Alman Rosenthal’ı İtalyan’a kaptırdı hırslanıp Avrupa’da şirket avına çıktı

Güncelleme Tarihi:

Alman Rosenthal’ı İtalyan’a kaptırdı hırslanıp Avrupa’da şirket avına çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2009 00:00

Alman Rosenthal’ı İtalyan Sambonet Paderno’ya kaptıran Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, “Rosenthal’ı Sambonet’in aldığını biz de gelen haberlerden öğrendik. Bu durum bizi hırslandırdı. Hemen İtalya, Almanya ve İspanya’da satışa çıkarılmış porselen fabrikalarını incelemeye başladık” dedi.

Haberin Devamı

KÜTAHYA Porselen’in de talip olduğu ve Donna Karan, Gianni Versace, Andy Warhol gibi isimlerin tasarımlarını porselene dönüştüren Alman Rosenthal’ı İtalyan Sambonet Paderno şirketi satın aldı. Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, dünyanın en tanınan porselen markalarından Rosenthal’ı satın alabilselerdi, Türkiye için büyük bir olaya imza atacaklarına işaret ederek, “Üzülmedim dersem yalan olur. Ama biraz daha hırslandım. Hemen bugün İtalya, Almanya ve İspanya’da satışa çıkarılmış porselen ve seramik fabrikaların var mı diye araştırmaya başladım” dedi.

Ajanslardan öğrendik

Sambonet’in, yaklaşık 100 milyon Euro borcu bulunan Rosenthal’ı tüm marka hakları ve patentleriyle birlikte satın aldığı, satış sözleşmesinin 10 Temmuz’da imzalandığını açıklandı. Satış fiyatı hakkında hiçbir bilgi verilmezken, 20 milyon Euro konusunda görüşmeler yapıldığı daha önce basında yer almıştı. Nafi Güral, Rosenthal’ın satışıyla ilgili olarak verilen haberde, ‘satışın 10 Temmuz tarihinde gerçekleştiği’ şeklindeki bilgiyi hatırlatmamız üzerine, şunları söyledi: “İşin 10 Temmuz’da bittiğini bilmiyorduk. Sadece bugün (dün) satışa danışmanlık hizmeti veren firmadan bir bilgi notu aldık. Ayrıca ajanslardan geçen haberlerden satışı öğrendik. Buradan bizim artık daha çok çalışmamız gerektiği sonucu çıkıyor.”

Haberin Devamı

20 milyon Euro alarak bahsi geçen satış fiyatının önemli olmadığının altını çizen Güral, şöyle konuştu: “Önemli olan satın aldıktan sonra şirketin zarar etmesine katlanabilmek ve en kısa sürede şirketi kârlı hale getirebilmektir. Rosenthal, her ay 3.5-4 milyon Euro zarar yazan bir firma. Satın alsaydık, borçları temizlenmiş olarak bize vereceklerdi. Bahsi geçen 100 milyon Euro’luk borcun bir bölümü, şirketin çalışması esnasında katlandığı zararlar olabilir. Sadece aylık 7 milyon Euro maaş ödemesi var. Mesela şirketin kendine özel küçük bir havalimanı ve oteli bulunuyor. Bütün bunlar yanlış yönetimin bir sonucu olarak şirketin zarar etmesine neden oldu. Bunların üstesinden gelebilmek için bir hayli zararı göze almanız lazım.”

Haberin Devamı

Konu para değil

“Parayla alınacak birşey olsa biz Rosenthal’ı çok rahatlıkla alırdık” diyen Güral, şöyle devam etti: “Burası bizim eski devlet kurumları gibi çok hantal bir yapıya sahip. Buranın esas masrafı adam olması için geçirilecek sürede katlanılacak masraf. Biz 3 yılda şirketi zarar eder konumdan başa baş noktaya getirmeyi ve dördüncü yılda ise kâr eden bir kuruma dönüştürmeyi planlıyorduk. İlk yılda 8 ila 12 milyon Euro arasında bir zararı göze aldık. İkinci yıl da bu rakamın 3 ila 4 milyon Euro arasında olacağını öngördük. Üçüncü yılda ise şirket zarar etmez hale gelecekti. Toplamda 25 milyon Euro zararı göze almıştık.”  

Cumhurbaşkanı çok  üzüldüğünü söyledi

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Rosenthal satışı konusunda kendilerini desteklediğini söyleyen Nafi Güral, şöyle konuştu: “Sayın Cumhurbaşkanımız, bu konuyla şahsen ilgilendi. Rosenthal’ı almak için çalıştığımızı duyunca beni aradı. Ne yapabileceğimiz konusunda çok özel ilgi gösterdi. Cumhurbaşkanımız da bu satın alma için çok çalıştı. Ama nasip değilmiş. İtalyan firması seçildi. Bugün İtalyan Sambonet’in
satın aldığını öğrenince, Cumhurbaşkanımızı aradım. Cumhurbaşkanımız da üzüldüğünü ifade etti ve başka yapılabilecek birşey olup olmadığını sordu. Türkiye tarafı olarak devlet burada görevini yaptı.”

Çatal-bıçakçı Sambonet  şirketi kâra geçiremez

Haberin Devamı

 ROSENTHAL’ın 1999 yılında İrlanda merkezli Waterford Wedgwood’a satıldığını hatırlatan Nafi Güral, şunları söyledi: “Wedgwood, 10 yıl süreyle bu firmayı ayakta tutmaya çalıştı ama beceremedi. İtalyan Sambonet’in de bunu becerebileceğini düşünmüyorum. Ama başarılı olmaları dilerim. Çünkü Rosenthal, porselen dünyası için çok önemli bir marka. Bize ihtiyaçları olursa, elbette yanlarında oluruz. İtalyan firma Rosental’a fason üretim yapıyordu. Ana işi paslanma çelikten çatal-bıçak ve kahve fincanı üretmek olan Sambonet’in Rosenthal’ı kâra geçirme konusunda yeterli olacağını düşünmüyoruz. İhtiyaçları olursa destek vermeye hazırız. Bu yüzde 50-50 ortaklık olmaz, ancak üretim konusunda destek verebiliriz. Biz üretiriz, onlar satar. Kütahya ve Sambonet dışında bu satışla ilgilenen başka firma yoktu. Zaten burayı almak yürek ister.”

Haberin Devamı

Bavyera bize randevu vermedi İtalyanlara hibe kredi önerdi

BU satışta İtalyan Sambonet’i destekleyenin Alman Bavyera Eyaleti olduğunu vurgulayan Nafi Gürül, “Bize görüşme için randevu talebimize cevap bile vermediler, ama İtalyanlara kredi desteği veriyorlar. Rosenthal 5 yıl boyunca faaliyetlerini sürdürmesi durumunda ise bu kredi hibe edilecek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!