Ali Bey’in ’çay oyunu’ en az 1 milyon YTL

Güncelleme Tarihi:

Ali Bey’in ’çay oyunu’ en az 1 milyon YTL
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2008 00:00

Gümrük Başmüfettişi, AKP Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu hakkında, kaçakçılık, sahte evrak düzenlemek ve haksız kazanç elde etmekten üç ayrı rapor hazırladı.

Haberin Devamı

Gümrük Müsteşarlığı’nın; 5 Mart 2008’de ithal ettiği çayların yerine, çöplerini ihraç etmeye kalkıştığı gerekçesiyle Çerkezköy Cumhuriyet Savcılığı’na hakkında suç duyurusunda bulunduğu Ali Bayramoğlu’nun, en az 1 milyon YTL haksız kazanç elde ettiği öne sürüldü. Müfettişler, Bayramoğlu’nun geçmişte yaptığı ihracatları da incelemeye aldılar.

YARGITAY İNCELEYECEK: Bayramoğlu’na ait Filiz Çay Şirketi’nin, üzerinde yüzde 145 vergi bulunan çayları iç piyasaya sürüp, yurtdışına da çay çöpleri gönderdiğine ilişkin ihbar üzerine Çerkezköy Gümrük Müdürlüğü tarafından başlatılan soruşturmada çarpıcı belgelere ulaşıldı. Bu belgeler, Yargıtay’a ulaştırıldı. Yerel mahkemede beraat kararı alan Ali Bayramoğlu’nun, Yargıtay’daki temyizi de yeni belgeler ışığında görüşülecek.

ÜÇ RAPOR DAHA: Bayramoğlu ile ilgili olarak Gümrük Başmüfettişi tarafından hazırlanan 3 ayrı raporda da önemli suçlamalar bulunuyor. Bayramoğlu’nun, işlendikten sonra yurtdışına gönderilmek kaydıyla ithal ettiği Seylan çayını yurtdışına göndermeyip, yerine çay çöplerini gönderdiği Halkalı Gümrük Müdürlüğü, İstanbul Gıda Ürünleri, Çaykur ve TÜBİTAK laboratuvarlarında yapılan analizlerle ortaya çıkarıldı. Böylece, Bayramoğlu’nun "kaçakçılık" suçu işlediği, vergi ödenmeden sokulduğu için bu çaylarla haksız kazanç elde ettiği ileri sürüldü. Başka bir raporda, Bayramoğlu’nun geçmişte aynı yöntemlerle getirdiği çaylarla ilgili vergi cezası uygulanmasına ilişkin de soruşturma yapıldı.

ŞİŞİRİLMİŞ KİLOLAR: Diğer bir raporda da yurtdışına gönderildiği öne sürülen çay paketlerinin kilolarının yüksek gösterildiği belirtildi. Böylece, çaylar, ihraç edilmiş gibi gösterilirken, aslında gerçek çayın iç piyasaya satıldığı, yurtdışına da çöp gönderildiği kaydedildi. Kilogramların şişirilerek belgelere yazılması gerekçesiyle Bayramoğlu hakkında "sahte evrak düzenlemek" suçundan da Çerkezköy Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Savcılık suç unsuru bulursa, Bayramoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması için Adalet Bakanlığı kanalıyla TBMM Başkanlığı’na fezleke gönderecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!