Alman Merkez Bankası: Türkler Euro'ya hazır

Güncelleme Tarihi:

Alman Merkez Bankası: Türkler Euroya hazır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2001 01:39

12 AB ülkesinde 1 Ocak 2002'den itibaren kullanılmaya başlayacak olan Euro için hazırlıklar devam ederken, sadece Almanya'nın Euro tanıtımı için yaklaşık 60 milyon Mark harcadığı bildirildi. Alman Merkez Bankası sözcüsü Wolf-Rüdiger Bengs, ‘‘Türkiye ve Türkler Euro'ya hazır’’ dedi.

Avrupa Birliği'nin (AB) 12 ülkesinde 1 Ocak 2002'den itibaren kullanılmaya başlayacak olan Euro için hazırlıklar devam ederken, sadece Almanya'nın Euro tanıtımı için yaklaşık 60 milyon Mark harcadığı bildirildi.

Alman Merkez Bankası sözcüsü Wolf-Rüdiger Bengs, Euro'nun tanıtımı için yapılan harcamaların Türkiye'yi ve Almanya'da yaşayan Türkleri de kapsadığını belirterek, ‘‘Türkiye ve Türkler Euro'ya hazır’’ dedi.

Türkiye ve Balkanlar gibi Alman markının güçlü olduğu ülkelerde Euro'nun tanıtımına büyük önem verdiklerini ifade eden Bengs, Alman Merkez Bankası'nın Euro için 17 ayrı dilde poster ve broşürler bastırarak, hem ülke içinde hem de ülke dışında dağıttığını belirtti.

Alman Markı'nın Şubat 2002 sonuna kadar Euro ile birlikte tedavülde kalacağına dikkat çeken Bengs, Hürriyet'e şunları söyledi:

‘‘Bu tarihten itibaren Alman Markının Euro'yla değişimi Alman Merkez Bankası aracılığıyla yapılacak. Merkez Bankasının Almanya'daki 172 şubesinde Mark Euro ile değiştirilebilecek. Merkez Bankalarındaki değişim için herhangi bir zaman kısıtlaması bulunmuyor.’’

ALIM GÜCÜ AYNI KALACAK

Euro kullanmaya başlayacak olan ülkelerin şuandaki ulusal paralarının alım gücünün aynı şekilde Euro'ya yansıyacağını vurgulayan Bengs, ‘‘Örneğin Almanya'da şuanda 1 Mark'a bir ekmek, Yunanistan'da da 1 Mark karşılığında üç ekmek satın alınıyorsa, aynı satın alma değeri Euro'da da devam edecek’’ dedi. Bengs'in verdiği bilgiye göre, 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500'lük Euro banknotlarının yanısıra, 8 ayrı madeni Euro da piyasaya sunulacak. Madeni paralar, 1, 2, 5, 10, 20 ve 50 Cent ile 1 ve 2 Euro olarak belirlendi. Madeni paraların ön yüzünde standart olarak paranın değerini gösteren rakam bulunacak. Arka yüzünde ise, her ülkenin maliye bakanlığı tarafından belirlenen motifler veya önemli şahsiyetlerin kabartması olacak. Ancak, örneğin, Portekiz'de kullanılan madeni Euro'lar bir başka Euro ülkesinde de geçerli olacak.

Bu arada, Almanya'da 17 Aralık'tan itibaren bankalar 20 Mark karşılığı ‘‘Madeni Euro paketi’’ni satmaya başlayacak. Paralar 1 Ocak 2002'den itibaren geçerli olacak. Bu arada, otomatla satış yapan sigara, prezervatif, çikolota vs. gibi firmaların da otomatları Euro madeni paralarına göre yeniden düzenledikleri bildirildi.


Merkez Bankası Euro ithalatına başladı


1 Aralık tarihinden itibaren yurtdışından Euro banknot ithal etmeye başlayan Merkez Bankası, 1 Ocak 2002‘den itibaren sunulmak üzere Euro’ları kendi şubelerinde hazır bulunduracak.

10 Aralık 2001 - 31 Aralık 2001 tarihleri arasında, Merkez Bankası'ndan banknot almak isteyen bankalara, 3 Ocak 2002 tarihine kadar geçerli olacak şekilde verecekleri teminat karşılığında ve 2 Ocak 2002 tarihinde Merkez Bankası hesabını alacaklandırmaları koşuluyla önceden Euro banknot verilecek. İstekli bankalar banknotların Merkez Bankası'nın İstanbul ve Ankara şubelerinden teslim alınması durumunda 1 Euro için 2 milyon lira, diğer şubelerimizden teslim alınması durumunda ise 1 Euro için 2.5 milyon lira masraf ödeyecekler. 1 Ocak 2002 tarihinden sonra, bankalar, özel finans kurumları ve yetkili müesseseler Euro banknotları Merkez Bankası'ndan, gerek Döviz ve efektif piyasaları işlemleri yoluyla, gerek gişe işlemleriyle edinebilecekler. Merkez Bankası, oniki ülke ulusal paraları ile ilgili gösterge niteliğinde kur yayımlamaya, bu paraların yasal para olma özelliğini kaybetme tarihinde kadar devam edecek, sözkonusu tarihlerden sonra ulusal paralarla ilgili kurlar yayımlanmayacak. Tedavülden kaldırılacak ulusal paraların ulusal merkez bankaları tarafından kabul edilecek son geçerlilik tarihleri ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!