma ile KOBİ'ler marka araştırmalarını kolayca yapabilecek ve dilerlerse başvurularına ilişkin taleplerini sistemimiz üzerinden gerçekleştirecek’’ dedi.

KOSGEB REHBERİ

Hollanda'dan ücretsiz danışman isteyebilirsiniz

KÜÇÜK ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), işletmeler ve hizmet kuruluşları için Yabancı Danışman Desteği veriyor. Teknik ve idari konularda danışmanlık sağlanması ve sorun analizi, çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla sağlanan destek, KOSGEB ile NMCP-Netherland Managament Corporation Programme (Hollanda Yönetim Danışmanlığı Programı) Kuruluşu arasında imzalanan protokol çerçevesinde veriliyor. NMCP'nin danışmanları gönüllü çalışıyor ve hizmetleri karşılığı Hollanda tarafından verilen harcırah dışında bir ödenek almıyorlar. Danışmanın geliş gidiş masrafları, sigortası gibi giderler NMCP tarafından karşılanıyor. Sadece Türkiye'deki konaklama, yeme-içme, yerel yol masrafları davet eden kuruluş tarafından ödeniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!