Alamazsak da yatırım olacak

Güncelleme Tarihi:

Alamazsak da yatırım olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2013 00:00

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, İstanbul’un 2020 olimpiyatlarını almaması halinde de 20 milyar dolarlık yatırımı yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 20 milyar dolar bütçe ayırdığı İstanbul 2020 Olimpiyatları ile ilgili girişimler sürerken TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel’den, “Olimpiyatları alsak da almasak da bu yatırımları yapacağız. Alamazsak 2024 yılında kullanırız” mesajı geldi. Karabel, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) ulaşım sorunuyla ilgili çekinceleri için de “Olimpiyatlardan evvel Marmaray açılacak, üçüncü köprü devreye girecek” anımsatmasında bulundu. Olimpiyat Komitesi’nin Türkiye hakkındaki izleniminin gayet pozitif olduğunu kaydeden Karabel, şunları söyledi:

FON TAMAM ÇALIŞMA BAŞLADI

“TOKİ, olimpiyat oyunları tesisleri ve köylerin yapımından sorumlu oldu. İnşaatları TEM’in kuzeyinde Atatürk Olimpiyat Stadı çevresinde yapacağız. Bu konuda çalışmalarımızı başlattık ve sürdürüyoruz. Hızlı şekilde planlama ve ihale hazırlıklarına başlayap süresinden evvel, 2020 yılından önce Olimpiyat Köyü’nü tamamlarız. Finansmanı hükümet garanti ettiği için gereken fon da ayrıldı. 20 milyar dolarlık bütçe var. Bu bütçe ayrılmasaydı da biz bunu kendi kaynaklarımızla yapardık. Alt ve üstyapı, statlar, olimpiyat oyuncularının oturacağı köy, 10 bin 500 konutluk büyük bir proje olacak. Metroyu ilgili bakanlık getirecek. Köy içindeki yolları ve altyapıyı biz yapacağız.”

Haberin Devamı

Köyün sorumlusu TOKİ 

2020 Yaz Olimpiyatları için İstanbul, Madrid ve Tokyo ile yarışıyor.  IOC, 7 Eylül’de Buenos Aires’te yapacağı toplantıda 2020 Olimpiyatlarına evsahipliği yapacak şehri açıklayacak. 2020 Olimpiyatlarının İstanbul’da düzenlenmesi kesinleşirse TOKİ, tüm Olimpiyat Oyunları tesisleri, köyleri, yerleşimleri ve başlıca müsabaka dışı tesislerin yapımından sorumlu olacak. Bu projelerin inşaatı için 2012 yılı değerleriyle 4,8 milyar dolarlık bütçe ayrıldı. Bu tutar Olimpiyat Oyunları Organizasyon Komitesi dışı bütçenin yaklaşık üçte birine denk geliyor. Daha önce 2000, 2004, 2008 ve 2012 Yaz Olimpiyatları’na aday olan Türkiye, İstanbul 2020 ile beşinci kez olimpiyat adaylığını ilan etti.

İki kıtada ilk olimpiyat

Karabel, Olimpiyat komitesinin diğer ülkelerdeki harcamaları da bildirdiğini belirterek, “Bizim bütçe 2012 Olimpiyatlarını düzenleyen İngiltere’den daha fazla. Olimpiyatlar olmazsa olmazımız. Olimpiyatlardan evvel Marmaray açılacak, 3. köprü devreye girecek. Avrupa ve Anadolu yakasında iki kıtada birden ilk defa olimpiyat yapılacak. 2024’te alırsak o zaman kullanırız.”

Haberin Devamı

Bölgedeki satılık arsa ilanları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!