Alışveriş merkezi otoparkta olan hırsızlıktan sorumlu

Güncelleme Tarihi:

Alışveriş merkezi otoparkta olan hırsızlıktan sorumlu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2007 00:00

İzmir’de bir alışveriş merkezi, otoparktan otomobili çalınan müşterinin zararını karşılamaya mahkum edildi. İzmir 2’nci Tüketici Mahkemesi bu kararını, Yargıtay’ın ’mağaza yönetiminin aracı ile gelen kişilerin uğradığı zararlardan sorumlu olduğunu, bu sorumluluktan ancak gerekli tüm tedbirleri aldıkları halde zararın meydana gelmesini önleyemediklerini ispat ettiği taktirde kurtulabileceği’ görüşüne dayındırdı.

Aydın’da oturan Zübeyde Kökten, 14 Ocak 2004’te İzmir’de bir alışveriş merkezine gitti. Otomobilini merkezin otopark alanına park eden Kökten, alışverişten döndüğünde aracın park yerinde olmadığını gördü ve çalındığı anlaşılınca polise başvurdu. Zübeyde Kökten, alışveriş merkezinin, otomobilin çalınmasında ’tam kusurlu’ olduğunu, otomobil hırsızlığına karşı herhangi bir önlem almadığını, güvenlik kamerası konmadığından çalan kişinin tespitinin mümkün olmadığını belirterek Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Kökten, açtığı davada çalınan otomobilin bedelinin tamamının alışveriş merkezince ödenmesini talep etti. Yerel mahkeme, davacının da olayda kusuru bulunduğunu belirterek, otomobilin bedelinin yarısının alışveriş merkezi tarafından karşılanmasına hükmetti.

MALIN BEDELİNİ ÖDEMELİ: Zübeyde Kökten’in kararı temyize götürmesinin ardından Yargıtay 13’üncü Hukuk Dairesi, kararı bozarak çalınan otomobilin bedelinin tamamını alışveriş merkezininin karşılaması ve davanın tüketici mahkemesinde görüşülmesi yönünde karar aldı. Yargıtay kararında, ’Mağaza yönetiminin aracı ile gelen kişilerin uğradığı zararlardan sorumlu olduğunu, bu sorumluluktan ancak gerekli tüm tedbirleri aldıkları halde, zararın meydana gelmesini önleyemediklerini ispat ettiği taktirde kurtulabileceği’ yönünde görüş bildirdi. Davaya bakan İzmir 2’inci Tüketici Mahkemesi ise alışveriş merkezine gelen müşterinin, bu kuruluşun yarattığı güven duygusu ile aracını otoparkına park ettiğini belirtti. Yerel mahkeme, araçtan ayrılan kişilerin can ve mal güvenliklerinin sağlanması için gerekli önlemlerin alınması konusunda alışveriş merkezi yönetimini sorumlu tuttu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!