Alfa Romeo’ya Çin pasaportu

Güncelleme Tarihi:

Alfa Romeo’ya Çin pasaportu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2007 00:00

Çin’li üreticiler tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektörüne de el atarak son yılların en büyük tartışma konularından birine daha imza atmayı başarmışlardı. Ucuz iş gücüyle gelen düşük maliyetleri ve uygun fiyatları ile araç sahibi olmak isteyenler için çok cazip seçenekler oluşturan Çin malı otomobiller, Türkiye pazarına da göz dikmiş durumdalar.

Türkiye’yi bir yana bırakacak olursak, birçok otomobil üreticisi, Çinli markaları kendi otomobillerinin satışını etkileceyecek bir engel olarak görse bile; onlarla işbirliği yapmaktan da geri kalmıyor. Örnek verecek olursak, Çin devletine ait Shanghai Automotive Şirketi (SAIC), 2005 yılında büyük bir süpriz yaparak batma noktasına gelen İngiliz otomobil üreticisi MG Rover’ı satın almıştı. Ayrıca BMW, Çin’deki ortağı Brilliance ile araç geliştirerek Avrupa’da yollara çıkan ilk Çin malı otomobilin üretilmesini sağlamıştı. Temmuz ve Ağustos ayları başında bu ortaklıklara iki somut örnek daha eklendi. Geçtiğimiz ay dünyanın en güçlü otomobil gruplarından biri olan Chrysler ile bir anlaşma imzalayan Chery, Kuzey Amerika, Avrupa ve diğer pazarlarda pazarlanmak üzere ortak küçük modelleri geliştirme, üretim ve dağıtım görevlerini üstlendi.

Aradan henüz 1 ay geçmişti ki Chery, İtalyan Fiat grubu bünyesindeki Alfa Romeo ile de bir anlaşma imzalayarak, Çinli üreticiler arasında oldukça güçlü bir konuma ulaşmayı başardı. Tabi ki bu durum Çinlilerin sürekli engellendiği Amerika ve Avrupa pazarlarına bir şekilde giriş yolu açılmasını da sağladı.

CHERY’E CHRYSLER MASKESİ

Çinli üreticiler arasında kuşkusuz adı en çok konuşulan marka Chery. Çin’in bağımsız otomobil üreticisi Chery, imzaladığı ortaklık anlaşmalarıyla, teknoloji ve üretim konularının yanı sıra pazarlama hususunda da kendisini geliştirmeyi amaçlıyor. Chery, Chrysler ile yaptığı anlaşma sonucunda kendi markasının orta ve küçük boy araçlarını geliştirme, üretme ve maliyetlerini kontrol etme becerisinin yanı sıra; Chrysler’in marka ve pazarlama avantajlarından da yararlanacak. Anlaşmaya göre ihraç edeceği ilk modeli A1’i bir yıl içinde içinde Dodge markasıyla piyasaya sürecek olan Chery, öncelikle Kuzey Amerika, Avrupa ve diğer pazarları hedefliyor. Chery’nin, ürettiği bir çok model kısmen modifiye edilerek Chrysler-Dodge markası altında Kuzey Amerika ve AB piyasasına sürülecek. Böylece Chery, bu pazarlara Chrysler maskesi altında girmiş olacak.

Anlaşma ile Chrysler, Chery tarafından üretilen modelleri belirleyip, marka konumlandırması ve uluslararası standartlara uygunluk düzenlemelerini yapabilmek için Çinli üretici ile birlikte çalışacak. Diğer bir deyişle Chrysler, kalite, emniyet ve diğer alanlarda Chery’e mühendislik desteği sağlayacak. Üretim kapasitesinin yüzde 15’ini Chrysler’e ayıracak olan Chery, 2007 yılı sonunda toplam 800 bin araçlık üretim hacmine ulaşacak. Chrysler de yaptığı bu ortaklık sayesinde 5 yıl içinde satışlarını ikiye katlamayı hedefliyor.

ÖNCE ALFA 159 ÜRETİLECEK

Chery Chrysler ile yaptığı anlaşmanın üzerinden 1 ay geçmesinden sonra İtalyan Fiat ile de ortaklık yoluna gidiyor. Daha önce Nanjing firması yaptığı ile yaptığı anlaşma sonucu Fiat modellerinin Çin’de üretimine yeşil ışık yakan İtalyan üretici, şimdi de kendi bünyesindeki Alfa Romeo için Chery’le masaya oturuyor. İlk olarak Fiat grubuna bağlı Alfa Romeo’nun 159 sedan modelini üretecek olan Chery, daha sonra 147’nin ilk kez üretilecek olan 4 kapılı sedan versiyonunu bantlardan indirecek.

Çin’de ithal edilen tek marka olan Alfa Romeo, buradaki üretim serüvenine İtalyadan gelen parçaların montajı ile başlayacak. Dışardan gelen üreticilerin, modellerinin üretimine montaj ile başlamaları, istedikleri kalitedeki yedek parçaları sağlayabilecek yerel üreticileri bulmak istemelerinden kaynaklanıyor. Markanın istediği kalitede parçaları sağlayabilecek firmalar bulunduğunda da üretim tamamen Çin’e kaydırılıyor. Alfa Romeo da 159 ve 147 Sedan modellerinde bu stratejiyi uygulayacak. Böylece daha önce Fiat için motor üreten Chery, İtalyan üretici için otomobil üretimine de başlamış olacak. Bu arada Fiat, Çin’deki 2007 yarı yıl satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 34.2 düşüş göstermesi nedeniyle Nanjing AG ile olan ortaklığını sonlandırmayı planlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!